Sol og sommerprosjekt

Vi har møtt masterstudentene som har tilbrakt sommeren med å utvikle Sol sin Guru-tjeneste hos Iterate i Oslo.

Publisert Sist oppdatert

Det er seks uker siden oppstart, og masterstudentene Tibor Vukovic fra NTNU og Magnus Lien fra Universitetet i Oslo er klare for noen dager sommerferie med familie og venner før studiestart.

Lien og Vukovic har sammen fire andre it-studenter tilbrakt sommeren i prosjektarbeid for konsulentselskapet Iterate i Oslo med å utvikle og fornye den populære kunnskapstjenesten Guru hos Scandinavia Online (Sol).

Guru har nemlig vært på nett en stund nå, og begynner så smått å vise alderen. Men ettersom den fortsatt er populær og trekker mange treff hver dag, mener Sol det er på tide med en gjennomgang og oppdatering av tjenesten, både teknisk- og funksjonsmessig.

- Dagens Guru kjører på en teknisk gammel plattform som har stått urørt i mange år. Men den genererer mye trafikk og presterer veldig bra i søk. Valget var å avslutte eller flytte den, og det var slik det startet, forteller Johan Winje, produktutvikler hos Sol.

Sommerstudenter fra Iterate

Sol har samarbeidet med Iterate på en rekke andre prosjekter det siste året, blant annet med innføring av metodikk i Sol. Da avgjørelsen om å oppdatere Guru ble det opprettet en businesscase, og man begynte å snakke om å la Iterates sommerstudenter kickstarte oppdraget.

- Det var noen fra Iterate som hadde begynt, så vi hadde en plan og en kravspec for de forskjellige delene i prosjektet. Vi fikk også tilgang til kildekoden til den gamle tjenesten, forteller Lien.

- Vi hadde ikke rørt den koden på to år, legger Sol-utvikler Sindre Øye Svendby til med et smil.

Tjenesten har jo fungert svært bra, men funksjoner og teknologi begynner å vise alderen. Så det er like godt å fornye, mener Sol.

En god sommer

Sommerstudentene splittet oppgavene i to faser, den første der de etterligner funksjonalitet, og en fase der de legger til eller fjerner funksjonalitet. Resultatene av sommerprosjektet presenteres for Sol fredag 1. august. De er litt spente på hvordan arbeidet blit mottatt, men er ikke bekymret. Lien og Vukovic er enige i at teamet har kommet veldig langt på de få ukene, noe Svendby er enig i.

- Utviklingen er jo alltid pågående, men dette er så langt vi ønsket å komme, så vi er veldig fornøyde, forteller han.

Arbeidet som er gjort i sommer skal innføres gradvis, så sant det ikke dukker opp noen spøkelser under presentasjonen. Siden det er en god del trafikk på Guru, vil den nye teknologien og funksjonaliteten innføres gradvis.

Sommerstudentene satte i gang med jobben den siste uken i juni. Ingen av de seks visste hvilket prosjekt de skulle jobbe med før oppstarten var like rundt hjørnet. Etter en Sol-ledet innføring i Guru og en gjennomgang av specs og oppsett gikk de i gang.

- Til daglig har vi sittet i Iterates kontor i Oslo, med ukentlige besøk til Sol, forteller Iselin Kornli fra Iterate.

Det er hun som har vært prosjektleder for Guru-prosjektet fra Iterate sin side. Hun kan også røpe at når prosjektet overleveres fra sommerens prosjektgruppe, så er det Iterates sommerstudenter fra i fjor - som nå er ansatt i selskapet - som skal overta.

Bra med ny teknologi

Lien og Vukovic, som begge hovedsakelig interessert i koding, er alt i alt svært fornøyde med sommerens arbeid. De har fått lov å jobbe med moderne teknologi med et godt team.

- Det mest positive er kanskje at teknologien vi har fått lov til å jobbe med er veldig moderne. Det blir vi raskt tiltrukket av, at de har valgt de beste og at det valget er en bevisst innsats for å gjøre det moderne, påpeker Vukovic.

- Det er jo hos Sol vi valgte teknologien, så dere som vil jobbe med spennende ny teknologi kan høre med oss. Ta gjerne kontakt, legger Svendby til.

Studentene er da også fornøyde med sine oppdragsgivere som de mener er svært åpne og interesserte i innspill og som er raskt på plass om det er ønske om bistand eller bare ett spørsmål om prosjektet.

- Det er klart det er bra for oss også dersom det dukker opp problemstillinger vi ikke har vært klar over, både teknisk og funksjonelt, sier produktutvikler hos Sol, Johan Winje.

Alle er enige at prosjektet og samspillet har fungert godt, og så langt er alle fornøyde med resultatet.

De fire andre studentene som ikke hadde anledning til å møte Computerworld er Kristian Myrland Overskeid, Karine Gran Vifstad, André Knutsen og Einar Baumann.