Store endringer i nye Notes

Store endringer i nye Notes

Gruppevare-plattformen Lotus Notes 8 er sluppet i beta 2-versjon og nærmer seg dermed offentlig lansering.

De mange nyhetene kommer primært i Notes-klienten, som bygger på IBMs Java-baserte, åpne utviklingsmiljø Ecplise. Grensesnittet er kraftig modernisert og forandret, med mange nye funksjoner og forbedringer, skriver idg.se.

Ifølge IBM finnnes det 125 millioner Notes-brukere. Notes 8 kan lastes ned i beta 2-versjon nå. Standardversjonen virker både stabil og komplett, skriver Computer Sweden, som har prøvd programmet.

Det nye programmet krever 512 MB minne. Men IBM har også laget en egen, mindre versjon, Basic, som er skrevet i C++ og beregnet på eldre datamaskiner.

Ny meny

Grensesnittet har fått pastellfarger og avrundede hjørner på knapper. En Åpne-knapp er nå plassert i venstre hjørne, og fra den kan man komme til alle funksjoner, Notes-tilpasninger og innstillinger (som med startknappen i Windows).

Også IBMs Produktivitets-suite kan nås fra denne menyen, dersom man har installert den Notes-integrerte versjonen av Openoffice.

Det er også store endringer i visningen av epost. Man kan nå se epostmeldinger i en trestruktur til venstre, mens innholdet kan sees i et loddrett forhåndsvisningsvindu på høyre side. Dermed blir det enkelt å følge en epost-diskusjon.

På høyre side ligger også en spalte (sidebar), med plasse til ulike tilpasninger, for eksempel en liste over kontakter innlogget på IBMs tasteprat-program Sametime, kalenderinformasjon og rss-meldinger.

Applikasjoner

En annen nyhet i Notes 8 er komponenttilpasninger. Ifølge IBM betyr det at ulike programmer skrevet i Notes eller Eclipse kan kommunisere og utveksle informasjon mellom ulike vinduer.

Helhetsinntrykket er at IBM har lyktes godt med Notes 8. Selv gamle brukere bør kjenne seg igjen, selv om det tar litt tid å venne seg til det nye vindussystemet og at "databaser" nå heter "applikasjoner" . Nye brukere, derimot, vil nok ha lettere for å skjønne nye Notes enn eldre versjoner.

Også serverprogrammet Domino og utviklerprogrammet Designer kommer i versjon 8.

Utvikling