Specsavers velger Linux i alle land

Specsavers velger Linux i alle land

Reduserer antall it-systemer fra 40 til 10, og satser stort på Linux.

Specsavers har hittil brukt ulike it-systemer i ulike land. I opphavslandet Storbritannia har man for eksempel kjørt et egenutviklet økonomisystem bygget på åpen kildekode, mens man i Sverige har brukt Microsofts Navision.

Men nå skal selskapet benytte samme system i alle land, skriver Computer Sweden, vår svenske søsteravis. Målet er å trimme og forenkle de interne prosessene for selskapet som er i stor vekst på globalt plan.

- Det går ut på at vi strømlinjeformer i stor utstrekning, og går fra 30-40 systemer til under ti i konsernet, sier Specsavers Sverige-sjef Henrik Wiberg, som satser på at systemene er på plass innen tre år.

Holder prisene nede

Specsavers har satset på åpen kildekode for å holde lisenskostnadene nede, men også fordi den forrige it-sjefen «hadde en komplisert allergi mot Microsoft og Microsoft-produkter», ifølge selskapet.

Planen nå er at Specsavers skal standardisere på Linux i alle land.

- Å ha basesystemet i Linux-miljø gjør at vi er fleksible når vi ser etter en hovedleverandør. Men det stiller også høyere krav til leverandøren når det gjelder å matche både systemets funksjonalitet og kostnader for lisenser og løpende support.

Wiberg mener å standardisere på Linux vil gi økonomiske fordeler. Det blir billigere å frembringe, samordne og drive systemet, og det åpner for global samordning, for eksempel ved innkjøp.

- Å presse prisene og forhøye kvaliteten går bare om vi har kostnadseffektivitet, smarte systemer og engasjerte medarbeidere. Om man ikke har mange mellomledd, stor administrasjon og en hel haug direktører, kan man holde prisene nede, sier han til Computer Sweden.

Gleder seg

I tillegg blir det lettere for folk å flytte på seg når systemet er det samme i alle land, mener Wiberg.

- Det blir lettere å hjelpe hverandre over landsgrensene.

Specsavers tester også ut nye teknologier i butikkene. I de største butikkene brukes nå mobile terminaler, pekedatamaskiner med kortlesere. Her kan personalet gå med kunden i butikken og skrive inn bestillinger direkte, uten å måtte gå til kassen.

Wiberg gleder seg til det Linux-baserte systemet er på plass.

- Om tre år har vi ett system i alle land, som knytter sammen alle forretningsenheter med lenker i økonomisystemet. Vi har sikkert også gjort det mer smidig i butikkene. Og kanskje har vi utviklet nye applikasjoner til Iphone eller skapt andre smarte og morsomme løsninger som gjør at kunden synes det er ålreit å handle hos Specsavers, sier han.

Utvikling