- Novell vil ikke bli neste SCO

- Novell vil ikke bli neste SCO

Etter seieren i retten forsikrer Unix-eieren Novell at den ikke blir som sin fiende.

En amerikansk domstol avgjorde denne uken at Novell er den rettmessige eieren til Unix og opphavsretten til UnixWare. Dermed vant Novell en knusende seier over SCO Group, som i mange år har prøvd å trekke til seg eierskapen over Unix, og dermed en del av linuxkjernen.

SCO startet sak mot IBM i 2002 og hevdet at Store Blå overtrådte SCOs rettigheter ved å levere Unixkode til Linux. Året etter saksøkte SCO Novell fordi de mente at Novell krevde eierskap til Unix på falsk grunnlag.

Nå står Novell i fare å havne i samme posisjon som SCO, nemlig den som sitter på rettighetene til Linux og dermed kan saksøke andre for bruk av kodene.

Men selskapet har raskt gått ut for å si at dette ikke vil være tilfelle.

- Vi er ikke interessert i å være et selskap som saksøker andre over bruken av Unix. Vi driver ikke med Unix-forretninger lenger, uttalte Novells talsmann Bruce i Novell tirsdag på en pressekonferanse.

LES OGSÅ: Novell eier Unix

Lowry mener at med dommen har klaret opp himmelen over Unix-rettighetene, og vil ikke være en opptrapping til en ny runde. Dermed står heller ikke Linux i fare for juridiske dueller, selv om det i grunn ikke står noe i veien til at Novell kan gjøre det.

- Vi mener ikke at det er Unix i Linux. Det har vi sagt hele tiden. Nå snur vi ikke i døren og saksøker andre selskaper over det samme, sier Lowry.

Novell er ikke helt ferdig med SCO i domstolen. SCO har fått store utbetalinger fra Microsoft og Sun. Disse pengene er det nå Novell som skal ha.

- SCO skal betale Novell alt de har tjent på disse lisensene, sier Lowry.

LES OGSÅ: SCO saksøker Groklaw-blogger

Skal ha ros

Eksperter IDG nyhetstjeneste har snakket med er enige at SCOs rolle er utspilt, og kampen om Unix er avsluttet.

- Det er over. SCO har ikke funnet noen hull for å tilegne seg kodene. Ingen andre vil finne noe heller, sier Pamela Jones, redaktør i Groklaw, som for øvrig selv har blitt saksøkt av SCO.

Den neste store juridiske kampen vil være med Microsoft. Microsoft har gått ut med at de eier 235 patenter som ulike Linux-selskaper bruker.

- Microsoft er neste SCO. De har selv valgt denne posisjonen ved å rasle med patentsablene, sier Jones.

- Novell bør få æren for denne saken. De har kjempet mot SCO over Unix-rettighetene for å beskytte Linux. De har brukt masse penger og resurser for å forsvare denne saken for alle som bruker Linux, sier Jim Zemlin, daglig elder i Linux Foundation.

LES OGSÅ: - Religionskrigen mellom Linux og Windows er over

Les om:

Utvikling