Slutt på Windows XP

Slutt på Windows XP

Mandag 30. juni 2008 sluttet Microsoft å levere Windows XP. Med noen unntak.

Fra nå av er det i utgangspunktet bare Windows Vista som gjelder.

Resultatet av Microsofts beslutning om å begynne prosessen med å gravlegge XP kan bli at opptil 98 prosent av forbruker-pc-ene som blir solgt i 2008, vil bli anvendt med Windows Vista, spår analysefirmaet IDC.

LES OGSÅ: Den ultimate Vista-guiden

Unntakene

30. juni er som kjent datoen Microsoft har fastsatt for når pc-produsentene ikke lenger får lov å selge pc-er med Windows XP forhåndsinstallert. Microsoft vil heller ikke selge XP-pakker separat etter denne datoen.

LES OGSÅ: Vista mer sikker enn XP

Men det er noen unntak. Først og fremst gjelder dette for rimelige bærbare pc-er, som kan selges med Windows XP installert frem til 30. juni 2010.

I tillegg skal bedriftskunder kunne nedgradere sine nyinnkjøpte pc-er fra Vista til XP, dersom de ønsker det. Og det er rimelig å anta at mange vil gjøre det, ettersom det ikke minst er bedriftsmarkedet som har holdt igjen på overgangen til Vista.

LES OGSÅ: Dell slutter med XP-lisenser

IDC spår at 98 prosent av forbruker-pc-ene som selges i 2008, vil kjøre Windows Vista. Derimot sier IDCs prognoser at bare 35 prosent av de nye bedrifts-pc-ene som leveres i 2008, vil bli benyttet med Vista. Halvparten av bedriftskundene som får ny Windows-pc i år, vil benytte seg av muligheten som Microsoft har gitt til å nedgradere til Windows XP, ifølge IDC.

Analyseselskapet har forøvrig registrert betydelig mindre motstand mot Vista i forbrukermarkedet enn i bedriftsmarkedet. Forbrukere som kjøper en pc som de håper vil kunne brukes i mange år fremover, vil helst ha teknologi som er så ny som mulig.

- Når du går ut for å kjøpe en ny datamaskin, tror jeg ikke du vil at den skal være utrustet med et åtte år gammelt operativsystem, sier IDC-analytiker Al Gillen til IDG News Service.

Vista-problemene

Hvorfor er det så mange som er skeptisk til å gå over fra XP til Vista? Det er først og fremst alle meldingene og ryktene om dårlig ytelse som har skremt folk. Det har festet seg et inntrykk av at Vista bare fungerer på de nyeste pc-ene, helst ganske kraftig konfigurert.

Fra nå av er det Windows Vista som gjelder, i hvert fall i forbrukermarkedet.

Analytikeren Michael Cherry hos Directions on Microsoft anbefaler likevel forbrukerne om å satse på Vista. Selv om Microsoft fortsatt vil gi kundestøtte på XP, vil forbrukerne tjene på å velge Microsofts nyeste operativsystem, som er det operativsystemet som Microsoft vil oppdatere og fornye aktivt i årene som kommer, påpeker han.

Hvis en forbruker likevel absolutt vil ha XP, kan løsningen være å bestille en bedrifts-pc fra Dells websider og deretter nedgradere den fra Vista til XP, sier IDC-analytiker Gillen.

LES OGSÅ: Hva vil skje med XP-supporten?

Eller man kan altså velge en billig bærbar pc som kommer med XP.

Utvidet kundestøtte

Folk som holder fast på XP, blir for ordens skyld ikke latt i stikken av Microsoft. De vil ha tilgang til det Microsoft kaller mainstream support helt frem til 14. april 2009. Dette innebærer først og fremst nedlastinger av sikkerhetsoppdateringer og generelle rettelser, slik at operativsystemet vil holdes oppdatert, ifølge Computerworld.

LES OGSÅ: TIPS: Få Vista-startmeny i XP med ViStart

Etter 14. april 2009 og helt frem til 8. april 2014 vil Microsoft tilby det selskapet kaller utvidet support. Det vil si at bedrifter som har tegnet en spesialavtale med Microsoft, vil kunne motta generelle oppdateringer, mens viktige sikkerhetsoppdateringer vil være tilgjengelige for alle.

Les om:

Utvikling