Spar 3000 kroner på Windows Vista

Spar 3000 kroner på Windows Vista

Hvis du klarer deg uten pappeske og kundeservice velger du OEM-versjonen.

En del er nok allerede klar over at det er mulig å spare store penger ved å velge en OEM-versjon når du kjøper nytt operativsystem. Samtidig er det fortsatt mange som legger ut unødvendig mye penger når de oppgraderer.

LES OGSÅ: Vista gjør pc-en din tregere

Vil du spare penger er det mulig å kjøpe en systembyggerversjon av Microsofts operativsystem. Programmet du får er nøyaktig det samme som butikkversjonen, men du mister blant annet tilgang på kundeservice fra Microsoft, i tillegg til den fancy boksen.

For mange av oss er det til å leve med, ikke minst med tanke på at du kan få Windows Vista Ultimate for skarve 1600 kroner, fremfor å betale nesten 5000 kroner for butikkversjonen med nøyaktig samme innhold.

Myker opp regelverket

Tidligere var det slik at du måtte kjøpe "kritisk viktig" maskinvare for å få lov til å kjøpe OEM-versjonen av Windows. Kritisk viktig kunne bety så mangt. Å kjøpe en flatkabel eller en datamus pleide å være nok for å spare flere tusen kroner.

Siden den gang har Microsoft myknet opp i regelverket. Nå kan hvem som helst få kjøpt en billigversjon av Windows, uten å måtte legge ut en ekstra femtilapp for relatert utstyr.

Det holder at du har bygd en ny datamaskin du skal installere systemet på.

Hvordan ny defineres er ikke godt å si. En hvilken som helst maskin som fyller spesifikasjonskravene til Windows Vista vil fremstå som ny for operativsystemet, i alle fall om harddisken er tømt for gamle filer.

Tom Roar Andersen, produktsjef hos MPX, forteller at de har en Vista-guide på nettsidene sine, hvor de blant annet forteller om OEM-programvare.

- OEM-reglene har blitt lagt om en del, slik at kundene ikke lenger trenger å kjøpe maskinvare. Det holder at du skal installere operativsystem på en egen maskin, sier han.

Låses til én pc

I tillegg til å miste gratis kundestøtte fra Microsoft kan det ellers være et problem for de ivrigste pc-byggerne at OEM-versjonen av Vista låses til én maskinvarekonfigurasjon. Det vil si at du ikke kan installere operativsystemet på en ny datamaskin uten å punge ut for en ny lisens.

Microsoft benytter seg av et poengsystem som gjør at du kan bytte ut deler av maskinvaren i datamaskinen din uten å måtte kjøpe en ny Vista-lisens, men bytter du ut for mye er det over og ut for lisensen din.

- OEM-Vista vil slutte å fungere dersom du bytter for mye maskinvare i datamaskinen din. Du kan bytte en del komponenter som du selv vil, men for eksempel hovedkort kan ikke byttes uten videre. Det er mulig å bytte ut et defekt hovedkort, men da må det byttes med et tilsvarende kort, sier Tom Roar Andersen hos MPX.

- Alt dette forklarer vi også i vår Vista-guide på nettsidene våre. Der forteller vi både hvilke fordeler, og ulemper, det er med en OEM-versjon, slik at kundene selv kan vurdere hva de vil kjøpe, fortsetter Andersen.

Tre Ultimate til prisen av en

Ulempene til tross, er du ute etter den heftigste versjonen, Windows Vista Ultimate, må du ut med omtrent 1600 kroner for OEM-utgaven. Det betyr at du sparer rundt 3000 kroner i forhold til butikkversjonen.

Det vil si at du kan kjøpe Vista Ultimate OEM tre ganger før du er oppe i samme pris som for butikkversjonen av operativsystemet.

For de enklere variantene av Vista er det ikke så mye penger å spare, men også her kan det lønne seg å vurdere en OEM-versjon.

En kjapp sjekk på noen av de største norske nettbutikkene for datautstyr viser at det er rundt rundt 1700 kroner å spare på Vista Home Premium, rundt 1400 kroner på Vista Home Basic og omtrent 2000 kroner å spare på Vista Business.

Faktisk er prisene sånn at du sparer hele 600 kroner ved å velge OEM-versjonen av den råeste Vista-versjonen fremfor å velge butikkversjonen av den simpleste Vista-utgaven.

LES OGSÅ: Slik navigerer du i Vistas lisens-jungel

Les om:

Utvikling