Oracle, Twitter, Apache og Java 7

Oracle, Twitter, Apache og Java 7

KRONIKK: 28. juli 2011 er en dato Java-interesserte bør merke seg

Oracle har nå endelig annonsert slippdatoen for neste versjon av Java. Barnet skal hete Java 7. Man kan trygt si at det går lenge mellom hver gang det knytter seg så sterke følelser til en ny versjon av et programmeringsspråk.

San Francisco, 6. november. Konferansen QCon er inne i sin andre dag, og Adam Messinger fra Orcacle holder foredraget "Java: The language for the Future”. Salen er fullsatt av forventningsfulle deltagere, og når foredraget nærmer seg slutten, er det tid for spørsmål fra salen.

Fokusområdene for Java 7 har vært mange. Det loves forbedret ytelse, vedlikeholdbarhet, modularitet, integrasjon og produktivitet, men likevel kretser spørsmålene rundt det samme temaet - vil Oracle prøve å slå mynt på Java? Svaret ble manifestert i en twitter-melding som spredte seg med en hastighet relativt tett opptil lysets:

”It's our intent to have a premium version of the JDK. Said in addition to the open source JDK. #qconsf”

Totalforvirring

Et lite twitterkvitter ble til full storm. Et sted på veien fra kvitter til storm ble forkortelsen JDK omgjort til JVM, og journalister og bloggere verden over skrev forarget om hva som nå ville skje. Oppsummert skrev de om følgende problemstillinger: Vil premiumutgaven og gratisutgaven bli sluppet samtidig? Vil gratisversjonen støtte like mange operativsystemer? Hvilken ekstrafunksjonalitet har premiumutgaven? Vil det være ytelsesforskjeller? Og hvem er nå målgruppen for denne premiumutgaven egentlig?

Forvirringen var total, og Oracle måtte ut og dementere det hele fem dager etter. I pressemeldingen og på Oracle-bloggen ”Aquarium” kunne man lese at Premium ikke betyr mer enn at enkelte deler av JRockit fremdeles vil koste penger. JRockit er Oracles egen JVM, og et produkt Oracle alltid har tatt betalt for. Pust ut.

Rettigheter

Dette forteller en hel del; ikke bare at sosiale medier har revolusjonert hastigheten slike nyheter spres med, men også at Oracle ikke kan ignorere engasjementet til det store og levende miljøet rundt Java. Apache Software Foundation har bred støtte i Open Source-miljøet rundt Java, og er en sentral deltaker i komiteen som driver prosessen med å spesifisere nye versjoner av Java.

Apache truer nå med å stemme mot spesifikasjonene for Java 7. Dette skyldes uenigheter med Oracle rundt lisensiering. Apache mener at Oracle hindrer dem i å få en åpen nok lisens til deler av nye Java SE. Dette vil sette kjepper i hjulene for deres Apache Harmony-prosjekt, som er en Open Source-versjon av Java SE og JDK.

Stridighetene står rundt rettighetene Apache har til å distribuere Harmony-prosjektet under en Open Source-lisens dersom Oracle ikke firer på kravene – noe de ikke ser ut til å gjøre i nærmeste fremtid.

Usikkerhetsmoment

Så hva kommer egentlig til å skje med Java 7? Etter all sannsynlighet vil Java 7 bli utgitt som planlagt 28. juli 2011, og skal man tolke signalene fra Oracle i beste mening, er det ingen umiddelbar fare for Javas fremtid. Prosessen med å lande spesifikasjonene har dratt ut lenge nok, og verden er mer enn klar for å ta i bruk de nye egenskapene til Java 7.

På lengre sikt er det likevel usikkert hvor Oracle vil med Java. Det blir spennende å følge hvordan Oracle forholder seg til friprog-miljøet rundt Java i tiden fremover. Foreløpig ser det ut som Apache trekker seg fra JCP-komiteen – spørsmålet blir hvor mange andre som følger etter.

Utvikling