- Nei til Microsoft verst for ODF

- Nei til Microsoft verst for ODF

- OpenDocument-tilhengere bør puste lettet ut dersom ISO godkjenner Open XML.

Det sier Microsofts teknologidirektør for Europa, briten Stephen McGibbon, til Computerworld.

Microsoft har begynt å gire opp sitt pr-apparat i påvente av at dokumentformatet OOXML i slutten av februar skal opp for avstemning nummer to i den internasjonale standardiserings-organisasjonen ISO.

Det kom inn flere tusen kommentarer under første avstemningen, i august i fjor. En rekke land sa seg positive til Micrsofts/Ecmas standardforslag såfremt de foreslåtte endringene ble innarbeidet.

Nå hevder Microsoft at jobben er gjort.

- Alle kommentarene er innarbeidet. Vi har allerede fått positive signaler fra Oasis (standardiserings-organisasjonen som står bak flere webstandarder, red. anm), sier Stephen McGibbon, som er regional teknologidirektør for Microsoft i Europa.

- Hva er plan B, dersom ISO likevel ikke vil godkjenne OOXML?

- Det er ikke verdens undergang. Livet går videre, og vi vil tilpasse oss.

LES OGSÅ: Ecma endrer Open XML

Ifølge McGibbon er det Open Document, og ikke Open XML, som har mest å tape dersom ISO avviser OOXML.

- Det vil da komme for en dag at denne standarden har store mangler, og det vil skape en gedigen hodepine for myndigheter og regjeringer som allerede har ratifisert den.

Ifølge McGibbon er det særlig mangelfull støtte i ODF for eldre Microsoft-formater som vil klusse det til for myndigheter som har vedtatt å gå for åpne standarder. Som kjent har blant annet Norge fattet et slikt vedtak.

- Slik sett har den svært grundige prosessen Open XML nå har vært gjennom, satt en ny standard for hvor grundig dokumentformater bør evalueres før de eventuelt godkjennes. Det var aldri noen liknende prosess for Open Document.

LES OGSÅ: Dette må Microsoft endre på

McGibbon understreker at det er krav fra kundene som har gjort denne saken viktig for Microsoft, og at selskapet vil opptre pragmatisk i forhold til deres krav.

Ideelt ser han for seg en fredelig sameksistens mellom flere formater.

- Det er også mye inkonsekvens der ute. Selv om IBM har opptrådt svært negativt overfor Open XML, annonserte de under Lotusphere at de vil støtte standarden. Også Novell og Sun Microsystems kommer til å støtte OOXML.

Utvikling