Slik er målene for Ubuntu 9.04

Slik er målene for Ubuntu 9.04

Grunnleggeren av Canonical, firmaet som står bak Ubuntu Linux, har avslørt kodenavn og hva han ser på som hovedmålene for Ubuntu 9.04.

Ubuntu, er distribusjonen av Linux som virkelig har satt fart på populariteten til dette åpne, og i de fleste tilfeller gratis, alternativet til Windows og Mac OS, og er spesielt godt likt i Norge. Ubuntu er ikke bare kjent for å være en meget brukervennlig versjon av Linux, eller Linux for mennesker (Linux for human beings) som Ubuntu selv sier. Den er også kjent for å komme med hyppige oppdateringer, en ny versjon hver sjette måned, og for de nokså spesielle kodenavn disse versjonene får.

Kanin + antilope = ?
Det er under to måneder til neste versjon av Ubuntu skal være ferdig, versjon 8.10, som går under navnet Intrepid Ibex. Nå har Mark Shuttleworth avslørt hva som blir kodenavnet til neste versjon etter Intrepid, 9.04. Navnet blir Jaunty Jackalope. I motsetning til alle tidligere versjoner av Ubuntu vil altså 9.04 ikke få navn etter et ekte dyr, men et fabeldyr.

En " jackalope " er, ifølge mytene, en blanding av en kanin og en antilope eller hjort. Det er altså snakk om et ualminnelig raskt dyr. " Jaunty" kan også oversettes med "kvikk" eller " livlig".

Ansikt utad for fri programvare

Men kanskje mer interessant er hvilke mål Shuttleworth har for Jaunty Jackalope. Shuttleworth sier at 2009 vil bli et år hvor de kan regne med at millioner av enheter vil bli solgt med Ubuntu, og at konsumentene av disse med rette vil regne med at brukeropplevelsen med disse enhetene vil være på linje med en fra Microsoft eller Apple. Derfor må de satse hardt og vite at mange vil dømme all fri programvare utfra deres opplevelse av Ubuntu.

En tegning av hvordan den mytsike skapningen Wolpertinger, den tyske versjonen av den amerikanske jackalope, kunne ha sett ut. Bilde fra Wikipedia. Lisensiert under GFDL.

Hastighet i høysetet

Navnet Jaunty Jackalope er selvsagt ikke tilfeldig valgt, og å gjøre Ubuntu så rask som mulig står høyt på Shuttleworths ønskeliste. "Vi vil at Ubuntu skal starte opp så fort som mulig – både i vanlige tilfeller, og spesielt når den er tilpasset til spesifikke enheter" skriver Shuttleworth i kunngjøringen, noe som tyder på at han regner med at ihvertfall noen av de millionene vil være mikro-bærbare datamaskiner eller liknende.

Tettere integrasjon mellom skrivebord og nett

Å få et operativsystem til å starte raskere er ikke akkurat av de mest spennende og innovative målene, men en annen sammenlikning Shuttleworth gjør mellom jackalopen og Ubuntu 9.04 høres mye mer interessant ut. På samme måte som en jackalope er en blanding av to dyr, så skal Jaunty integrere webapplikasjoner på skrivebordet: "Er det en hjort? Er det en kanin? Eller er det en nettlikasjon – en applikasjon som integrerer nettet på en sømløs måte!".

Det er bare å begynne å spekulere på om Shuttleworth tenker på en forbedret "Site Specific Browser" (SSB), slik som Mozillas Prism eller Google Chromes "application shortcuts", eller om har noe nytt i ermet som vil føre sammensmeltningen mellom datamaskin og internett enda noen skritt nærmere.

Les om:

Utvikling