Opera: - Hørt det før

Opera: - Hørt det før

Microsofts løfter om åpenhet og samhandling møter skuldertrekk og forsiktig optimisme blant konkurrenter og utviklere.

I går kveld lovet Microsoft å åpne flere programmeringsgrensesnitt (API-er) til sin proprietære programvare, og den økte åpenheten vil inkludere både Windows og Office.

I tillegg skal selskapet offentliggjøre dokumentasjon om kommunikasjons-protokollene som Microsoft benytter.

Teknologidirektør i Opera, Håkon Wium Lie, mener utspillet kommer som et resultat av press, blant annet fra Opera.

- Det er ikke første gang Microsoft roser interoperabilitet opp i skyene. Det er fjerde gang de kommer med et slikt initiativ, og de tre første gangene har det ikke skjedd så mye, sier Wium Lie til Computerworld.

LES SAKEN HER: Microsoft åpner Windows og Office

Det meste konkrete Microsoft foreløpig har lovet, er å frigi 30 000 sider som dokumenterer grensesnittene mot blant annet Windows Vista, Windows Server 2008, Exhange Server 2007 og Office Sharepoint Server 2007. Det imponerer ikke Opera-direktøren.

- For Opera betyr det ingenting, og for Linux-verdenen betyr det ingenting, men det kan sikkert være nyttig funksjonalitet for andre som vil utvikle Windows-applikasjoner. Det viktigiste for oss er interoperabilitet, vi trenger kryssplattform-funksjonalitet og vi håper de vil fikse Internet Explorer. Det er veldig positivt hvis det skjer noe, men vi venter på hva som skjer i praksis, sier Wium Lie.

Også EU-kommisjonen har uttrykt skepsis til Microsoft utspill.

LES SAKEN HER: Skeptisk til Microsofts åpenhet

Red Hat-direktør Michael Cunningham møter også den nye strategien med "sunn skepsis". Han mener utspillet er et knefall for presset fra amerikanske og europeiske myndigheter, som for lengst har slått fast at Microsoft opererer i strid med konkurranselovgivningen.

- Det er ikke overraskende at Microsoft uttaler seg på denne måten, dette har vi hørt før, gjerne strategisk timet for å oppnå andre hensikter, skriver Cunningham i sin blogg, uten konkret å nevne ISO-avstemningen om OOXML-formatet som finner sted i Geneve neste uke.

Red Hat-direktøren mener Microsoft bør forplikte seg på tre områder for å bevise at selskapet mener alvor med gårsdagens kunngjøring.

1. Forplikte seg til åpne standarder.

2. Forplikte seg til interoperabilitet med åpen kildekode.

3. Forplikte seg til konkurranse på like vilkår.

Les hele blogginnlegget her.

Utvikling