Regjeringen presser Microsoft

Regjeringen presser Microsoft

Regjeringen foreslår nye standarder som pålegger myndighetene å bruke Open Document i stedet for Word. Døren holdes likevel så vidt på gløtt for Microsoft.

- Det har vært en absurd situasjon å pålegge brukerne å benytte programvare fra en bestemt leverandør. Det ville være som om man bare kunne bruke ett bestent bilmerke på en offentlig parkeringsplass.

Fornyingsminister Heidi Grande Røys la i ettermiddag fram lovforslaget om standardisering av krav til dokumentformater som det offentlige Norge skal benytte i sin kommunikasjon med innbyggerne.

LES OGSÅ: Grande Røys vil ha åpne standarder

I korte trekk går forslaget ut på å at PDF, ODF ( Open Document Format) og UTF 8 (tegnsettstandard) blir obligatoriske standarder for bruk i det offentlige. Hensikten er full uavhengighet av enkeltleverandører.

Samtidig understreker statsråden at dette ikke betyr at hun eller departementet favoriserer en bestemt standard før høringsrunden er avsluttet om noen måneder.

- Vi regner med å få dette i land i løpet av høsten, sier hun.

Løpet mot åpne standarder er viktig både i økonomisk og demokratisk forstand, mener statsråden.

- Vi må sikre en bedre samhandling mellom det offentlige og innbyggerne, og da blir dette et viktig skritt på veien.

Kappløp for Microsoft

Microsoft har i gang en prosess for å få godkjent Open XML som ISO-standard. Det norske Standardiseringsrådet har i sine anbefalinger lagt seg på en linje som følger ISO, Den internasjonale standardiseringsorganisasjonen.

I så fall har Microsoft dårlig tid. For det betyr at dersom Microsoft ikke rekker å få godkjent sin standard i ISO innen høringsrunden er avsluttet, kan det bli vanskelig å få den godkjent som åpen standard for norsk forvaltning.

- Vi utelukker ikke bruke av Word-dokumenter, men dokumenter må i så fall sendes i Open Document-format i tillegg til Word, dersom ODF blir standardvalget til slutt, sa Grande Røys.

Microsofts kommunikasjonsdirektør Eirik Lae Solberg sa på dagens pressekonferanse at selskape støtter staten krav om åpne standarder, og er samtidig overbevist om at Microsoft vil få det nøvendige godkjenningsstemplet.

- Vi ber om at de som deltar i høringsrunden følger nøye med på ISO-prosessen. Vi tror på et resultat i begynnelsen av september, sa Lae Solberg.

Bred støtte

Forslaget høstet bred støtte på dagens møte i fornyingsdepartement. IKT-Norges Per Morten Hoff mener det er viktig at man bygger ned siloer, og peker på lignende prosesser i land som Belgia. Finland, Frankrike og Danmark.

Abelias Paul Chaffey er opptatt av at demokrati også innebærer pragmatisme.

- Det er en viss fare for å bli for idealistisk. Vi må også ta hensyn til hva som faktisk er i bruk, sa den omvendte eks-SV-eren.

Universitetslektor Gisle Hannemyr understreket at den tekniske prosessen har vært solid.

- Oasis, som står bak den tekniske godkjenningen av disse standardene, har stor pondus og gjennomslagskraft i it-verdenen. Tross alt kan man laste ned gratis programvare for både ODF og PDF til både skriving og lesing, så dette vil i hvert fall ikke påføre brukerne unødvendige kostnader.

Hannemyr tviler på at de to formatene Open XML og ODF kan samordnes.

- Drivkraften i Open XML er å få med seg arven fra gamle Word-dokumenter. Den er utformet på et lavt semantisk nivå, mens ODF er utformet på et høyt semantisk nivå. Disse standardene er derfor veldig ulike, sa Hannemyr.

Utvikling