Nedtur for SOA

Nedtur for SOA

Gartner nedjusterer forventingene til programvaresalg. SOA blir et av de største ofrene for finanskrisen.

Det siste kvartalet i 2008 markerer starten på en vanskelig periode for programvarebransjen, spår Gartner. Analyseselskapet har satt ned vekstforventningene for 2009 fra X til 6,6 prosent.

Ifølge selskapet ligger en kombinasjon av økonomiske, teknologiske og regionale årsaker bak trenden. Dette vil føre til en tøff tid for denne delen av bransjen i perioden mellom 2008 og 2012.

I år blir det ifølge Gartner solgt programvare for 229,2 milliarder dollar i hele verden. Det er 13,9 prosent mer enn i 2007. Dette er allerede en nedjustering i forhold til september, da selskapet trodde 2008 ville lande på 14,9 prosents vekst.

Trendskifte

- Forretningsmodellene til mange applikasjons- og infrastrukturinitiativer settes nå i sammenheng med kostnadssparing. De siste årene har de blitt koblet til å øke omsetningen, sier Fabrizio Biscotti, forskningsdirektør i Gartner, i en pressemelding.

Dette er en tydelig trendskifte, mener analytikeren.

- Dette er en viktig endring i strategi, og med den nåværende finanskrisen vil det bety en kraftig reduksjon for programvarebransjen frem til 2012, sier Biscotti.

Alle berørt

Ifølge Gartner gjelder utviklingen alle geografiske regioner i verden i hele 2009. De modne markedene vil oppleve den verste nedgangen, mens kommende markeder vil merke en betydelig tregere vekst.

- I tiden fremover må programvareselskapene se nøye gjennom livssyklusen til produktene sine, og hvordan de kan opprettholde innovasjonen sine selv om marginene skvises. Det er ingen deler av programvarebransjen som ikke blir berørt av denne utviklingen, sier Boscotti.

En viss forskjell er det likevel, ifølge Gartner. Programvare for å styre forretningsprosesser (BPM, Business process management) vil ha en god sjanse å selge fordi bedrifter ser på muligheter å strømlinje organisasjonen sin på. For SOA ser det verre ut. Store prosjekter på infrastruktur vil trappes ned, eller blir liggende i en skuff til bedre tider.

Utvikling