Omdiskuterte endringer i Photoshop CS4

Omdiskuterte endringer i Photoshop CS4

TEST: Photoshop er for mange det mest sentrale programmet i Adobes Creative Suite-familie. Det er mye nytt i CS4-versjonen, og enkelte av endringene skaper debatt.

I år er det 18 år siden Photoshop så dagens lys. Egentlig kjøpte Adobe rettighetene til programmet allerede i 1988, fra en student ved University of Michigan ved navn Thomas Knoll.

Utgangspunktet var en ide Knoll hadde om hvordan man skulle få en monokrom Mac-skjerm til å vise gråskala-bilder. Programmet het først Display. Så ble det omdøpt til ImagePro før det endelig fikk navnet Photoshop.

Broren til Thomas Knoll tok med seg koden og viste programmet blant annet til Apple og Adobe – og fikk altså napp hos Adobe. 1.0-versjonen kom i salg i 1990 og var et rent Mac-program.

To år senere kom den første Windows-versjonen, og siden den gang har Photoshop utviklet seg til det ledende profesjonelle bildebehandlingsprogrammet på markedet.

LES OGSÅ: Mye spennende Photoshop-nytt

Opprinnelig var programmet sterkt knyttet til bruk av skannere, og Photoshop var i første rekke et verktøy for grafisk bransje. Digitalkamera-revolusjonen har bidratt til at programmet i de nyere versjonene er blitt mer innrettet mot digitalfotografenes behov. Sammen med tilleggsprogrammet Adobe Bridge, som følger med når man kjøper Photoshop, har man en komplett verktøykasse for å organisere, bearbeide og arkivere sine digitale bilder.

Det nye brukergrensesnittet. Man veksler mellom åpne bildefiler via en fane nesten øverst i programvinduet. Til høyre det nye justeringspanelet som gjør det mye raskere enn før å gjøre ikke-destruktive endringer. Nede til høyre ser vi at det automatisk opprettes nye justeringslag.

I ett vindu

Den største endringen i brukergrensesnittet går ut på at Adobe har «samlet» Photoshop i ett vindu.

Forleden dag startet jeg for moro skyld opp gode, gamle Photoshop CS2 på en Windows-pc. Da jeg klikket på ikonet for å forminske Photoshop-skjermbildet fra full skjerm til et mindre, flyttbart vindu, ble paletter og verktøylinjer liggende igjen i ytterkanten av skjermen, uavhengig av hvor jeg plasserte hovedvinduet.

I Photoshop CS4 er alt samlet i ett vindu, og hvis du forminsker vinduet, følger paletter og verktøylinje med – og tilpasser seg den plassen som er til rådighet uten at det blir overlapping.

For Windows-brukere av Photoshop er ikke dette noe kontroversielt, for det betyr jo bare at Photoshop har fått et mer rendyrket Windows-brukergrensesnitt. En del Mac-brukere klager imidlertid over at den nye Photoshop-versjon er blitt altfor Windows-preget, noe de vil ha seg frabedt.

Jeg for min del har prøvd Photoshop CS4 på begge plattformer, og trives med den nye løsningen begge steder. Endringen betyr ikke så mye hvis man jobber på liten skjerm, men siden stadig flere av oss nå jobber på stor skjerm, for eksempel 24- eller 30-tommers skjerm, er endringen kjærkommen. Det blir rett og slett lettere å holde flere applikasjoner i gang uten at de forstyrrer hverandre.

Ved å velge brukergrensesnittet «What's New In CS4» blir alle nye menyvalg markert med blått. I 3D-menyen i Extended-versjonen gjelder det nesten alt.

Debatten om brukergrensesnitt er ofte heftigere når det gjelder Adobe-programmer enn mange andre programmer. Grunnen er at Adobe er så mektig – med sin sterke markedsposisjon og sine mange programmer – at de nærmest har etablert et tredje brukergrensesnitt som supplement til Windows- og Mac-brukergrensesnittene. Med CS4-versjonen av Photoshop har Adobe på en måte gått et steg nærmere Windows-brukergrensesnittet og dermed ertet på seg en del Mac-brukere. Personlig synes jeg Adobes nye brukergrensesnitt fungerer utmerket – og bedre enn den gamle – både på Mac- og Windows-plattformen.

Endringene i brukergrensesnittet gjør også at når du har flere bilder åpne samtidig, kan du veksle mellom dem ved å klikke på filnavnet i fanen øverst i Photoshop-skjermbildet. Du sløser ikke bort tid på å flytte rundt på en rekke bilder. Vil du tilbake til gamlemåten, er det bare å klikke på det nye Arrange Documents-ikonet øverst på skjermen og velge «Float all in windows». Eller en annen av en rekke måter å arrangere flere bilder på skjermen. For eksempel valget «Match zoom», som zoomer alle bildene til samme zoomnivå som det valgte bildet.

Øverst til høyre kan man velge blant en rekke forhåndsdefinerte visninger, for eksempel Basic eller Extended. Her får man også tilgang til et nytt justeringspanel. Velger man brukergrensesnittet «Color and Tone», kommer justeringspanelet opp, og hver type endring man gjør, utføres i et nytt justeringslag som automatisk opprettes i bildet. Dermed beholdes originalen uendret i bakgrunnslaget inntil man har fått prøvd seg frem og er klar til å slå sammen lagene. Løsningen vil bidra til både raskere og tryggere redigering av bildene.

64-bits på Windows

Adobe Photoshop CS4 støtter 64-bits-utgaven av Windows Vista, så er du på det sporet, gjelder ikke lenger begrensningen på bildefiler på fire gigabyte. Vi har ikke prøvd 64-bitsløsningen.

Mac-brukerne er ikke så heldige. I fjor foretok Apple en endring i strategien for utviklingen av sin fremtidige 64-bitssatsing (fra «Carbon» til «Cocoa»). I stedet for bare mindre endringer i programkoden må Adobe nå skrive hele Photoshop-koden om igjen på nytt. Og det tar tid. Mac-brukere får derfor ikke 64-bits-støtte før i CS5-versjonen. Trøsten er at de færreste av oss har noe behov for å arbeide med Photoshop-filer på over fire gigabyte, enten vi jobber på Mac- eller Windows-plattformen. (Dette er et utsagn som vi sikkert vil le av om noen år, men inntil videre er påstanden relevant.)

(MERK: Denne testartikkelen ble først publisert i PC World Norge nr. 14/2008.)

Les om: