Novell vil ha slutt på patenter

Novell vil ha slutt på patenter

Programvare-patenter hindrer innovasjon, hevder Novell. Det nyfrelste Linux-selskapet skal nå samarbeide med idealistene i EFF i et globalt lobby-tiltak mot patenter.

Novell og Electronic Frontier Foundation (EFF) (Elektronisk Forposts moderorganisasjon) har kunngjort tiltak for å reformere praksisen rundt bruken av programvarepatenter.

- Det blir stadig mer åpenbart at progamvarepatenter ikke er noen meningsfull målestokk for innovasjon.

Det sier Jeff Jaffe, teknologidirektør i Novell. Novell har mange patenter selv. Men ifølge Jaffe fungerer ikke ordningen etter hensikten, og derfor trengs en reform.

LES OGSÅ: Novell er lurt trill rundt

Novell og EFF vil jobbe opp mot nasjonale og internasjonale organisasjoner for å fremme ny lovgivning og nye praksiser egnet til å fremme innovasjon, skriver de to i en pressemelding. De vil særlig rette seg inn mot WIPO (World Intellectual Property Organization).

WIPO

WIPO er FNs organ for temaer relatert til intellektuell eiendom. Siden prograwmvare så lett blir et transnajonalt tema, bør saken opp på et globalt nivå, hevder EFF og Novell. Novell skal dessuten bidra med betydelige ressurser til EFFs prosjekt kalt "Patent Busting".

Novell, som selv innehar over 500 patenter, har snudd fra å være et selskap med egeneid programvare til å omfavne frikode-modellen. Selskapet mener programvare-innovasjon i dag forutsetter åpen kildekode, og at det eksisterende patentsystemet vi bli en bremse i utviklingen av slik programvare.

LES OGSÅ: Microsoft vil ha penger fra Linux-brukere

- Programvare-patenter utgjør en fartsdump for åpne standarder og samspill, forsinker innovasjon og framgang, truer utviklingen av fri og åpen kildekode-basert programvare og har en nedkjølende virkning på programvare-utviklingen. Samarbeidet med EFF handler om å skape en verden der utviklere og brukere ikke skal behøve å bekymre seg om patenter, sier Nat Friedman, strategi- og teknologidirektør for åpen kildekode i Novell.

Les om: