Rekordkvartal for Microsoft

Rekordkvartal for Microsoft

Office 2010 sto for 30 prosent av Microsofts omsetning i fjorårets siste kvartal. Men selskapet nevner knapt Windows Phone 7.

Microsoft omsatte for 19,95 milliarder dollar i fjerde kvartal 2010. Det er det beste fjerdekvartalet noensinne for selskapet.

Hoveddriveren bak de gode tallene er Office 2010 som Microsoft lanserte i juni.

- Overgikk forventningene

I løpet av kvartalet omsatte selskapets Business-divisjon, som er den største divisjonen og ansvarlig for Office-produktlinjen, for til sammen 6,03 milliarder dollar. Det er en økning på 24 prosent fra samme periode året før.

- Office hadde et kjempekvartal og overgikk alles forventninger, sier Kevin Turner, Chief Operating Officer i Microsoft, i en pressemelding.

Kraftig konsumentvekst

Office 2010 utgjør 30 prosent av Microsofts samlede omsetning i løpet av kvartalet. Til sammenlikning sto Windows-omsetningen for 25 prosent av omsetningen. I fjerde kvartal 2009 sto Office-divisjonen for 26 prosent av Microsofts samlede omsetning, mens Windows-divisjonen sto for 38 prosent.

De fleste Office 2010-pakkene selges til bedriftskunder, og i dette segmentet økte ifølge Microsoft salget med 15 prosent fra siste kvartal i fjor.

Selskapet melder imidlertid om kraftig vekst også i sluttkundemarkedet – her økte Office 2010 med 49 prosent, mer enn tre ganger så mye.

- Office 2010 er den raskest selgende konsumentversjonen av Office i historien. Lisenssalget er 50 prosent høyere enn for Office 2007 i samme periode etter lanseringene, sier Microsofts investordirektør Bill Koefoed til amerikanske Computerworld.

Overraskende oppgraderinger

Rob Helm, analytiker i Directions on Microsoft, et amerikansk analysebyrå som fokuserer på Microsoft, er overrasket over de gode Office-tallene.

- At Office 2010 har vært så vellykket er litt overraskende, for å være ærlig, sier han til amerikanske Computerworld.

- Office-salget vokser raskere enn pc-salget. Det er helt motsatt av hva som skjedde i fjor, sier han og peker på det sterke Windows 7-salget mot slutten av 2009 som bidro til å sette fart i pc-salget.

Helm mener de reduserte prisene på Home- og Students-versjonene av Office 2010 kan ha bidratt til det økte salget, men peker også på bedriftenes oppgraderingssykluser som en medvirkende faktor.

- Mange små og mellomstore bedrifter har nok blitt hengende etter med oppgraderinger, og nå bestemt seg for å kjøpe Office 2010, sier han.

Godt Kinect-salg

Microsofts Entertainment and Devices-divisjon hadde også et godt kvartal, med en omsetningsøkning på 55 prosent fra samme periode året før.

Økningen skyldes først og fremst Microsofts nye Kinect-kontroller, som også har bidratt til å øke Xbox-salget. Ifølge selskapet ble 8 millioner Kinect-enheter solgt i løpet av de første 60 dagene etter lanseringen.

I kvartalsrapporten fremgår det også at Microsoft Online Services-divisjonen sliter. I løpet av fjerde kvartal tapte divisjonen 543 millioner dollar.

Windows Phone 7 ble imidlertid knapt nevnt i forbindelse med kvartalsrapporten. Microsoft skal nå ha solgt to millioner Windows Phone 7-enheter, men har ikke gått ut med salgsresultater.

Utvikling