Nye muligheter med tullespråket

Nye muligheter med "tullespråket"

BRANSJEFOLK OM JAVA: Even Westvang, kjent fra Bengler, Origo og Underskog. Han er spent på Meteor.

Java. Hva er det de snakker om? Hva er trendene innen programutvikling og tilhørende verktøy? Hva er kult og hva er ut? Computerworld har snakket med flere utviklere og stilt spørsmål om trender og hva den enkelte synes er interessant. Svarene får du her.

Even Westvang har skapt seg et navn med imponerende visualiseringer av blant annet norske flyttemønstre. Den første trenden innen programvareutvikling han trekker frem, er det som skjer med Javascript.

LES OGSÅ:

Den visuelle visjonæren, om Westvangs visualiseringer

- Med Googles V8 og de andre superraske Javascript-parserne som nå kan oppnå hastigheter på en tiendedel av kompilert C – noe som er mer eller mindre helt ute for et svakt typet interpretert språk – er Javascript i ferd med å bli et svært viktig språk.

- Node er en evented webserver som lar folk kjøre Javascript også på serversiden. Gitt at Javascript er så orientert mot events, passer det godt til en ikke-trådet modell. Node innførte også et pakkehåndteringssystem for Javascript, Node Packaged Modules. NPM har nå over 13 000 fritt tilgjengelige moduler.

Mer om dette finner du på https://npmjs.org/, forteller Westvang. Som har mer å fortelle om utviklingen av Javascript.

Klient og server

- Mye spenning knyttes til Meteor, som fortsatt er i utvikling. Meteor kjører samme Javascript på klient og server og lar dem dele state. Meteor er open source og reiste akkurat 11,2 millioner dollar i førsterundefinansiering.

LES OGSÅ:

Johannes Brodwall: Én negativ, to positive

- For de som synes Javascript-syntaksen er uholdbar finnes det Coffeescript som har syntaks som låner fra Python og Ruby og kompilerer til Javascript. Populært her på huset.

Og med "huset" mener Westvang Bengler.

- Det morsomme med denne utviklingen er at det er Javascript, nærmest roper Westvang. "Tullespråket" hvis forfatter Brandan Eich ifølge Westvang beskriver som:

"Javascript had to "look like Java" only less so, be Java’s dumb kid brother or boy-hostage sidekick. Plus, I had to be done in ten days or something worse than Javascript would have happened". Even Westvang viser til en god artikkel om Javascript og Brendan Eich i vår søsteravis Computerworld Australia.

Også Microsoft

For dem som er opptatt av Microsoft, kan man også bruke dette språket til å skrive greier i Metro, som er det nye grensesnittet i Windows 8, forteller han og viser til denne forklaringen fra Microsoft.

- For de som jobber på forsida med frontend-utvikling har det dukket opp fine språk som oversettes til HTML og CSS og som har mer ekspressivt syntaks. For HTML finnes for eksempel HAML og for CSS har man LESS og SASS som for eksempel tillater variabler og mixins.

Les om:

Utvikling