Nytt web-grensesnitt kan gjøre deg bilsyk

Nytt web-grensesnitt kan gjøre deg bilsyk

Neste generasjon web blir 3D – og du risikerer å bli bilsyk av å se på.

Barcelona (PC World Norge): Interaktiv videobasert 3D kan komme til å bli et dominerende brukergrensesnittet på internett. Dette var en av påstandene som ble presentert på Adobe Max-utviklerkonferansen i Barcelona.

Det som ikke var en del av budskapet, men som PC World Norges utsendte fikk merke, var at det nye brukergrensesnittet også vil gjøre en del av oss bilsyke foran pc-en.

Nå vil nok den nye web-syken neppe ramme så kraftig foran pc-en som når man ser det nye brukergrensesnittet på første rad foran et kjempelerret, mange meter i diameter, i en stor konferansesal.

Undertegnede har imidlertid merket symptomene tidligere også, under forsøk på å spille utpreget action-fylte 3D-spill på pc. Søk på internett tyder på at dette er et problem for en god del pc-brukere.

Derfor er det mye som taler for at det nye brukergrensesnittet kan komme til å virke ubehagelig på en del pc-brukere som er predisponert for kvalme og ubehag ved hurtig 3D-grafikk.

Andre merker ingen slike effekter i det hele tatt, så tiden får vise om dette blir et omfattende problem.

Retningslinjer underveis

Adobe selv er klar over problemene. - Det gjenstår å se om 3D er en god måte å formidle informasjon gjennom, svarte Adobes sjefsarkitekt for programvare, Kevin Lynch, på spørsmål fra PC World Norge. Han påpekte at vi foreløpig er på et svært tidlig stadium i arbeidet med å tilrettelegge for nye brukergrensesnitt på internett, og at det vil være mye prøving og feiling i årene som kommer.

Kevin Lynch, sjefsarkitekt for programvare hos Adobe, er enig med PC World Norge i at en webbutikk som gjør kundene bilsyke, trolig vil selge dårlig.

- Hvis du blir bilsyk i en webbutikk, vil du sikkert ikke gå dit for å handle mer, tilføyde han og minnet om at det nettopp er det å se simulert 3D på en 2D-skjerm som kan skape ubehag når man ser 3D på pc.

Etter hvert vil det nok dukke opp rådgivende retningslinjer for hva slags brukergrensesnitt som vil fungere best på internett, mente Lynch.

Åpen kildekode pluss Adobe

Det var utvikleren Carlos Ulloa fra London som demonstrerte en rekke 3D-brukergrensesnitt på diverse websteder, mange riktignok bare på et tidlig utviklingsstadium.

Felles for dem var at de var basert på Papervision3D, en åpen kildekode-basert 3D-motor for Adobes Flash-plattorm.

I tillegg var det hovedsaklig benyttet verktøy fra Adobe, som satser meget sterkt på å videreutvikle verktøy for webdesign der nettopp video og 3D står i fremste rekke.

I demonstrasjonen var det Adobes eksisterende Flash-relaterte verktøy som sto i fokus.

Ulloa spådde at den nye trenden vil føre med seg endringer i utviklermiljøene. Utviklere, som normalt ikke er noe særlig glad i kompleks 3D-programvare, må lære seg det grunnleggende med slike programmer og vil få større plass i utviklingen av webapplikasjoner, mens designerne faktisk vil få mindre å gjøre, fremholdt han.

Eksempler på 3D-baserte brukergrensesnitt utviklet med Papervision3D kan du selv se her .

Du kan lese mer om Papervision3D her .

Les om:

Utvikling