Slik er Windows XP SP3

TEST: SP3 gjør et allerede bra og veltestet operativsystem enda bedre. Vi har testet den nye oppdateringspakken.

Publisert Sist oppdatert

Få, om noen, Windows-versjoner har vært med oss så lenge som Windows XP. Produktet som mange referer til som Microsofts beste operativsystem noensinne, har i sine siste dager skapt mye trøbbel for produsenten.

Bråket rundt Windows XP har vært kjent lenge. Mange bedrifter (og privatpersoner) ønsker fortsatt å kjøre Windows XP. Det ønsker ikke Microsoft, som heller ser at brukerne beveger seg over på selskapets seneste operativsystem, Windows Vista. Det har tvunget pc-produsentene ut i en bisarr kamp mot Microsoft. Produsentene irriterer Microsoft med å fortsette markedsføringen og salget av pc-er med XP ferdiginstallert.

Microsoft på sin side svarer med å kutte ut leveringen av Windows XP fra og med den 30. juni 2008. Det skal bli spennende å se hva produsentene kommer til å gjøre etter denne datoen. Siste ord er neppe sagt i denne saken. Kanskje får vi se en slags hamstring av Windows XP-lisenser fra produsentene, når den store dagen nærmer seg.

Enkel installering

Alle som bruker Windows XP vil få tilbud om å installere SP3 via oppdateringstjenesten, Windows Update. Brukere som ennå ikke har fått tilbudet kan selv laste den ned fra Microsofts nedlastingssider. Det kan lønne seg å gjøre dette dersom man har flere pc-er som kjører Windows XP. Installasjonsfilen er nemlig på 545 MB.

Vi har testet den engelske utgaven av SP3, da den norske utgaven ikke var klar på testtidspunktet. Den norsk utgaven er imidlertid klar og kan lastes ned fra denne siden.

Har du installert store oppdateringspakker på en Windows-pc før, vet du godt hva som venter deg. Installasjonsrutinene for SP3 er identisk med tidligere oppdateringspakker fra Microsoft.

Selve installasjonsprosessen tar nærmere en time, men avhenger av hvor mange oppdateringer som skal installeres og hastigheten på pc-en. På det ekstreme kan over 1000 oppdateringer installeres – det kommer altså an på hvor flink du har vært med å holde pc-en din oppdatert med patcher som Microsoft har lansert tidligere.

Farvel: Service Pack 3 for Windows XP markerer egentlig starten på slutten for det mange mener har vært Microsofts desidert beste operativsystem gjennom tidene.

Dersom du kjøper Windows XP der SP3 allerede er integrert, vil du oppdage at du kan installere operativsystemet, uten å måtte taste inn en lisensnøkkel – slik det fungerer i Vista. Det er den nye produktaktiveringsmodulen i XP som sørger for dette.

Når installasjonsprosessen er ferdig, må pc-en, ikke overraskende, startes på nytt igjen. Etter en lang omstart er pc-en omsider klar til bruk.

Dette er nyhetene

Microsoft har vært svært forsiktige med å innføre for mange nyheter i SP3. I forkant av lanseringen har det vært mye skriverier om at SP3 kan bli Vistas største fiende, så vi tipper markedsavdelingen i Microsoft har vært redd for at store nyheter i SP3 ville være destruktivt for Vista. Det ville tross alt flyttet fokuset vekk fra Vista. Man skal ikke glemme at Vista er «hovedproduktet» til Microsoft akkurat nå, og at dets største konkurrent er Windows XP. Men noen nyheter er det blitt. Blant annet forbedret kompatibilitet mot Windows Server 2008.

Nyhetene er som følgende: støtte for WPA2-kryptering for trådløse nettverk, Network Access Protection (NAP), «Black Hole» Router Detection, ny produktaktiveringsmodul (se lenger opp) og Microsoft Kernel Cryptographic modul.

NAP er en sikkerhetsfunksjon som sørger for at pc-er får ikke tilgang til nettverket/domenet dersom visse sikkerhetskriterier ikke er oppfylt – alt etter hva policyfilen på Windows-tjeneren er satt til. Et eksempel kan være at brukerpassordet må være lengre enn åtte bokstaver og inneholde ett eller flere tall.

Windows XP faktaark

25. oktober 2001: Microsoft lanserer oppfølgeren til Windows 2000 (og Windows Me), Windows XP. Operativsystemet kommer i to hovedutgaver: Professional og Home Edition. Sistnevnte blir den første forbrukerutgaven av Windows-operativsystemet som baserer seg på Microsofts NT-kjerneteknologi.

9. september 2002: Nesten ett år senere slipper Microsoft den første oppdateringspakken til Windows XP. SP1 retter mange feil og forbedrer kompatibilitetsproblemer som mange opplevde i løpet av XPs første leveår. Den viktigste forbedringen i SP1 var støtte for USB 2.0.

6. august 2004: Etter mange forsinkelser lanseres SP2 – en svært omfattende og stor oppdateringspakke. SP2 var en så omfattende oppdatering at mange vil hevde at det var som om å installere et nytt operativsystem. SP2 var oppdateringspakken som rettet de store og alvorlige sikkerhetsproblemene som plaget Windows XP. Senere ble det kjent at arbeidet med SP2 sørget for at etterkommeren, Vista, ble sterkt forsinket.

21. april 2008: Arbeidet med SP3 ferdigstilles og pakken sendes til pc-produsenter for integrering og levering. Nedlasting av pakken for privatpersoner og bedrifter utsettes på grunn av at det blir oppdaget problemer med Microsoft Dynamics.

30. juni 2008: Microsoft vil trolig slutte å selge Windows XP på denne dagen – både gjennom detaljhandel og pc-produsenter. Det vil med andre ord ikke være mulig å kjøpe nye pc-er med operativsystemet. Men siste ord i denne saken er ikke sagt.

«Black Hole» Router Detection er en mekanisme for å oppdage nettverksrutere som dropper pakker uten å returnere den nødvendige ICMP-beskjeden for å melde om dette.

Modulen Kernel Cryptographic er nærmest selvforklarende. Dette er en kryptografimodul som tilbyr kryptografitjenester til andre applikasjoner som måtte ønske det.

Nyhetene som tilbys er altså kjernetjenester som man ikke ser i den daglige bruken av operativsystemet. Med unntak av den nye produktaktiveringsmodulen er det nesten umulig å skille en pc som kjører SP2 og SP3 fra hverandre.

Utviklerne i Microsoft har trolig hatt en enkel jobb med å utvikle SP3. Sammensetningen har sagt seg selv. Oppdateringsfilene har allerede vært utviklet, og det som er nytt har alt vært utviklet for Vista. Utfordringene med SP3 har trolig ligget i å få testet det godt nok.

Overraskelsene

Vi hadde på forhånd trodd at SP3 ville erstatte Internet Explorer 6 med versjon syv, og at Windows Media Player 9 ville bli erstattet av versjon elleve. Men det er ikke tilfelle.

Hensikten med dette har vært å unngå rettslig etterspill fra EU og andre land der Microsoft må gjøre spesielle tilpasninger for å kunne selge produktet.

Kjører du 64-bit-utgaven av Windows XP, med betegnelsen x64 til slutt, vil du ikke kunne installere SP3. Det vil faktisk aldri komme en SP3 for denne spesielle XP-utgaven. Årsaken ligger i at x64-utgaven av Windows XP er basert på samme kode som Windows Server 2003 – alle oppdateringer skjer i tråd med sistnevnte operativsystem.

Bedre ytelse..?

Vi har ikke kjørt noen omfattende og systematiske tester for å finne ut om SP3 er raskere enn SP2. Men flere nettsteder melder om at SP3 øker ytelsen med cirka 5-10 % under enkelte forhold. Vi kan altså ikke bekrefte dette, men dersom det skulle vise seg at påstandene stemmer, er dette alene grunn nok til å installere den nye pakken.

Konklusjon

SP3 gjør et allerede bra og veltestet operativsystem enda bedre når det kommer til sikkerhet og nettverksfunksjonalitet. At ytelsen ryktes å bli marginalt bedre i visse sammenhenger er selvsagt også et pluss.

På funksjonalitetssiden tilfører SP3 fint lite. Og nyhetene er altså ikke synlig i den daglige bruken av operativsystemet. SP3 er enkelt og greit bare en stor samling av samtlige oppdateringer som Microsoft har sluppet siden SP2 ble lansert.

Vi anbefaler våre lesere som kjører Windows XP å installere denne pakken. Det er rett og slett ingen grunn til å ikke gjøre det. Anbefales.

Her finner du den norske pakken

Service Pack 3 for Microsoft Windows XP

Pris: Gratis

Internett: microsoft.com

Pluss: Gjør et bra operativsystem enda bedre

Minus: Svært få nyheter