Pdf uten Adobe Acrobat

Pdf-dokumenter forbindes uløselig med Adobe Acrobat. Men det finnes alternative løsninger. Vi har prøvd ScanSoft PDF Converter Professional 4.

Publisert Sist oppdatert

Pdf er forkortelsen for Portable Document Format, utviklet av Adobe, men nå i praksis en åpen standard. Adobe har kontrollen, men gir gratis lisens til alle som ønsker å utvikle programvare for pdf-formatet.

Poenget med pdf er å kunne distribuere dokumenter uavhengig av hvilket program de er laget i. Til å lese pdf-dokumenter kan man benytte gratisprogrammet Adobe Reader. Men til å generere pdf-dokumenter trenger man Adobe Acrobat – eller konkurrerende programmer, inkludert gratisprogrammer som CutePDF.

Nuance, tidligere ScanSoft, står bak ScanSoft PDF Converter Professional, som nå ute i versjon 4. Nuance hevder at dette er verdens bestselgende alternativ til Acrobat.

Mye er nytt, blant annet raskere oppstart, forenklet brukergrensesnitt og støtte for Microsoft Office 2007 og PDF/A, et ISO-sertifisert format for langtidslagring av elektroniske dokumenter. Programmet kan også konvertere tekst til tale for Podcast-distribusjon, men bare på amerikansk-engelsk.

Mens Adobe også satser på grafisk bransje, konsentrerer Nuance seg om bedriftsbrukere, som kommentar-, korrektur- og redigeringsfunksjonene er tilpasset for. Programmet kan også brukes på tynne klienter.

Mye er likt

Etter installasjonen finner man fire nye pdf-ikoner i Microsoft Word, Excel, PowerPoint og Outlook, ikke ulikt tilsvarende Adobe Acrobat-ikoner. Fra ikonene kan man lage pdf-fil av dokumentet man jobber i og pdf-fil som automatisk blir lagt inn i en e-postmelding, man kan sette inn bokmerker, lenker og kommentarer som blir tatt med i pdf-dokumentet, og få konvertert et pdf-dokument og få åpnet det i for eksempel Word eller WordPerfect. Man kan også skape pdf-dokumenter ved å høyreklikke på dem i Windows utforsker.

Raskere?

Produsenten hevder at PDF Converter «leverer den raskeste og mest nøyaktige PDF-konverteringen». Holder påstanden vann? Vi har ikke gjort noen systematisk, sammenlignende test mellom PDF Converter og Adobe Acrobat Professional 7, men noen stikkprøver ga oss et litt variabelt inntrykk.

Les flere programvare tester her.

Konvertering av et én-sides Word-dokument med graf og brevlogo gikk mye raskere med PDF Converter, men gråtone-firmalogoen ble omgjort til en ren sort/hvitt bitmap-illustrasjon. Dessuten ble linjetykkelsen i en Excel-graf endret av PDF Converter, men bare på skjermen. I fargelaserutskriften så grafene like ut enten de kom fra Acrobat eller PDF Converter.

Konverteringen fra .doc til .pdf av et rent tekstdokument i Word, uten grafikk, gikk mer enn dobbelt så raskt i PDF Converter som i Acrobat, og uten problemer.

I Adobe Photoshop hentet vi inn et stort tiff-bilde og «skrev det ut» som henholdsvis Acrobat-fil og PDF Converter-fil, og igjen var PDF Converter omtrent dobbelt så rask.

Ingen feilmelding

Forsøket på å sette sammen en pdf-fil fra et antall bildefiler gikk ikke fullt så greit. Blant bildene vi hentet inn, lå det en «korrupt» jpeg-fil. Acrobat stanset konverteringsprosessen og meldte fra om at en navngitt fil var ødelagt. Dermed kunne vi ekskludere filen og fortsette. Men i PDF Converter endte det med at programmet hang og måtte avsluttes.

I neste runde prøvde vi den samme prosessen på en samling med bilder som var helt i orden. Da kom programmene i mål omtrent samtidig.

Mens Acrobat kan lage elegante lysbildeshow med overgangseffekter, kan PDF Converter bare vise lysbildene uten slike effekter.

Konklusjon

Vårt foreløpige inntrykk er at produsenten i stor grad har sine ord i behold når det gjelder hastighet, selv om unntak finnes.

PDF Converter synes derimot å være noe svakere på håndteringen av ulike grafikkformater, samt litt mer sårbar for krasj hvis man prøver å hente inn ødelagte dokumenter.

Men prisforskjellen er så stor at mange sikkert kan leve med dette, når man er klar over det. Da gir PDF Converter Professional 4 god valuta for pengene.

PDF Converter Professional 4

Ytelse: 9Feilhåndtering: 5Valuta for pengene: 8

Pris: Kr 893 inkl. mva.Internett: www.infoshare.no