Opprør mot OOXML - igjen

Opprør mot OOXML - igjen

Noen av verdens største land protesterer mot den nye ISO-standarden.

India og Brasil har levert inn formelle protester mot ISOs godkjenning av dokumentformatet OOXML, som brukes i Microsofts siste versjon av Office. De to folkerike statene slår dermed følge med Sør-Afrika som leverte en lignende klage for en uke siden.

Klagene er rettet mot både ISO (International Organization for Standardization) og IEC (International Electrotechnical Commission), som forestår det tekniske arbeidet med standarden.

Klagene er levert innenfor fristen fra ISO og IEC, som gikk ut torsdag. Medlemmer av ISO/IEC Joint Technical Committee 1 (JTC 1) godkjente OOXML som standard etter en avstemning blant medlemmene 29. mars.

LES OGSÅ: Microsoft-stryk i Office-standard

Det har vært mye bråk rundt denne prosessen, både før og etter godkjenningen. Blant annet har medlemmer i teknologikomiteene ment at Microsoft har presset private selskaper til å sende likelydende brev for å støtte OOXML.

En endelig versjon av standarden er ennå ikke sendt til de nasjonale komiteene for godkjenning, over en måned etter den egentlig fristen ifølge ordinære regler for dette. Forhastede beslutninger og forsinkelser i publiseringen skal være noe av bakgrunnen for protestene fra Sør-Afrika og Brasil.

OOXML-striden var for øvrig også tema da norske it-aktivister tok til gatene i begynnelsen av april:

Mister betydning?

Lederne i ISO og IEC har en måned på seg på å forsøke å oppnå kompromisser med de nasjonale standardsiseringsrådene. Hvis ikke dette lykkes, sendes klagene til det ISOs teknololgi-styre (Technical Management Board, TMB).

LES OGSÅ: Norge anbefaler OOXML

Både ISO og IEC regner med å kunne opplyse mer om konsekvensene av klagene i slutten av neste uke.

Spørsmålet er om tiden ikke begynner å renne ut for OOXML, uavhengig av hva som skjer i ISO. Microsoft uttalte forrige uke at selskapet ikke forventer at Office 2007 blir kompatibelt med ISO/IEC-versjonen av OOXML. I tillegg har selskapet kunngjort at støtte for å lese og skrive i det konkurrende formatet Open Document Format, skal legges inn i samme programvare.

ODGF brukes fra før av OpenOffice.org, Sun Microsystems' StarOffice and IBMs Symphony.

Utvikling