Slik er iTunes 9

Slik er iTunes 9

Nye iTunes skal gjøre hverdagen litt enklere for deg.

Steve Jobs introduserte i går iTunes 9, den nyeste versjonen av Apples musikkprogramvare, tilgjengelig for Mac og Windows. iTunes 9 kommer med en rekke nye funksjoner, som iTunes LP, hjemmedeling og et oppdatert grensesnitt iTunes Store.

Hjemmedeling

Frem til nå har det ikke vært mulig å synkronisere iTunes mellom flere maskiner uten hjelp fra tredjepartsløsninger. Men med Hjemmedeling kan du nå nå kan du kopiere sanger, filmer og tv-programmer til opptil fem datamaskiner i huset. Du kan se de andre datamaskinene som en del av den delte gruppa, strømme hverandres innhold og dra og slippe innhold fra et bibliotek til et annet.

Du er nødt til å ha alle datamaskinene tilkoblet samme nettverk, og maskinene må være aktivert med samme iTunes-konto for å kunne bruke funksjonen. Det betyr at du ikke kan dele musikk mellom din iTunes-konto og din bedre halvdels, hvis dere ikke deler konto, da. Du kan heller ikke dele musikk mellom din jobb-pc og din hjemme-pc.

Når du har aktivert to eller flere maskiner for Hjemmedeling, får du tilgang til maskinene i venstrekolonnen Delt. Velg en maskin du ønsker å importere musikk fra, marker musikken og trykk på knappen Importer nederst i høyre hjørne. Det fine med dette er at du ikke trenger å tenke på hvilken maskin du kjøper og laster ned musikken din til. Uansett hvilken maskin du brukte, kan du alltids overføre den til en annen.

Tips: Du kan filtrere ut musikk du allerede har overført til en pc ved å velge Vis: Objekter som ikke er i mitt bibliotek nederst i bibliotek-vinduet.

Forbedringer i iTunes Store

iTunes Store har fått et løft, med nye, forbedrede artistsider og bedre navigasjon. En ny navigasjonsmeny langs toppen gir deg enklere tilgang til de forskjellige delene i iTunes Store. Albumsidene har også fått en overhaling, og nå er låter lokalisert mer sentralt på siden. Når du tar musepekeren over en sang, får du opp en knapp for forhåndslytting. Klikk på denne for en 30 sekunders smakebit av den låta.

En annen nyhet er iTunes LP og iTunes Extra, unikt materiale som inneholder eksklusive intervjuer, videoer, bilder og mye annet, og medfølger spesielt utvalgte album og filer som kan kjøpes på iTunes Store. Noen av de første albumene som kommer i formatet er The Doors (av gruppen med samme navn), American Beauty (Grateful Dead), Come Away With Me (Norah Jones) och Highway 61 Revisited (Bob Dylan). Hvor mye albumpakkene vil koste er foreløpig ikke kjent.

Apple har også innfridd iPhone-utviklernes ønsker og innført en ny toppliste i App Store, "Top Grossing Apps". På denne listen finner du programmene med best inntjening. En artig kuriositet er at på første, andre, tredje og femte plass ligger det fire gps-programmer som koster mellom 300 og 700 kroner. På fjerdeplass finner vi det norske Kronespillet til 17 kroner.

Du skal også kunne lagre ting i en ønskeliste for å kunne kjøpe senere.

Dele på Facebook og Twitter

I tillegg til at iTunes Store har fått en ansiktsløftning, har det også kommet noen nye funksjoner. Det er nå mulig å dele innhold på Facebook og Twitter. Alle låter og album har nå en ekstra meny, hvor du kan velge Share on Facebook eller Share on Twitter. Velger du Facebook, deler du en link til albumet på Facebook-profilen din. Velger du Twitter, skjer det samme der. For at vennene dine skal få glede av moroa er de selvsagt nødt til å ha iTunes installert, linkene peker jo til musikken i iTunes Store.

Genius-miks

Genius-funksjonaliteten i iTunes er utvidet. Genius-miks er en ny funksjon som spiller låter fra biblioteket ditt som passer bra sammen. Hvis du ikke finner Genius-miks i menyfeltet til venstre, er du nødt til å gå til menyen Butikk og velge Oppdater Genius.

Du kan forresten ikke se hvilke sanger iTunes bruker i en Genius-miks. Den viser deg bare ikoner med albumcover fra albumene som finnes i miksen. Du kan ikke se nøyaktig hvilke låter som ligger i listen, og du kan heller ikke velge hvilken sang du vil høre på.

Genius på iPhone

iPhone OS 3.1 kommer også med nye Genius-funksjoner på iPhone. Genius kan nå anbefale programmer basert på hva du allerede har.

Organisering av programmer

En svært etterlengtet funksjon blant iPhone-eierne er muligheten til å organisere programmene på iPhone i iTunes. Tidligere måtte man gjøre dette i telefonen, en svært tungvint prosess for de som har mye programmer installert. Men med iTunes 9 og den nye iPhone OS 3.1 kan du organisere programmene dine rett i iTunes.

Annet

iTunes 9 inneholder mange andre forbedringer, for eksempel bedre smarte spillelister, enklere organisering av dine mediefiler i en iTunes Media-mappe og mye annet.

iTunes 9 er fortsatt bare i en 32-bit versjon for Mac. Windows-brukere kan velge mellom 32-bit og 64-bit. Last ned programmet her .

Er det noe vi har glemt? Del dine iTunes 9-oppdagelser i kommentarfeltet nedenfor!

Les om:

Utvikling