Piratkopiering for 240 milliarder

Piratkopiering for 240 milliarder

29 prosent av programvaren på norske pc-er er ulovlig kopiert, viser nye tall fra Business Software Alliance.

Omfanget av ulovlig kopiert programvare har holdt seg stabilt på 29 prosent i Norge det siste året. I EU ligger andelen ulovlig kopiert programvare på 35 prosent, noe som er en nedgang på ett prosentpoeng.

I verden totalt steg andelen med tre prosent, opp fra 35 til 38 prosent. Det har medført et samlet tap for programvareprodusentene på 48 milliarder dollar, rundt 240 milliarder kroner, opp fra 40 milliarder dollar i fjor, ifølge den årlige undersøkelsen utført av analyseselskapet IDC på oppdrag fra Business Software Alliance (BSA).

- Det er positivt at andelen ulovlig kopiert programvare holder seg stabil, men det er skuffende at over en fjerdedel av all programvare som brukes i Norge fortsatt er ulisensiert. Vi har fortsatt en god vei å gå når det gjelder videre arbeid for å påvirke folks holdninger og atferd i riktig retning, sier formann i BSA Norge Eilert Hanoa i en pressemelding.

Mange mener imidlertid tallene er misvisende, og sår tvil om beregningene fra BSA. Blant annet brukes det en stor andel fri programvare som ikke er tatt med i regnestykket, som faktisk er lovlig å kopiere og videredistribuere.

LES OGSÅ: - Piratkopieringen betydelig mindre

Resultatene viser imidlertid at Norge forsetter å holde seg på et stabilt og relativt lavt nivå sammenlignet med resten av verden. Men det er fortsatt et stykke ned til Danmark og Sverige som begge har 25 prosent andel ulovlig kopiert programvare. Tallet er uendret for Danmark mens andelen har gått ned med ett prosentpoeng i Sverige.

Hanoa mener at mange ikke er klar over at de kjøper ulovlig kopiert programvare.

- I fjor høst ble flere dataforhandlere tatt da det ble aksjonert mot salg av ulovlig kopiert programvare. Mange av kjøperne var rett og slett ikke klar over at de ble lurt og at de hadde kjøpt dette. Et stort problem med ulovlig kopiert programvare er at de ofte ikke er oppdatert med de siste sikkerhetsinnstalleringene slik at brukerne lettere kan bli rammet av uønskede og skadelige programmer på maskinen sin, mener Hanoa.

Les hele undersøkelsen her.

Utvikling