Slik blir du klar for Leopard

Slik blir du klar for Leopard

GUIDE: Hva bør du gjøre for at Mac-en din skal tåle å bli oppgradert til Mac OS X 10.5?

Når disse linjer skrives, er det bare ett døgn igjen til Apples nyeste operativsystemversjon, Mac OS X 10.5, legges ut for salg. Mac-brukere kan velge om de vil benytte tiden til å gjøre noe annet, eller forberede maskinen sin til den forestående oppgraderingen.

LES OGSÅ: Leopard kommer 26. oktober

Det er to måter å installere en ny versjon av et operativsystem på: Sette inn oppgraderings-cd-en og starte oppgraderingen, eller slette disken først og deretter utføre en «ren» installasjon.

Overkill?

Endel Mac-brukere hevder at det siste er unødig «overkill» og at det bare er Windows-brukere som trenger å bale med slikt. Andre holder fast ved at en ren installasjon gjør underverker også for en Mac.

Våre kolleger hos amerikanske Macworld har satt opp en serie tips til dem som ønsker å kjøre en ordinær oppgradering av sin Mac når «Leopard» foreligger. Her er forslagene:

Uansett hvor langt man ønsker å gå i prosessen, bør man starte med å ta en full sikkerhetskopi av Mac-en. Deretter foreslår Macworld at man installerer programvareoppdateringer og sletter flest mulig filer man ikke trenger mer.

Etter at man har renset og rydde opp, bør man ta en ny sikkerhetskopi for å sikre seg at man har en som er så nær opptil tilstanden til maskinen forut for oppgraderingen til Mac OS 10.5 som mulig.

Kompatibilitetsproblemer

Alle større oppgraderinger av Mac OS X fører til kompatibilitetsproblemer der noen programmer begynner å fungere dårlig og andre ikke fungerer i det hele tatt. I beste fall må de fleste av oss belage oss på å oppdatere en del programmer for å få dem til å fungere skikkelig under Leopard.

Vi har tidligere sett at enkelte programmer som ikke lenger er kompatible etter en os-oppgradering, ikke blir å få i ny versjon før det har gått en tid, og enkelte programmer blir kanskje ikke oppdatert i det hele tatt. Men mange utviklere står på for å være sikre på at deres programvare er klar for en ny versjon av Mac OS X, og «Leopard-kompatible» programmer har allerede så smått begynt å dukke opp.

Mac OS X 10.5 byr på merkbare endringer av brukergrensesnittet.

Hvis du ha valget, kan det være lurt å oppgradere tredjeparts-programvare før du installerer en ny versjon av Mac OS X. Hvis det er snakk om virkelig lavnivå-inkompatibilitet, særlig med ting som drivere, preferanseoppsett, kjerneutvidelser og oppstartselementer, kan du komme bedre ut av det ved å prøve å unngå problemene i forkant i stedet for å måtte reparere dem etterpå.

Dette er særlig viktig for dem som bruker Intel-baserte Mac-er, som kan forvente å få både feilrettinger og forbedret programytelse når de nå får oppgradert til Universal Binary-versjoner av programmene sine.

Innebygd oppdatering

Heldigvis har de fleste større programmer (og en god del av de mindre) innebygd funksjonalitet for oppdatering. Dessverre fungere de på litt forskjellige måter. Noen søker etter oppdateringer basert på en oppsatt tidsplan, andre gjør det ikke. Og blant dem som gjør det, er det ikke sikkert at funksjonen er slått på som standard. Noen programmer både laster ned og installerer nye versjoner helt automatisk, mens andre bare laster ned en diskfil og forventer at du skal åpne den og installere oppdateringen selv. Og noen programmer gjør ikke noe annet enn å åpne en webside med linker som du selv må klikke på for å laste ned oppdateringene.

I alle programmene du bruker bør du se etter en kommando som heter Se etter oppdateringer/Check for Updates (betegnelsene kan variere). Slike kommandoer finner du som regel i applikasjonsmenyen (menynavnet til venstre med programmets navn), i hjelpemenyen eller i preferansedialogruten. Hvis du ikke finner noen slik kommando, kan du prøve å finne oppdateringer på programvareleverandørens internettsider.

Mens du er i gang, bør du undersøke preferanseoppsettet i alle programmene for å se om det er noen avkryssing for regelmessige oppdateringer. Hvis du kan velge, still inn på så hyppige oppdateringer som mulig. Selv om en oppdatering ikke er tilgjengelig akkurat nå, vil du på denne måten likevel bli informert så fort en ny oppdatering er lagt ut – under forutsetning av at du starter opp programmet, naturligvis.

Tips: Ikke glem å sjekke om det er kommet oppdateringer til preferanseoppsett, menytillegg, innstikksmoduler/plug-ins, widgeter til Dashboard og andre systemtillegg. Denne typen programvare mangler ofte automatisk oppdatering.

Tips: En annen måte å sjekke oppdateringer på, er å abonnere til VersionTracker Pro . Programmet koster fra 50 til 80 dollar (cirka 270-435 kroner) avhengig av hvor mange Mac-er du ønsker å overvåke – den minste lisensen overvåker tre Mac-er. Tjenesten varsler når det er kommet oppdateringer til programvaren din og lar deg laste ned og sette i gang oppdateringen ved hjelp av noen få klikk.

Bli kvitt digitalt søppel

Over tid samler det seg opp mange unødvendige og utdaterte filer på diskene dine – ubrukelige filer som ikke er for annet enn digitalt søppel å regne. Ved å kaste dette avfallet i søpla får du ryddet mer plass til Leopard samtidig som du minsker faren for programvarekonflikter.

Det kan hende det er unødvendig å foreta en slik opprydding hvis du har en helt ny Mac, men den skal ikke være mange måneder gammel før den har samlet opp utrolig mye søppel.

Problemet er at det ofte kan være vanskelig å vite hva som er søppel og hva du bør beholde. Noen filer, for eksempel «Den Mest Storslåtte Norske Roman Til Alle Tider.doc», er det utvilsomt viktig å beholde, mens mange cache-filer, gamle installasjonsnedlastinger og så videre åpenbart kan kastes.

Rådet er å sette av en del tid på denne prosessen, og at du elegant hopper over alle filer som du ikke er 100 prosent sikker på at du kan kaste. Du bør ikke være altfor hensynsløs, for du gjør jo dette bare for din egen bekvemmelighets skyld. Bortsett fra noen få unntak bør du være særlig forsiktig med å slette filer i /Bibliotek og nesten aldri i /System.

LES OGSÅ: Kravstor leopard fra Apple

Her er noen forslag til filer som du kan vurdere å slette:

Mappen ~/Dokumenter (med det menes Dokumenter-mappen i din brukermappe) er åpenbart et lurt sted å lete etter unødvendige filer. Skum igjennom mappen og dens undermapper og dra til Papirkurv alle dokumenter og støttefiler til programmer som du ikke trenger lenger.

Hvis du ofte laster ned filer fra internett eller får e-post med store vedlegg, bør du ta en titt i mappen for web-nedlastinger. Safari bruker skrivebordet som standard, mens e-postvedlegg finnes i /Bibliotek/Mail-nedlastinger.

Sjekk mappen /Programmer og /Programmer/Verktøy og se om du finner programvare du har installert de siste årene, men som du aldri bruker. Kanskje det ligger noen demoprogrammer der som forlengst er gått ut på dato? Men du bør motstå fristelsen til å fjerne programmer som fulgte med Mac OS X. Kanskje kommer det nye versjoner av disse programmene med Leopard – kanskje ikke.

Hvis du sletter programmer, bør du etterpå sjekke i mappene /Bibliotek og /Bibliotek/Application Support samt ~/Bibliotek og ~/Bibliotek/Application Support om det ligger igjen mapper med navn på de programmene du har slettet. Disse kan du trygt slette.

Mappene /Bibliotek og ~/Bibliotek kan inneholde andre mapper med komponenter fra tredjeparts verktøyprogrammer. Mappene kan ha navn som Application Enhancers, Bundles, Contextual Menu Items og PreferencePanes – her er det gjerne engelske mappenavn også med norsk system.

Tredjeparts Dashboard-widgeter finner du i /Bibliotek/Widgets. Du kan trygt slette widgeter som du ikke bruker.

Slett gjerne buffer-filer

Programmer benytter cache- eller buffer-filer for at de skal fungere raskere og mer effektiv. Cache-filene blir gjenoppbygd automatisk hvis det trengs, så du kan trygt slette dem for å frigjøre plass:

Innholdet i /Bibliotek/Caches og ~Bibliotek/Caches kan noen ganger oppta mange hundre megabyte med verdifull diskplass. Putt dem i Papirkurven.

Du kan tømme bufferfilene til nettleseren Safari ved å velge Safari > Tøm buffer...

Programmer som krever at visse komponenter skal kjøre i bakgrunnen hele tiden, installerer av og til mapper i /Bibliotek/StartupItems. Normalt bør du la disse mappene få være der, men hvis du ser noe fra programmer som du er sikker på at du ikke vil bruke mer, kan du slette det.

Kjerneutvidelser (filer med navn som ender på .kext) tilfører Mac-en lavnivå-funksjonalitet. Eksempler er drivere for maskinvare (mus, lydkort eller -brikker og så videre), krypteringsverktøy, skjermdumpprogrammer og Parallels Desktop for å kjøre Windows på Mac.

Disse filene lagres enten i /Bibliotek/Extensions eller /System/Bibliotek/Extensions. Du bør ikke fjerne dem, så sant ikke firmaet som har levert programvaren har instruksjoner om at du skal gjøre dette under avinstallering av driveren. Unntaket er når du er helt sikker på at dette må fjernes og sletting er den eneste måten å stanse det aktuelle systemtillegget.

Programvare som du ikke lenger trenger, kan altså slettes, men vær ytterst forsiktig, særlig når det gjelder /System/Bibliotek/Extensions . De fleste filene her er helt avgjørende for at Mac OS X skal fungere ordentlig, og det kan inkludere drivere fra tredjepartsselskaper. Hvis du ser noen filer som ikke lenger er i bruk i noen av disse mappene, bør du kjøre installasjonsprogrammet som plasserte dem der i sin tid og velge «Avinstaller», eller følge oppskriften på avinstallering, hvis det foreligger noen slik.

LES OGSÅ: Office for Mac på norsk

Tips: Mange programmer lager automatisk sikkerhetskopi av filene som genereres av programmet. Dette er i utgangspunktet et gode, men over tid kan du akkumulere dusinvis eller hundrevis av gamle, store backupfiler som du ikke lenger trenger. BBEdit er blant de store synderne her, det samme gjelder iChat og Eudora.

Når du er ferdig med å slette filer, må du huske å tømme Papirkurv (Finder > Tøm papirkurv...) for å gjenvinne diskplassen som disse filene opptok.

Mer diskplass

Hvis du har slettet alt som du kan greie deg uten og fortsatt trenger å frigjøre diskplass, kan du prøve følgende:

- Arkiver filer du sjelden bruker på cd- eller dvd-plater og slett originalene fra disken. Dette kan være filer som inneholder gamle programmer, musikk og videofiler. Etter at du har installert Leopard og har gjenvunnet litt diskplass under installasjonen, kan det hende du får nok ledig diskplass til å flytte disse filene tilbake til disken.

- Kjøp en ekstra harddisk eller bruk din Ipod som midlertidig lagringsplass. Hvis du har en Mac Pro eller en Power Mac, har du sannsynligvis ledig plass til en rimelig internt ekstradisk.

Avinstalleringsverktøy

Hvis du ikke ønsker å rote rundt i bibliotekmappene på jakt etter enkeltfiler som du kan slette, bør du vurdere å kjøpe et verktøyprogram som kan gjøre jobben for deg. Avinstallasjonsverktøy kan automatisk finne og slette filer knyttet til bestemte programmer, slik at du slipper å lete etter dem. Her er noen eksempler:

AppZapper (13 dollar)

CleanApp (10 dollar)

Spring Cleaning (50 dollar)

Unistaller (25 dollar)

Vi nevner også et par verktøy som ikke er avinstallasjonsprogrammer, men som ganske enkelt hjelper deg til å identifisere og slette store filer som du ikke trenger lenger:

OmniDiskSweeper (15 dollar)

WhatSize (gratis)

Til slutt nevner vi et program som utfører en spesiell rengjøringsjobb: Programmet Tidy Up til 30 dollar leter etter duplikatfiler og -mapper på disken, og gjør det enkelt for deg å slette dem.

Kjør Apples maskinvaretest

Da du kjøpte Mac-en din, inneholdt esken sannsynligvis en cd eller dvd med et program som heter Apple Hardware Test. Avhengig av når du kjøpte maskinen, er dette en separat plate eller et program som du finner på Mac OS Xs installasjons-cd. Finn frem platen nå.

Apple Hardware Test kan bare startes fra cd eller dvd, så det er ingen vits i å kopiere programmet over på harddisken din. Programmet utfører en rekke diagnostikkoppgaver og sjekker blant annet AirPort-kortet, hovedkortet, harddisken, internminnet, grafikkminnet og eventuelt modemet, hvis maskinen har det.

Programmet reparerer ingenting, og det sjekker ikke problemer som katalogfeil – det må du overlate til Diskverktøy. Men det kan avsløre skjulte maskinvarefeil som senere kan føre til alvorlige problemer. Enten Mac-en din er flunkende ny eller flere år gammel, bør du sjekke om hovedkomponentene er i orden før du oppgraderer til Leopard, og dette er den letteste (og billigste) måten å gjøre det på.

Det finnes tredjepartsprogrammer som kan sjekke internminnet, og folk har ulike erfaringer med disse. Noen brukere har opplevd at disse finner feil som Apple Hardware Test ikke har funnet – og omvendt.

For å kjøre Apple Hardware Test følger du denne oppskriften:

1) Sett inn cd-en eller dvd-en med Apple Hardware Test i Mac-en og kjø r en omstart mens du holder Tilvalgstasten nede (hvis det ikke er spesifisert en annen tast på cd-en). Hold tasten nede til ikonet som viser tilgjengelige oppstartsdisker dukker opp.

2) Klikk på ikonet for Apple Hardware Test og deretter på hø yre piltast.

3) Etter at programmet er lastet, velger du språk og klikker på høyre piltast.

4) Velg Extended Test.

5) Ta deg et bad eller en joggetur – eller begge deler i omvendt rekkef ølge. Denne testen tar tid! Det kan hende at det på skjermen står at testen er beregnet til å ville ta 10-15 minutter – eller lengre. Det blir nok gjerne lengre. På en test med 2 GB internminne tok testen nesten én time og 45 minutter.

6) Hvis alt går bra, dukker teksten «Passed» opp ved siden av de tilgjengelige testene i Test Results-området. Hvis ikke, dukker det opp en feilmelding. Hvis dette skjer, må du se i « About the Test and Results» for å få råd der.

7) Klikk Omstart for å starte maskinen på nytt.

Vi anbefaler at testen kjøres på nytt etter at du har installert mer in ternminne eller annen maskinvare, eller hvis du begynner å få uforklarlige problemer som vanlige diskverktøy ikke greier å håndtere.

Kjør Diskverktøy

Et gammelt ordtak sier at hvis det ikke er oppstått noen feil, bør du ikke prøve å reparere det. Problemet er bare at med datamaskiner kan det være feil under skallet uten at man ser noen symptomer på det. Du kan finne mange av dem med en enkel prosedyre som leter etter og fikser vanlige diskfeil som kan dukke opp over tid uten at du ser det.

For å reparere en disk gjør du følgende:

1) Start Mac-en fra et annet medium enn din vanlige oppstartsdisk. Det alternative oppstartsmediet må inneholde en kopi av programmet Diskverkt øy. Dette kan for eksempel være en oppstartbar duplikat av oppstartsdisken din i form av en ekstern harddisk, en ekstra intern disk eller en annen partisjon av harddisken din. Det kan også være installasjons-cd-en eller -dvd-en til Mac-en din. Eller en TechTool Protégé-enhet som du har kopiert Diskverktøy til. (http://www.micromat.com/index.php?option=com_content& amp;task=view &id=34&Itemid=49) Husk at du ikke kan reparere disken som Mac OS X kjører fra, eller fra disken som Diskverktøy ligger på, hvis det ikke er den samme. Det vil være som å gjøre et kirurgisk inngrep på seg selv. Du kan derimot verifisere disken (ved å klikke på Verifiser disk i pkt. 4) for å sjekke om det er noen feil som Diskverktøy kan reparere.

2) Start Diskverktøy. Hvis du startet fra en oppstartbar duplikat lagret på en annen disk, finner du Diskverktøy i /Programmer/Verktøy. Hvis du startet fra en Mac OS X installasjonsdisk, klikker du deg forbi språkvalg-skjermen og gjør deretter følgende menyvalg: Verktøy > Diskverktøy.

3) I Diskverktøy velger du hovedoppstartsdisken (som er den du vil teste) fra listen til venstre.

4) Klikk Førstehjelp og deretter Reparer disk.

Diskverktøy ser etter vanlige feil og reparerer dem hvis det er mulig. Vanligvis får du melding om at reparasjonen er utført eller at det ikke trengs noen reparasjon. Dersom det (mot formodning) skulle være et alvorlig problem med disken som Diskverktøy ikke greier å reparere, kan du hende at du må anskaffe en kommersielt verktøyprogram som for eksempel DiskWarrior (80 dollar).

Etter at du har gjort alt dette, bør Mac-en din være klar for en vellykket installasjon av Leopard. Lykke til!

(Kilden for Macworlds tipsartikkel er den elektroniske boka Take Control of Upgrading to Leopard: Early-Bird Edition (10 dollar).

Utvikling