Raser mot DRM i nye HTML

W3C vil ha kopibeskyttelse i HTML5,1. Det gjør rettighetsorganisasjonene forbannet.

Publisert Sist oppdatert

W3C, som avgjør alle webstandarders skjebne, har fattet vedtak om at de vil fortsette arbeidet med Digital Right Managment (DRM), som de godt kunne tenke seg å få inn i HTML5.1 om de rekker.

For selskaper som Amazon og Netflix kan det bety at de slipper å forholde seg til tredjepartsprogrammer som Flash og Silverlight for å vise sine kopibeskyttede filmer og tv-serier i nettleseren din. I stedet vil selskapene kunne bruke en mulighet som blir innebygget i standarden, Enryptet Media Extensions (EME).

For brukerne betyr det at heller ikke trenger forholde seg til tredjepartsprogrammer som Flash og Silverlight, påpeker Computerworlds nyhetstjeneste.

Slipper Flash og sånt

Det er særlig streamingselskaper som nettopp Amazon og Netflix, med flere, som gjør det aktuelt med EME. Webstandardenes problem når det gjelder sånne tjenester, er at de er bygget for åpenhet – mens streamingselskapene på sin side derimot har basert seg på innhold som ikke skal la seg kopiere.

– Folk flest vil være enige i at individene og institusjonene generelt bør ha rett til å begrense adgangen til proprietær informasjon, eller ta betalt for adgang til innhold de eier, skrev W3C-direktør Jeffrey Jaffe i mai, da planene om HTML-basert DRM først ble luftet.

- Kontroll tredjepart

Logikken og intensjonene bak til tross, får arbeidet åpenhetsforkjempende datagrupper som Electronic Frontier Foundation (EFF, Elektronisk Forpost) og Free Software Foundation (FSF) til å fråde. Sist ut ytret EFF sin frustrasjon forrige onsdag:

– Ved å godkjenne denne ideen har W3C avstått kontroll av brukeragenten (som nettlesere kalles på W3C-fagspråket) til en tredjepart, innholdsdistributøren. Dette bryter en – muligens hittil uuttalt – forsikring om hvem som har siste ord i din web-opplevelse, og så visst hvem som har total kontroll over din dataenhet, sier EFF.

De frykter at EME kan føre til at all slags form for innholdskontroll blir inkludert i HTML, helt ned til bilder og tekst. EFF påpeker at det fra før finnes en W3C-gruppe som jobber for å gjøre nettstedenes kildekode uleselig.

- DRM er «pain»

Stiftelsen understreker at de ikke kan vite om det faktisk blir slik at til og med bilder og tekt blir låst ned, men påpeker at deres argumentasjon bygger rundt at det kan bli vanskelig å si nei når låvedøren først står på gløtt med EME for video. Dessuten mener EFF at DRM en smerte å bruke i design, ikke gjør noe med piratkopieringsproblematikk og i sin natur er bruker-uvennlig.

Stiftelsen FSF har tidligere kommet med følgende uttalelse:

– EME vil fly i fleisen på W3Cs prinsipper om å holde weben avgiftsfri – det er simpelthen en bakdør for at medieselskaper skal kunne kreve proprietær avspillerprogramvare.