- Power7 stopper ikke Unix-nedgang

- Power7 stopper ikke Unix-nedgang

IBM og HPs servernyheter vil ikke stoppe nedgangen i markedet for Unix-servere, mener analytikere.

IBM lanserte nylig sin nye Power7-prosessor sammen med fire nye Unix-servere basert på den nye prosessoren. Samtidig har Intel lansert sin nye Itanium 9300-prosessor, som blant annet HP har annonsert at de vil til å ta i sine Unix-baserte Integrity-servere.

Produsentene lover dobbelt så høy ytelse med de nye brikkene som med de respektive forgjengerne, samtidig som funksjonaliteten utvides for å sørge for bedre stabilitet og oppetid.

Lanseringene kommer på et tidspunkt hvor etterspørselen etter tradisjonelle Unix-servere er på vei tilbake. Som følge av x86-servernes økte popularitet på markedet vil de nye brikkene ifølge analytikere ha liten effekt på det fallende Unix-salget.

Servere basert på x86-prosessorer blir stadig kraftigere og tar markedsandeler på områder som tidligere har vært dominert av Unix-servere. I løpet av tredje kvartal i 2009 falt omsetningen av Unix-servere ifølge IDC med 23,4 prosent til 2,8 milliarder dollar, sammenliknet med tredje kvartal året før.

Samtidig er fremtiden usikker for den tredje av de viktigste Unix-prosessorene, Sun Microsystems' Sparc-prosessor, takket være Oracles oppkjøp.

- Begrensete bruksområder

Unix utgjør imidlertid fremdeles et viktig marked for IBM. I løpet av kvartalet økte IBM markedsandelen på Unix-servere med 5,1 prosent til 39,5 prosent. HP var nummer to med 29,2 prosents markedsandel.

- Mange kunder bytter til x86-servere på grunn av lavere maskinvare- og programvarekostnader knyttet til innkjøp og vedlikehold av systemene, sier Jim McGregor, teknologistrateg i analysebyrået In-Stat, til IDG News Service.

- Unix-servere kan tilby bedre ytelse, men bruksområdene er begrenset, sier McGregor.

Han mener de fleste kundene ønsker fleksibilitet og at det derfor er enklere å kjøpe ferdigkonfigurerte x86-serverere.

Den voksende x86-baserte programvareinfrastrukturen er også en god grunn for mange selskaper å bytte, og Unix-markedet vil ifølge McGregor derfor forbli et nisjemarked for tyngre oppgaver som krever høy ytelse.

Venter på Nehalem

Charles King, hovedanalytiker i analysebyrået Pund-IT, mener tradisjonelle x86-brikker ikke gir den påliteligheten, tilgjengeligheten og administrasjonen som kreves for en tilfredsstillende oppetid.

Intel hevder imidlertid at den kommende Nehalem EX-prosessoren som er planlagt lansert i første halvdel av 2010 vil bli selskapets raskeste noen sinne. Målet at den nye prosessoren kan bidra til å posisjonere x86-baserte maskiner for konkurranse med servere som i dag er kraftigere.

Til IDG News Service sier King at han tror IBM vil beholde posisjonen på mainframe-markedet med Power7-servere, men at bildet kan endre seg etterhvert som x86-prosessorer blir kraftigere og mer anvendbare.

- Det vil bli interessant å se hvilken effekt Intels åttekjerners Nehalem EX-servere vil ha på Unix-servere, sier King, som også tror HP vil fortsette å selge Integrity-servere med Itanium-prosessoren så lenge de tjener penger.

Les om:

Utvikling