- Nei, det er ikke bare koding!

- Nei, det er ikke bare koding!

Hvordan er egentlig arbeidsdagen til en typisk Java-konsulent? Ikke som du tror.

Det verserer mange myter rundt den typiske it-arbeideren. Den vanligste er at programmerere er asosiale mennesker som trives best i en mørk kjeller, godt fordypet i uforståelig kode. Men dette bildet passer dårlig med virkeligheten. Det kan de tre Java-konsulentene Bent Are Melsom, Janne Øren Antonsen og Audun Wangensteen i Capgemini skrive under på.

- Nei det er ikke bare koding. Det er også mye kommunikasjon. Man er ikke lenger en ren utvikler, men en del av en større helhet som man må kommunisere med, slår Janne Øren Antonsen fast.

Hun var ferdig utdannet sivilingeniør fra NTNU i fjor og fikk spikret sin første fulltidsjobb i god tid før endt utdannelse. Valget falt på konsulentselskapet Capgemini.

Men hvordan er egentlig arbeidsdagen til en typisk Java-konsulent, og hva kan dagens studenter forvente seg når de en dag skal ut i jobb?

- Her møtes man av en organisasjon som tar god imot en. Først skal man igjennom en slags kurspakke som omfatter både teknologi og kommunikasjon. I tillegg gjennomføres kurs i selskapets metodikk, forklarer hun.

Hver nyansatt får tildelt en fadder som fungerer både som sosial støtte og hjelper til med faglig oppfølging. Men det er vel så viktig å komme seg raskt ut i prosjekter. Selv var Antonsen kun på jobb i halvannen dag før hun ble kastet ut i et prosjekt. Da sitter man først og fremst ute hos kunden og jobber.

- Det er der man lærer mest, og det er greit å komme raskt i gang med oppgavene, konkluderer hun.

Aktivt Java-miljø

Bent Are Melsom har jobbet i Capgemini i tre år, og er nå leder for selskapets Java-del i Oslo. Han poengterer at det også arrangeres ulike kurs og sertifiseringer innen Java, samtidig som de ansatte har muligheten til å utvide repertoaret ved å lære seg andre teknologier. Dessuten sendes stadig ansatte til selskapets hovedkontor utenfor Paris for å få ny input.

- Vi har et veldig aktivt Java-miljø her. Vi leier inn foredragsholdere, og representanter fra Capgeminis internasjonale avdelinger kommer på besøk. Dette kombineres ofte med sosiale aktiviteter, forteller Melsom.

Selskapet skal blant annet bidra med flere foredrag under årets Javazone, som arrangeres i Oslo Spektrum i midten av september. Disse skal også avholdes ved Capgeminis lokale avdelinger rundt om i landet.

Rykende fersk teknologi

Alle de tre konsulentene er involvert i et svært utviklingsprosjekt hos Nav. Blant annet er de med og utvikler selvbetjeningsløsningen som skal benyttes i forbindelse med Navs nye pensjonstjeneste. Der sitter de ikke alene. Konsulenter fra en rekke forskjellige selskaper, deriblant Accenture, Bouvet og Bekk, er hyret inn til å få på plass Navs omfattende planlagte løsninger, som skal være på luften i 2010. Capgemini har alene rundt 40 personer i sving hos Nav.

- Teknologisk sett er dette prosjektet utrolig interessant. Rykende fersk teknologi som Spring, Spring Web Flow, Ajax og Hibernate settes sammen i nye spennende kombinasjoner, sier Audun Wangensteen, som har jobbet for Capgemini i to år. Også han har utdannelse fra NTNU.

Selv om det naturlig nok blir mye koding, er en stor del av arbeidsdagen av sosial karakter. Mye av årsaken heter Scrum, som er et rammeverk for såkalt smidig prosjekthåndtering. Scrum-filosofien står i opposisjon til den tradisjonelle fossefallsmetoden innen systemutvikling, som ofte krever store dokumentasjonsmengder og kompliserte spesifikasjoner. Scrum kjennetegnes av hyppige møter og jevnlige kodeleveringer.

- Vi har daglige statusmøter mellom klokken 9 og 10. Deretter møtes teamlederne i en såkalt Scrum of Scrums, og tre ganger i uken er det Meta-Scrum, forteller Bent Are Melsom.

Ikke på timeplanen

Det arrangeres også analysemøter hvor man gjennomgår eventuelle feil, og teamarbeid er svært viktig.

- Hvis du blir ferdig med dine egne arbeidsoppgaver, er det bare å sette i gang med teamets resterende oppgaver, skyter Antonsen inn.

Scrum-filosofien sto ikke på timeplanen ved NTNU, så det tok litt tid å bli vant til arbeidsmetoden. Men nå føler de tre at dette er en fornuftig måte å jobbe på. Møtene løser opp i eventuelle utfordringer, men det gjelder å være fokusert, slik at de ikke trekker ut. I tillegg opererer de med leveringssykluser på fire uker, slik at kunden kan begynne å teste ut funksjonaliteten mye raskere enn det som er vanlig i typiske fossefallsprosjekter.

Som kjent er det stor etterspørsel etter Java-eksperter for tiden, og det er lite som tyder på at situasjonen kommer til å endre seg med det første.

- Det er kult å se at Java et like hett selv om det begynner å bli noen år gammelt, avslutter Melsom.

Denne artikkelen er hentet fra Computerworld-bilaget It-karriere med tema Java.

Les om:

Utvikling