Omsider er Firefox 3.5 RC her

Omsider er Firefox 3.5 RC her

Etter mye om og men har Firefox 3.5 RC ankommet - og ferdig vare skal ikke være langt unna heller.

Fredag kom Firefox 3.5 RC. Det er første milepælen mot ferdige Firefox 3.5 siden Beta 4, som kom i april. Firefox-skaper Mozilla sier det fremdeles er planer om å lansere ferdig vare innen slutten av juni.

Prosessen har vært lang for Firefox 3.5, eller 3.1 som den het inntil mars. Nettleseren ble påbegynt i fjor, og var ment sluppet i slutten av 2008 – etter to betaer. Det skjedde åpenbart ikke. Det har vært hauger av problemer, deriblant med Javascriptmotoren Tracemonkey, og det har blitt totalt fire beta-utgaver. Selve RC-versjonen var opprinnelig ment å slippes tidlig i juni, men ble bremset av sjenerende feil som trengte fiksing.

Mot slutten

De ivrigste betatesterne fikk tatt en forhåndstitt på 3.5 RC, da Mozilla nylig tok det uvanlige grepet å gi ut et internbygg av den nesten ferdige RC-versjonen og døpe det for «Preview». Basert på tilbakemeldinger kom det en ny slik utgave forrige tirsdag, der enkelte feil var utbedret.

Men nå er altså den ferdige 3.5 RC her, selve innspurten av utviklingsfasen. RC, eller Release Candidate, betyr at utviklerprosessen har kommet så langt at målstreken nå er i syne.

Firefox-sjef Mike Beltzner sier i en intern utviklerblogg at de fremdeles har planer om å krysse målstreken mot slutten av måneden. Dette er realistisk med mindre det dukker opp så mye tull i RC-utgaven at de blir nødt til å gi ut en til.

Full krig

Ifølge måleselskapet Net Appliactions, har Firefox for tiden 22,5 prosents markedsandel.

Det er beinhard krig i nettleserbransjen. Kommende Firefox 3.5 må krige mot nettlesere som Microsoft Internet Explorer 8.0, Google Chrome, Opera og Apple Safari 4.

Av ting som er nytt i 3.5 RC, finner man blant annet mer stabil Tracemonkey javascript-motor, støtte for teknologier som HTML 5s video og lyd-elementer og Private Browsing Mode - populært og humoristisk kalt pornomodus. Det finnes over 70 språk for 3.5 RC.

Utvikling