Programvare kan patenteres

Doktoravhandling forsvarer at man kan få patent på ren programvare.

Publisert Sist oppdatert

-Uklare kriterier for hva man ikke kan patentere var interessant å skrive om, forteller Torger Kielland, som valgte å skrive doktoravhandlingen med overskriften «Patentering av informasjonsteknologiske oppfinnelser».

Torger Kielland skrev for noen år siden en studentavhandling om åpen programvare, og det var slik han kom over teamet om patentering av programvare.

Unntak i loven

Patenter meddeles etter patentloven på «oppfinnelser» innenfor ethvert teknisk område. Etter patentloven § 1 andre ledd er en rekke frembringelser unntatt fra patenterbarheten, deriblant «noe som bare utgjør programmer for datamaskiner».

Kielland som har studert ved det juridiske fakultet ved Universitetet i Bergen kom altså frem til at også programvare kan patenteres.

Etter at Kielland så nærmere på patentloven fant han at Patentloven § 1 er en implementering av Den europeiske patentkonvensjonen artikkel 52, og må tolkes i lys av konvensjonen og knyttes til denne.

-Jeg er klar over at man lenge har kunnet patentere programvare, men det har vært uklart hvor langt man kan gå i å patentere ren programvare, forklarer Kielland.

I internasjonal og utenlandsk praksis har bestemmelsen imidlertid lenge blitt forstått slik at den ikke utelukker patentering av oppfinnelser som bare benytter seg av et datamaskinprogram.

Slik utnyttelse kan bestå i bruk av en datamaskin for å automatisere en industriell prosess, men kan også bestå i styring av interne prosesser i en datamaskins operativsystem, for eksempel en fremgangsmåte for bruk av en utklippstavle som gjør det mulig å dele data ved å klippe ut bilder og lime dem inn i et tekstbehandlingsdokument.

Googles algoritmer

Avhandlingen påviser imidlertid at adgangen til å patentere informasjonsteknologiske oppfinnelser går lenger enn dette, og også omfatter oppfinnelser som retter seg mot måten en datamaskin håndterer data, uavhengig av formålet med oppfinnelsen.

- Dette medfører for eksempel at Googles algoritmer for rangering av websider, vil anses patenterbare, forteller Kielland og kan dermed forsvare at dette innebærer at programvare, til tross for unntaket for «noe som bare utgjør programmer for datamaskinprogrammer» i patentloven § 1 andre ledd, ikke bare kan patenteres, men at man også kan få patent på «ren programvare».

Kielland, som brukte fem år på doktoravhandlingen, håper nå på å få avhandlingen publisert.

-Det hadde vært gøy om det ble en publisert bok, sier Kielland.