Start maskinen din raskere

Start maskinen din raskere

Lider pc-en din av treg oppstart? Et enkelt gratisprogram gjør det kjappere å starte Windows.

Forestill deg hva som ville skjedd på flyplassen om alle flyene skulle ta av på likt.

Kaos.

Og det er nettopp det som skjer når Windows starter.

Alle programmene forsøker nemlig å starte helt på likt.

Resultatet er at maskinen fort kan ta fem – ti minutter på å bli klar.

Løsningen blir en flygeleder. Eller rettere sagt en programvareleder som bestemmer når programmene skal få fly avgårde.

Kontroll

Programmet med det treffende navnet Startup Delayer kan hjelpe deg om du vil ansette en slik digital flygeleder. Programmet utsetter oppstarten på øvrige programmer til gitte tidsintervaller, slik at alle programmene ikke forsøke å starte på likt. Resultatet kan bli en kjappere pc.

Programmet gir det en liste over alle øvrige programmer som starter når du logger inn i Windows. Deretter kan du styre når de skal starte uten å gjøre noe mer enn å klikke med musa. Bare dra det programmet du vil endre på ned til det hvite området i bunnen av Startup Delayer, og dra det deretter bort til ønsket tidspunkt.

Lite PDF-stress

Personlig har for eksempel undertegnede i min uttesting av Startup Delayer valgt å dra adobe_sl.exe, et program som er der for å redusere tiden Adobe Acrobat bruker på å starte, helt til høyre - slik at det starter to minutter etter oppstart. Jeg ser det nemlig som svært lite sannsynlig at jeg kommer til å ha noen bråhast med å lese PDF-er når maskinen startes om morgenen.

Samme kan for eksempel gjøres hvis du finner programmet ituneshelper.exe, et program som hører med Itunes, i lista. Med mindre du er overbevist om at du kommer til å koble opp mp3-spilleren i det øyeblikket maskinen starter opp, hvorfor ikke vente fem minutter?

Bruk fornuft

Lista er lang, men et stalltips er å ikke tulle med programmer du ikke vet hva er, da det kan være en del som operativsystemet bruker under oppstart. Den alltid så kryptiske rundll32.exe bør du for eksempel la være å røre.

Du kan alltids søke opp programnavnet på internett om du er i tvil om hva programmet egentlig er.

Programmet er gratis, og en fin måte å få fart i Windows pc-er som lider av treg oppstart.

Her er andre måter å få trege Windows-pc-er til å gå fortere

Utvikling