Oracle og IBM enige om Java

Oracle og IBM enige om Java

Konkurrentene skal samarbeide om utviklingen av Java.

Det har lenge vært uklart nøyaktig hva Oracle vil foreta seg med Java, som selskapet arvet etter oppkjøpet av Sun i april 2009. Sun frigjorde hele utviklingsrammeverket i Java som åpen kildekode i 2006, lisensiert under GNU General Public License (GPL).

Nå er det klart at selskapet får IBM med på laget i den videre utviklingen av programmeringsspråket og utviklingsrammeverket.

Oracle og IBM, til vanlig bitre konkurrenter i it-bransjen, skal nemlig samarbeide om OpenJDK (Open Java Development Kit), referanseimplementasjonen av Java som åpen kildekode.

- Fjerner usikkerheten

De to selskapene skal sammen gjøre fellesskapet rundt OpenJDK til den primære arenaen for utviklingen av Java SE (Standard Edition), som inneholder det mest grunnleggende og nødvendige grensesnittet for å utvikle Java-programmer.

Samarbeidet skal også fokusere på selve Java-språket, JDK og Java Runtime Environment (JRE), rammeverket som trengs for å kjøre Java-applikasjoner.

Både IBM og Oracle har også lovet at Java Community Process (JCP) fortsatt skal være det primære standardiseringsorganet for spesifikasjoner av Java, og begge selskapene vil også styrke JCP.

- Dette begynner virkelig å fjerne usikkerheten rundt Javas fremtid og hvor vi er på vei, sier IBMs direktør for nye teknologier, Rod Smith.

- Vår forpliktelse til OpenJDK vil være til nytte for hele Java-miljøet, og vil bidra til å øke tempoet på innovasjonen, mener Smith.

- Gode nyheter for utviklere

IBM har aldri tidligere blitt invitert til å bidra i OpenJDK, men har utarbeidet en alternativ implementasjon av Java som åpen kildekode, Apache Harmony. Selskapet vil fortsette dette arbeidet, men hovedfokuset skal nå dreie seg om OpenJDK.

IBM og Oracle skal begge støtte den nylig annonserte fremdriftsplanen for utviklingen av OpenJDK, for JDK 7 og 8. JDK 7 skal blant annet forbedre ytelsen til Java Virtual Machine (JVM) og nye grensesnitt for I/O, mens versjon 8 skal forbedre selve språket og oppstarttiden til JVM.

- Dette viser at Java fortsatt vil bli investert i, og de to største spillerne på markedet er enige i at det må utvikles raskt. Alt i alt er dette gode nyheter for Java-utviklere, sier IDC-analytiker Al Hilwa til Computerworlds nyhetstjeneste.

Utvikling