Slik ble Team Java Team Java

Slik ble Team Java Team Java

Java samlet en gjeng entusiaster. Resultatet er sentralt i nettbanker.

Java for liten og Java for stor. Programmeringsspråket som en gang samlet en gjeng entusiaster til å konkurrere om å lage de mest innovative og originale "applets", har siden den gang bygd opp nettbanker, de styrer og bygger forretningskritiske systemer og blitt samfunnsnyttige. Og blitt mange.

Men ikke mange nok. Det mener Simen Sommerfeldt, medlem av brukergruppen Java Bin og avdelingsleder for Java Bouvet Oslo. Brukergruppen teller mer enn 2.500 medlemmer, og Sommerfeldt anslår at det finnes mer enn det dobbelte i antall Java-folk der ute. Likevel er de for få. Det er for få som velger teknisk utdanning, og det er definitivt for få kvinner.

Men det er ikke for få oppgaver. På Myrens verksted i Oslo sitter dagens kunnskapsarbeidere der fortidens industriarbeidere hadde sitt daglige virke. Der 1000 mann produserte utstyr til møller og sagverk, sitter, ifølge egne utsagn, norgeseliten av java-utviklere i en bedrift som har som ambisjon å ha de mest fornøyde ansatte og de mest fornøyde kundene. Det må speiles i arbeidsoppgavene.

- Samfunnsnyttig, klimavennlig og utfordrende. Det er vel drømmeopplegget, sier Simen Sommerfeldt. Han står i spissen for en gjeng medarbeidere som får jobbe med det de brenner for, sammen med dem de liker aller best å jobbe sammen med. En flat og delingsvillig organisasjon hvor kunnskapsdeling er en selvfølge, og hvor bonusen er lik for alle.

Avregner for tog

Dagens stjerneeksempel på en kunde er Jernbaneverket og NSB. Her kan Bouvet-konsulentene krysse av både for samfunnsnytte, miljø og utfordrende jobb. I tillegg er det en dimensjon til. Jobben er internasjonal. Som forvalter av infrastruktur har Jernbaneverket tatt initiativet til å få utviklet en energimåler som registrerer hvor mye strøm toget bruker - og hvor mye som produseres.

Når tog bremser, produseres det strøm som sendes tilbake på nettet. Eress (European Railway Energy Settlemet) måler, avregner og fakturerer tog for faktisk energiforbruk på tvers av landegrenser. Systemet eies av et partnerskap bestående de fire jernbaneinfrastrukturforvalterne i Norge, Sverige, Danmark og Belgia.

Det betyr at tog på disse skinnegangene kun betaler for den strømmen de faktisk bruker og til gjeldende takst. I tillegg lærer lokomotivførerne å kjøre miljøbevisst. For NSB betyr det reduserte kostnader. Selskapet oppnådde en besparelse i 2008 på 27 millioner kroner, et resultat som skyldes lavere energibruk og riktig pris.

Karsen Vileid har jobbet med ERESS i mer enn tre år, først med systemet for avregning i Norge, og nå er Frankrike, England og Finland på vei inn som testpartnere.

- Det er med på å bringe oss ut i verden, sier Vileid, som nylig har vært i Romania hvor mer enn 20 forskjellige togselskaper ønsker at eier av infrastruktur innfører avregningssystemet.

Ut på tur

Men Java er ikke bare store utviklingsprosjekter. Fortsatt er det litt lek og konkurranse med i bildet. Roy Solberg som til daglig jobber med å fornye DnB Nors nettbankløsning, syns at det har vært moro å lage en mobil reiseplanlegger for Kolumbus i Rogaland.

- Det er stor forskjell på å skrive en java-app for mobil og å jobbe i de store systemene som programutvikler i bank. Det er et mye større apparat hvor sikkerheten kommer absolutt først. Å skrive en app for mobiltelefon betyr at vi tenker mer på skjermer og brukergrensesnitt. Det er en adskillig kortere vei til mål, sier Solberg fornøyd.

Ekstra morsomt er det at løsningen ble ferdigstilt for både Iphone og det åpne operativsystemet android samtidig.

- Vanligvis er det Iphone som kommer først på markedet med sine applikasjoner. Deretter følger de andre. For første gang kunne vi presentere løsningen samtidig på begge plattformer, forteller Solberg. Det passer en Java-utvikler med åpenhet i blikket bra

Kolumbus Reiseplanlegger er en gratis app for den som reiser kollektivt i Rogaland. Appen gir statisk avgangsinformasjon om buss, båt og tog i Rogaland, samt at den reisende kan søke opp den enkleste måten å reise fra A til B på. Det er også mulig å planlegge reiseruten ut fra nærmeste holdeplass, fra en spesifikk adresse eller ut fra et kartsøk i Gooogle Maps.

- Java er ikke bare for de store anledningene, sier Roy Solberg.

Som mener at Google gjorde noe smart da de valgte Java som programmeringsspråk for android plattformen. Fra første øyeblikk hadde de flere millioner kompetente utviklere med seg.

Flere valgmuligheter

Mange it-konsulenter tiltrekkes av oppgavene og karriereutvikling. Simen Sommerfeldt mener at alle dører står åpne for dem som vil jobbe med det de brenner for.

- Enten det er områder som portaler, systemutvikling, systemintegrasjon, SAP, Business Intelligence, applikasjonsforvaltning, eller teknisk Infrastruktur, får folk stort sett lov til å velge selv, for vi vil hele tiden sørge for at våre folk ligger i front når det gjelder det faget de jobber innenfor. Måten å gjøre det på, er ved å arrangere interne konferanser og sette kompetansemål som vi følger opp veldig tett, forteller han.

Sommerfeldt mener at det er viktig å gi dem riktige utfordringer. For eksempel er Java-festivalen kunnskapsdeling på flere plan. Folk ser på seg selv som en merkevare, det skal vi støtte opp rundt. Hvis ikke går folk, sier han. Og så opptatt er Sommerfeldt av å beholde sine folk, at han sammenligner sitt team med et fotballag med eller uten Jose Mourinho.

- Du vet at når Mourinho drar fra et fotballag til et annet da skjer det noe med det laget. Han har en oppskrift, og det må vi også ha for å utvikle våre folk, sier han. Vi må ha de beste, de mest topptrimmede med de beste kunnskapene. Sommerfeldt forteller at Bouvet bruker mye penger på felles aktiviteter og turer. Det spiser av overskuddet på kort sikt, men gir gevinst i det lange løpSom i fjor. Da reiste alle til London – helt uten faglig innhold.

Den årlige reisen markerer frigjøringsdagen, den dagen Bouvet skilte seg fra sine tidligere svenske eiere, Cell Network 23. august 2002.

Les om:

Utvikling