Ny og bedre Office for Mac

PRØVEKJØRT: Microsoft har nå formelt lansert Office for Mac 2008, uten en drastisk endring av brukergrensesnittet. Vi har prøvd betaversjonen.

Publisert Sist oppdatert

I flere måneder har Microsoft drevet en nesten aggressiv prelansering av Microsoft Office:2008 Mac, med en rekke forhåndsvisninger for forhandlere og kunder.

I tillegg har vi i datapressen og andre testmiljøer naturligvis har hatt tilgang til betaversjonen av programpakken ganske lenge.

«Lojalt» grensesnitt

Noe av det mest positive og interessante med Office 2008 for Mac er at Microsoft synes å være mye mer lojal mot det etablerte brukergrensesnittet for Office på Mac slik det har utviklet seg opp gjennom årene, enn de har vært mot ditto på Windows-siden.

Det er delte meninger om hvor heldig Microsoft har vært med den nyeste versjonen av Office for Windows. Fra mange brukere har vi fått høre at de er irritert over den dramatiske omleggingen av brukergrensesnittet.

Tradisjonelt var Office-brukergrensesnittet basert på meny- og verktøylinjer. I Office 2007 for Windows er dette byttet ut med et «bånd» øverst på skjermen inndelt i forskjellige kategorier og i stor grad med helt nye måter å utføre mange kommandoer på.

Riktignok er det nye brukergrensesnittet i Office 2007 for Windows både elegant og logisk, og dessuten ganske effektivt når man blir vant det. Men det hjelper ikke for brukere som har de tidligere versjonene «i fingrene». Det er nesten så det er en fordel å være nybegynner, for da slipper man i hvert fall å slåss mot gamle vaner - og uvaner.

Microsoft Office:2008 Mac kommer i tre hovedinnpakninger, den vanlige utgaven (t.v.), hjem- og student-versjonen (i midten) og en såkalt Media Edition (t.h.)

Menylinjen bestemmer

Mac-brukere som benytter Office må også belage seg på å lære en del nytt når de går over til Microsoft Office:2008 Mac. Men her slår forskjellene mellom Microsoft og Apple ut til Mac-brukernes fordel. Selv om også Microsoft har sine retningslinjer og råd om hvordan programvare bør se ut, har Apple i alle år vært hissigere på å få tredjeparts programvareutviklere til å følge Apples retningslinjer for brukergrensesnitt.

På Mac-en ligger dessuten programmenes menylinje fast, ikke som en del av selve programvinduet, slik det er i Windows, men øverst på skjermen.

Uansett hvilket program du har åpent og hvor på skjermen du har plassert programvinduet, er det det programmet som til enhver tid er aktivt, som har «herredømmet» over denne viktige delen av skjermen. Unntaket er den høyre siden av menylinjen, der det blant annet ligger en del systemikoner.

Jeg skal ikke forsverge at det ikke finnes unntak fra regelen, men jeg kan ikke huske å ha sett et Mac-program uten en menylinje øverst på skjermen, bortsett fra noen spill, naturligvis.

Tross dette kunne nok Microsoft sikkert ha greid å gjøre Office 2008 for Mac noe mer likt Office 2007 for Windows, men har åpenbart valgt å styre unna fristelsen.

I stedet ligger den øverste menylinjen fast, med stort sett de gode, gamle menyvalgene vi kjenner, fra File, Edit og View til Window, Work og Help, og de tilsvarende undermenyvalgene. (Nå snart også på norsk, les videre.)

Mange nyheter

Dette betyr ikke at det ikke er nyheter i Office 2008 for Mac. Tvert imot er det en hel bråte av dem. Men man trenger ikke i samme grad som i Office 2007 for Windows å lære det meste om igjen. Man kan begynne med de kjente tingene og ta resten etter hvert.

Office 2008 for Mac har for ordens skyld også gallerier av elementer – dokumentmaler i Word, tabeller og grafer både i Word og Excel, og utallige andre elementer. Men man kan velge om man vil ha dem fremme på skjermen eller ikke. Dette gjør at man kan beholde brukergrensesnittet mer likt det man er vant til fra for eksempel Office 2004 for Mac.

Fra et av galleriene med grafikk for Word-dokumenter.

Endelig for Intel

Microsoft er sist ute blant de større programvareleverandørene på Mac-plattformen når det gjelder å tilpasse programmene sine til Intel-prosessoren. Adobe greide overgangen i fjor. Men nå er altså også Office for Mac trygt over på Macs Intel-plattform. Programpakken kan naturligvis også kjøres på PowerPC-baserte Mac-er.

Office 2008 for Mac benytter Open XML-formatet, som er standardformatet også for Office 2007 for Windows. Dette gir en x i slutten av filendelsen på filer laget med Word, PowerPoint og Excel, og filene er fullt ut kompatible med Office 2007-filer.

Vi har ikke kjørt noen omfattende kompatibilitetstest, men vi hadde ingen problemer med å åpne .docx-filer fra Word 2008 for Mac i Word 2007 for Windows, og heller ikke i Word 2003 for Windows.

Man kan også velge å lagre filene i Word 97-format med vanlig .doc-filendelse. Da kommer de opp i Word for Windows 2003 med en liten advarsel om at de er blitt konvertert og at enkelte elementer kan ha gått tapt, uten at det synes å være noe problem med vanlige, enkle Word-dokumenter - ikke med dem vi har prøvd, i hvert fall. I Word 2007 kom de opp uten videre.

Våre erfaringer så langt er i det hele tatt at utveksling av Office-filer mellom Mac- og Windows-miljøer er ganske problemfritt.

Deling av dokumenter med andre er dessuten blitt enklere enn før også ved at man nå kan lagre direkte i pdf-format. Tidligere har man hatt inntrykk av at Adobe og Microsoft har ligget i en evig formatkrig, men her ser vi altså tilløp til samarbeid. Ypperlig. Før fikk man opp pdf-mulighetene som ikoner så fremt man hadde installert Adobes Acrobat-programvare, men nå er pdf altså en standard-mulighet direkte fra lagringsmenyen.

For øvrig blir Word i likhet med Apples Pages et stadig bedre layout-program, og er altså mye mer enn bare et tekstbehandlingsprogram. Tallet på nyttige tekstmaler øker også stadig.

Forbedret verktøyboks

Den frittliggende verktøyboksen fra Office 2004 for Mac har gjennomgått store forbedringer. Her finner man verktøy for formatering, en objektpalett med en masse former som kan benyttes i flere programmer, kompatibilitetssjekking og prosjektoversikt med mer.

Forbedret Entourage

Det som Windows-brukere kjenner som Outlook, med kalender, e-post, huskelister og så videre, er for Mac-brukere Entourage. En fiffig nyhet her er My Day. Her kan man enkelt få frem en oversikt over dagens gjøremål, avtaler og oppgaver uten engang å åpne Entourage.

My Day-funksjonen gjør det enkelt å holde styring på arbeidsdagen.

Excel kommer med flere maler, blant annet for privatregnskap. I betaversjonen vår fikk man riktignok alt i dollar, men det blir forhåpentlig fikset i den ferdige utgaven.

PowerPoint-guruene kan glede seg over at PowerPoint 2008 støtter bruk av Apples trådløse fjernkontroll, som følger med Mac-ene for å kjøre Front Row. Front Row omgjør Mac-en til en musikk-, bilde- og videoavspillingsmaskin. Nå kan man altså også kjøre PowerPoint-presentasjonene ved hjelp av fjernkontrollen.

Endelig på norsk

Norske Mac-brukere kan dessuten glede seg over at Office for Mac nå for første gang kommer i norsk utgave. Den norske oversettelsen er lovt å være klar i februar. Vår betatesting har imidlertid vært basert på den engelske utgaven.

I Mac-verdenen pleier det å være ganske enkelt å velge program. Det finnes for eksempel bare én utgave av Mac OS X 10.5 Leopard., mot en rekke versjoner av Windows Vista.

Microsoft drar med seg sine kaosvaner fra Windows-verdenen. Man må velge blant flere ganske forskjellige Office-pakker for Mac, med priser som i et søk blant norske web-butikker spriker fra vel 1400 kroner inklusive mva. for Hjem- og Student-versjon til over 5000 kroner for full Office-pakke.

Microsoft har også lansert en såkalt Special Media Edition, myntet på brukere som trenger støtte for Microsoft Exchange Server og for automatisering av arbeidsoppgaver via Automator.

Foreløpig konklusjon

Vårt foreløpige inntrykk etter å ha kjørt betaversjonen av Office 2008 for Mac, er at Microsoft med denne pakken har gode muligheter for å styrke sin posisjon blant Mac-brukere. Her skremmes ingen med en drastisk endring av brukergrensesnittet, samtidig som det likevel er mer enn nok av nye godsaker under skallet å kose seg med.

Vi håper å komme tilbake med flere inntrykk snart, også fra den norske versjonen.