Økende USA-interesse for Qt

Økende USA-interesse for Qt

Finske Digia åpner kontor i California for å promotere rammeverket.

Finske Digia kjøpte i mars opp Nokia Qts kommersielle lisens og supportavdeling. Nokia har selv beholdt kontrollen over kjerneprogramvaren.

Qt rammeverket lar utviklere skrive programmer på tvers av operativsystem og plattform uten at det er nødvendig å gjøre endringer i kildekoden. Rammeverket er tilgjengelig som åpen kildekode eller under kommersiell lisens. Virksomheter som bruker Qt på desktop eller integrert OS kan nå kontakte Digia for lisens og support.

Økende interesse

Rundt 3.500 kunder, halvparten av Digias Qt kunder i Nord-Amerika, fulgte med på kjøpet. Nokias Qt-stab holder også til her, og har gått over til Digia som en del av avtalen. Dette er årsaken til at Digia nå åpner kontor, ifølge Harri Paani i Digia.

Beslutningen ble også påvirket av en økende interesse for kommersiell lisens i Nord-Amerika. Salg i andre kvartal i år gikk bedre enn forventet på grunn av fornyede lisenser og nye avtaler. Paani sier at Digia vil publisere resultater for andre kvartal i løpet av neste uke.

Det nye kontoret vil ligge i Santa Clara, California, og skal ha ansvar for utvikling, lisens, support og service for kommersielle Qt kunder i regionen, skriver Computerworlds nyhetstjeneste.

Skjult kildekode

Digia er også på plass med sitt eget ”build and release” system for Qt for integrert OS og desktop.

Den kommersielle versjonen av Qt tillater utviklere og virksomheter å holde kildekoden skjult, i motsetning til gratisversjonen som krever bruk av åpen kildekode. I følge Digia gir dette kundene friheten til å bruke, gjøre endringer i og lisensiere ut sine applikasjoner uten forpliktelse til å dele kildekoden med andre.

Muligheten for å holde kildekoden skjult er særlig nyttig for virksomheter innen forsvaret, luftfart og helse-områder, hvor det ofte er begrensninger på bruk av åpen kildekode.

I sin tid ble Qt utvilet av norske Trolltech, som senere ble kjøpt av Nokia.

Utvikling