Office for Mac på norsk

Office for Mac på norsk

I 2008-versjonen kommer Microsoft Office for Mac for første gang på norsk.

Gladnyheten for norske Mac-brukere som benytter Microsoft Office for Mac, er at programpakken i februar kommer på norsk.

Den store veksten for Apple i Norge kan ha bidratt til at det endelig kommer en norsk versjon av Office for Mac.

De tidligere utgavene av MS Office for Mac, inkludert 2004-versjonen som er dagens gjeldende versjon, har eksistert i en svensk-språklig utgave, men ikke vært tilgjengelig på noen av de andre nordiske språkene.

Stor vekst

I de nordiske landene har Apple hatt størst vekst i Norge de siste par årene, fremholdt Johan Åsberg, Microsofts produktsjef for Office Mac i Norden, da han presenterte nyheten om den norske Office-utgaven på en pressekonferanse i Oslo.

Dette er neppe den eneste grunnen til at Microsoft nå har besluttet å oversette Microsoft Office:Mac 2008 til norsk, for den nye versjonen kommer på dansk og finsk også, i tillegg til svensk som før.

Men henvisningen til Apples vekst er uansett interessant, særlig i lys av at Apple selv er sparsom med informasjon om hvordan det går med selskapet i de forskjellige landene.

Apple-veksten i Norge skal ifølge Microsoft ha ligget på 30-35 prosent siste par årene, med størst vekst i forbrukermarkedet.

Denne veksten pluss norsk versjon av programpakken gjør at Microsoft venter økt salg av Office for Mac i tiden som kommer, ble det fremholdt på pressekonferansen.

Office-iWorks i duell

Microsofts beslutning om å oversette Office for Mac til de nordiske språkene gjør dessuten at Microsoft får et forsprang på Apple selv innenfor kontorprogramvare. Apples iWorks-pakke, med tekstbehandling, presentasjon og nå også regneark, er ikke oversatt til norsk. Det største savnet for norske brukere er trolig mangelen på norsk stavekontroll. Nå kommer Microsoft og løser dette problemet for de av de norske Mac-brukerne som velger Microsoft Office:Mac 2008.

Ifølge Microsoft har tradisjonen gjerne vært at Mac-brukere som befinner seg i et blandet Mac/Windows-miljø og som kommuniserer med folk som bruker Office for Windows, foretrekker Microsofts kontorpakke på Mac-en sin, mens de som ikke har slike behov, velger iWorks og kombinerer denne pakken med Apples øvrige kontor-relaterte programmer: Mail, Adressebok og kalenderprogrammet iCal.

LES OGSÅ: Ny Messenger for Mac på norsk

Det gjenstår naturligvis å se om Apple vil følge Microsofts eksempel og tilby sin kontor-relaterte programvare på norsk.

Apple-veksten i Norge skal ifølge Microsoft ha ligget på 30-35 prosent siste par årene, med størst vekst i forbrukermarkedet.

Denne veksten pluss norsk versjon av programpakken gjør at Microsoft venter økt salg av Office for Mac i tiden som kommer, ble det fremholdt på pressekonferansen.

Med Office-tillegget MyDay får man full oversikt over dagens gjøremål allerede før man har åpnet kalenderen.

Windows-kompatibel

En av de viktigste nyhetene i den kommende Office for Mac 2008 er at programpakken er filkompatibel med Office 2007 for Windows. I tillegg til den praktiske nytten i dette betyr det også at en del filoperasjoner går mye raskere enn før. På pressevisningen i Oslo åpnet Microsoft-folkene en PowerPoint-fil lagret i henholdsvis dagens filsystem og det nye. Pptx-filen var bare halvparten så stor som ppt-filen – og lot seg åpne mye raskere.

For Mac-brukere med de nye Intel-baserte Mac-ene er det naturligvis også viktig at Office-pakken for Mac endelig kommer i såkalt Universal Binary. Dette betyr at programmene installeres med riktig kode i forhold til hvilken prosessor Mac-en benytter – Intel eller den gamle PowerPC-prosessoren – hvilket igjen betyr mye høyere ytelse på Intel-baserte Mac-er.

Apple-lojal

Office for Mac 2008 arver en del av det nye brukergrensesnittet til Office 2007 for Windows, som er totalt omarbeidet fra tidligere Office-versjoner – noe som fortsatt er kontroversielt i enkelte Office/Windows-miljøer. Men samtidig beholder Office for Mac 2008 de tradisjonelle menyene øverst på skjermen. Microsoft ønsker å være mest mulig lojal mot Apples retningslinjer for hvordan Mac-programvare bør se ut.

Et tankeeksperiment er da at Windows-brukere nå kan skifte til Mac og kjøre en Office-versjon som kombinerer det beste fra det nye brukergrensesnittet med det velkjente fra det gamle.

Blant de øvrige nyhetene merker vi oss at Microsoft Office:Mac 2008 vil få solid Exchange-funksjonalitet. Dessuten har tekstbehandlingen fått avanserte desktop publisling-egenskaper – en klar utfordring til Apples tekstbehandlings- og sidedesignprogram Pages.

Men Microsoft har også besluttet å fjerne et element: støtten for Visual Basic. For å automatisere løsninger blir Office-brukere på Mac-plattformen nå henvist til å bruke AppleScript i stedet.

Dette er så kontroversielt at Microsoft teller på fingrene om Visual Basic-støtten skal komme tilbake i en kommende service-pakke.

Kerberos-støtte for enkel autentifisering av brukerne, støtte for ute-av-kontoret-meldinger og bedre beskyttelse mot spam og phishing er blant nyhetene i Entourage, Mac-versjonens variant av Outlook.

Slik blir brukergrensesnittet i nye Microsoft Office for Mac 2008.

Tre pakkeløsninger

Microsoft Office:Mac 2008 kommer i salg i januar i engelsk-språklig utgave, mens den norske og de øvrige nordiske modellene kommer i februar.

Man kan velge mellom tre pakkeløsninger:

* En hjemmebruker- og student-utgave uten Exchange-støtte.

* En ordinær utgave.

* En spesialutgave med støtte for mediedatabase.

De norske prisene er ikke fastsatt ennå, men vil være på samme nivå som de tilsvarende pakkene for Windows.

LES OGSÅ: Stor guide til Office 2007

Utvikling