Suse mer Windows-vennlig

Suse mer Windows-vennlig

Nylanserte Suse Linux Enterprise 11 skal spille bedre på lag med Windows.

I dag lettet Novell på sløret og viste frem sin ferske Suse Linux Enterpise 11, melder Computerworlds internasjonale nyhetstjeneste. Systemet skal samarbeide godt med Windows, noe som kanskje ikke er så rart ettersom de to for tre år inngikk en avtale som fortsatt er kontroversiell i enkelte miljøer.

I 2006 bestemte nemlig de to om å jobbe for å bedre kompabilitet og bestemte i den forbindelse seg for å ikke plage hverandres kunder med patentsaker. Avtalen har blitt rakket ned på av advokater som representerer åpen kildekode-miljøet.

- Fruktbart samarbeid

Novell mener uansett at forholdet til Microsoft har båret solide frukter. Leverandøren sier Suse 11 vil virke "sømløst" med Windows på områder som systemhåndtering, virtualisering, dokumentformater og multimedia.

En ny funksjon kalt Mono Extension gir støtte for Mono, som lar selskaper kjøre .Net-applikasjoner på Linux-systemer uten å måtte rekompilere programmer. Denne Mono-utvidelsen vil også la IBMs Z-serie stormaskin kjøre .Net-programmer.

Suse 11 skal også være optimalisert for nesten-naturlig-ytelse mot hypervisorer som Vmware Esx, Microsoft Hyper-V og Xen.

- Ingen overraskelser

Redmonk-analytiker Stephen O’Grady mener like fullt det ikke akkurat er noen store sjokk i Suse 11.

- Dette er hva du kan forvente fra forretningsklasseplattformer, om de så er Linux eller Windows, for tiden. Hvis du er et operativsystem for generell bruk må du kunne multitaske.

Mono gir derimot Novell en forskjell fra øvrige Linux-distribusjoner, mener analytikeren. Men det hjelper ikke nødvendigvis.

- Før systemet ses på som patentsikkert på alle Linux-plattformer, og ikke bare Novell, blir det vanskelig å selge systemet.

Les om:

Utvikling