Stjernetreff på It-Fornebu

Stjernetreff på It-Fornebu

Programutvikling lokker verdens fremste foredragsholdere.

KURSAKTØREN: Ved siden av flyplassens gamle bagasjeterminal avholder Programutvikling de fleste av sine kurs for utviklere. Tidlig i august er kurssesongen ikke kommet i gang, men det betyr ikke at det er rolig i selskapet lokaler.

- Det blir en tøff høst med mange kurs. Mye å organisere. Mange av de utenlandske foredragsholdere må bookes et halvt år eller mer i forkant. Vi planlegger hele tiden, forteller Kjersti Sandberg, daglig leder og gründer.

Programutvikling ble startet i 2000 av Sandberg og ektemannen Arne Laugstøl. Han er fremdeles kursinstruktør og konsulent. I år har selskapet rundt ti norske instruktører, mens det stadig hentes inn kursholdere fra utlandet. Blant dem er noen av verdens fremste profiler i programmeringsbransjen.

- Da jeg begynte for halvannet år siden var jeg ikke så kjent med statusen til de største. Jeg ble imponert. De måtte skrive signaturen sin i bøker, og det var mye styr rundt dem, akkurat som om de var fotballstjerner, sier senior salgskonsulent Kristian Flågen.

Overfører kompetanse

I Programutvikling jobber de seks salgsmedarbeiderne tett sammen med kursholdere. Det er en naturlig måte å jobbe på, mener Sandberg. Selgerne har mest kontakt med kundene, og snapper opp hva markedet ønsker. Derfor må de være med på å utforme kursene, og delaktig i å velge retningen selskapet skal gå.

- Våre kurs handler om å overføre kompetanse fra en utvikler til en annen. Alle våre instruktører er selv utviklere. Da vi startet var vårt mål å bli ledende i Norge, og det har vi blitt. Nå er det nye målet å levere de beste kursene i verden, sier Sandberg.

Det høres ikke beskjedent ut, men selskapet har 2.000 kursdeltagere per år og står bak organisering av Norwegian Developers Conference NDC), som i juni sammen med Microsoft samlet 1.000 utviklere. Da får man lov til å slå seg selv litt på brystet.

Programutvikling leverer kurs om .Net, Java, SQL, JEE, XML, Smidig, CSM, Spring, for å nevne noe. De fleste kursene avholdes i Oslo, men i Stavanger holdes det foredrag for Statoil Hydro og andre selskaper. Omtrent 30 prosent av alle kurs er bedriftsinterne, de andre er åpne for alle. Størrelsen på gruppene er sterk avhengig av foredragsholderen. Noen av dem er såpass spesielle og ettertraktet, at en sal med plass til 60 tilhørere settes opp for å gi mange mulighet å følg med. Andre ønsker ikke å ha for store grupper.

- Man må ikke glemme at det er tungt å reise og gi kurs. Foredragsholdere kommer ofte fra USA. De kan ikke holde kurs flere uker etter hverandre, det går på helsa løs. Derfor tar de beste stive priser, forteller Sandberg.

Kjendiser

Blant kjendisene som har gjestet Programutvikling er for eksempel Craig Larman, som skrev boka "Agile & Iterative Development". Mange programmererhjerter banker også raskere når de hører navnet Jeff Sutherland, som sammen med Ken Schwaber presenterte prosjektmetodikken "Scrum" for første gang i 1995. Det samme gjelder for Alistair Cockburn, som står på "The All–Time Top 150 Technology Heroes" og står bak Agile Development Manifesto.

I tillegg kommer .Net-ekspert Roy Osherove, .Net- og Java-ekspert Andy Olsen og Michael Feathers, en av de best kjente profilene i Agile/XP-samfunnet - samt "Das Blonde", Michele Leroux Bustamante, ekspert på Microsoft og .Net.

- Det er synd at vi i Norge ikke har noen som skriver kursbøker på dette nivået, sier Sandberg.

Hun viser frem noen tjukke papirbøker av profilene. Noe sånt bekrefter statusen, mener hun. Norge har så mange gode utviklere, og er i ferd med å bli stor på programmering. De nyeste trender kommer fort til landet.

- Ser vi på markedet, da tror jeg at vi får mange flere typer Scrum-kurs. Lean burde vi hatt mer an - å ta vekk alt det overflødige. Men vi trenger ikke bare metodeverktøy. Arkitektur, testdrevet utvikling, analyse og design er også viktig, forteller hun.

- En utvikler skal være like stolt som en håndverker, og ha et sterkt ønske om å levere godt håndverk. Som en møbelsnekker. Kvaliteten må stå øverst, sier hun.

Denne saken er hentet fra et tidligere nummer av magasinet IT-Karriere.

Utvikling