Ny Linux-lisens i dag

Ny Linux-lisens i dag

Etter mye om og men sprettes champagnen for GPL versjon 3.

I dag kl. 12 (amerikansk østkyst-tid) avdukes den endelige versjon av den tredje GNU/Linux-lisensen, General Public Licence (GPL) version 3.

Free Sofware Foundation melder i saken anledning at "med slippet av GPLv3 får vi nye forsvarsmekanismer for fri programvare. Dette vil videreføre den lange historiske kampen mot alle forsøk på å gjøre programvare proprietær""

LES OGSÅ: Mild krangel om GPL-lisenser

Den nye, oppdaterte lisensen kommer etter mange måneder med intense diskusjoner i frikode-miljøet etter utlkastene som har blitt presentert underveis. Mest kontroversielt var forslaget om å inkludere en bestemmelse som ville gjort det umulig å inngå patent-avtaler slik som de som er innngått av Microsoft og Novell i fjor, og Linspire for noen uker siden.

LES OGSÅ: Vil gjøre Microsofts avtale med Novell ulovlig

Det kom straks motargumenter fra den proprietære delen av programvarebransjen, med påstander om utidig innblanding og at GPL-brukere i et slikt tilfelle selv kunne komme i alvorlige juridiske klemmer.

FSF har avvist dette, med hensvisning til at det er en frivillig sak å anvende lisensen. Når lisensen endelig blir klar i kveld norsk tid, vil det vise seg i hvilken grad GPLv3 innolder slike bestemmelser. Lisensen vi lførst bli tilgjenglig på nettsidene til Free Software Foundation.

LES OGSÅ: - Microsoft truer med patenter

Utvikling