Slik blir neste HTML-versjon

Slik blir neste HTML-versjon

Webstandarden HTML 5 tar form, men har fortsatt utfordringer å løse.

HTML 5 vil ha støtte for videofunksjoner, samt offline-applikasjoner og SVG-spesifikasjoner (Scalable Vector Graphics). Arbeidet med standarden er planlagt å gå inn i kandidat-anbefalingsfase i slutten av 2010. Denne fasen varer i to år, og så vil selve standarden innføres, ifølge Philippe Le Hegaret fra World Wide Web Consortium, også kjent som W3C.

Han var nylig på et møte for W3C Technical Plenary/Advisory Committee. Her kom også andre talsmenn fra W3C med nytt om utviklingen innen mobile widgets samt adopsjon av IPv6.

- HTML 5 representerer den neste generasjon av muligheter for interaksjon og gjøre mer med sine web-applikasjoner, sier Le Hegaret ifølge Computerworlds internajonale nyhetstjeneste.

Video-trøbbel

Men video-kodek skaper trøbbel i tårnet for HTML 5. Foreløpig er det intet video-format på plass.

- Det underliggende problemet er å finne et videoformat som er uten royalty. Inntil videre har vi ikke vært i stand til å finne et enkelt videoformat som tilfredsstiller alle, sier Le Hegaret.

MPEG-4 og Ogg oppfyller ikke kravet. En plan B kunne ifølge Hegaret vært å få en utvikler til å definere sider som vil fungere for nettleserne Safari eller Firefox og levere to formater.

Multimedieegenskapene til HTML 5 kan gi utviklere færre grunner til å benytte proprietære teknologier som Microsoft Silverlight eller Adobe Flash. Les videre på neste side!

Les om:

Utvikling