Slik blir Javazone

Slik blir Javazone

Lover nytt matkonsept, nytt festkonsept og selvfølgelig nye foredrag på tiårsjubileet.

Javazone arrangeres for tiende gang neste uke, som vanlig på Oslo Spektrum. Opp mot 2500 javafagfolk samles for å lære mer om språket og for å slå av en prat.

Teknisk ansvarlig for arrangementet, Carl J. Onstad, har vært med i en årrekke. Han husker hvordan de første året skviste 400-450 deltakere ned på Betong hos Chateu Neuf, før konferansen et par år senere hadde vokst seg såpass stor at hotellet på Holbergs plass ble et naturlig lokale.

Dit kom 800 første året. 1000 neste året. 1400 året derpå, og da var det vel klamt og stappet på Holbergs plass og på tide å flytte videre. Siden den tid har Spektrum vært stedet, men arrangørene er ikke interessert i å overfylle med deltakere og holder seg derfor rett i overkant av 2000 deltakere, med en liten oppgang i billettantallet i år som gjør at det muligens kommer rundt 2400.

At det nå er tiende gangen, betyr naturligvis jubileumsfest. Onstad og programansvarlig Kristoffer Moum lover et legendarisk åpningsshow onsdag. Hva showet går ut på holder de hemmelig, men det er på det rene at Hayseed Dixie tar turen fra USA for å spille. Det amerikanske bluegrass-bandet er blant annet kjent for å spille Jokke-sanger på god, gammeldags amerikansk-norsk.

Lyntaler, normalforedrag og dypdykk

Fra mandag klokka 7 om morgenen kommer det til å gå slag i slag for Moum og Onstad. Da starter riggingen med hjelp fra rundt 80 frivillige, for det meste it-studenter som tar i et tak og til gjengjeld får gratisbilletter til konferansen. Onstad har ambisjoner om å nærmest bo på Spektrum ut uka.

På foredragslista er det i år mange foredrag om alternative språk på javaplattformen.

- For eksempel Scala, som vi har en del foredrag om i år. Ellers er det alltid interessant med erfaringsforedrag, som handler om løsninger relatert til faktisk produksjon, sier Moum.

- Strategien til programkomitéen er som den alltid har vært, det er ingen rød tråd. Vi sjekker med foredragsholdere som har snakket før og med nye foredragsholdere som har noe å bidra med. Så plukker vi ut det kuleste fra det, sier Moum, som forteller at det hvert år blir flere og flere foredrag å plukke mellom.

I tillegg kjøres det som vanlig lyntaler, kortere foredrag der up and comming langsesjonsforedragsholdere får om lag ti minutter til å snakke om sitt tema. Det blir også et par-tre workshops, lengre sesjoner med dypdykk som i større grad minner om klasseromsundervisning enn tradisjonelle foredrag.

- Det har vært ønsket fra deltakerne, forteller Moum.

Alt i alt er det rundt 95 foredrag i tillegg til utallige lyntaler og to-tre workshops. På onsdagens siste foredrag skal gjengen The Java Posse holde sending.

Gigafest

Onsdag kveld er det duket for fest, som vanlig. Men på en uvanlig måte, sammenlignet med Javazones tradisjon på å invadere Grønlands puber. I år er det Rockefeller, John Dee og takterrasse som gjelder.

- Clubzone er død. Det nye er Awezone. Det blir mer som en festival, med band som Oslo Ess, Honningbarna, CC Cowboys og husband fra ulike selskaper, i tillegg til standup, sier Onstad.

Han kaller det en it-fest ettersom partnerne har fått tilgang til billetter de kan distribuere til folk som ikke kommer på Javazone, og at det således ikke er umulig et par .Net-folk, hardcore C++-utviklere eller Linux-administratorer tar turen.

- Det gamle var kult i sin tid, men deltakerne har ytret ønske om å møtes på samme plass i stedet for på forskjellige puber på Grønland, forteller Moum.

- Vi stopper opp javanorge disse dagene, fleiper Onstad.

Alt i alt handler det om å lage en unik konferanseopplevelse, som også skiller seg ut fra tidligere Javazone-konferanser - som ikke alltid er like enkelt for arrangørene å få til.

- Det er vanskelig å finne på nye ting, utviklere er en krevende kunde i en kreativ bransje. Her blir man pisket for å lage unike opplevelser, sier Onstad.

Les om:

Utvikling