Svelg kamelen, Negroponte!

Svelg kamelen, Negroponte!

KOMMENTAR: Fattige land kan også ha nytte av Microsofts produkter. Det blir for snevert med bare Linux.

Det er kjent at Microsoft og Linux er to storheter som ikke kombineres så lett på it-kjøkkenet. Og kokes filantropi, politisk korrekthet og forretningssans inn i sausen er sjansen utviltsomt stor for at retten mislykkes - til tross for mange dyktige kokker.

Teknoguruen Nicolas Negroponte fikk denne uken et vanskelig valg for hans store prosjekt, One Laptop Per Child, OLPC (som også har blitt kjent under navnet "100 dollar pc").

Tanken bak prosjektet er god. Ved å utvikle en billig-pc ønsker Negroponte å legge til rette for pc-bruk også i de deler av verden hvor mangel på mat er større enn behovet for teknologi. For å gi barna som vokser opp i slike land en sjanse til å henge med i den teknologiske utviklingen - og med det gi dem en bedre fremtid - bør de ha tilgang til pc-er, mener Negroponte.

Negroponte og hans MIT (Massachusetts Institute of Technology) har brukt mye tid og ressurser for å utvkle denne pc-en. Det skal vi være Negroponte takknemmelig for. Pc-er til 100 dollar vil utvilsomt utgjøre en forskjell for mange uland.

OLPC-en er en imponerende datamaskin. Da Computerworld møtte teknofil Håkon Wium Lie for et år siden under testing av første OLPC som var kommet til Europa, snakket han med kjærlighet og respekt om den. Fremdeles anses den lille Linux-pc-en som et lite under av virksom teknologi, som virkelig kan bidra til at flere får tilgang til data og internett. Den fortjener sin plass - ikke bare i uland - men også i skolevesenet i Norge.

Men nå jobber Microsoft med en light-versjon av Windows XP til OLPC. Men maskinen er i utgangspunktet designet for Linux. Dette gjør at ledelsen i OLPC-prosjektet ser rødt.

LES OGSÅ: Illsint på Microsoft

- Jeg kan ikke tenke meg verre misbruk av vår folke-pc, enn å gjøre den til enda en Windows-klone, mener en av Negropontes disipler, Wayan Vota, på bloggsiden olpcnews.

At Negropontes hjelpere blir irritert av at noen prøver å komme inn prosjektet når de ser at det fungerer, er forståelig. Det er mange som har brukt gratis tid og resurser for å få dette til å klaffe, mens andre (som Microsoft) sto på sidelinjen og ventet. Men slik blir det ofte i slike prosesser, hvor kjedelig det enn måtte være.

Heldigvis innser Negroponte at han må styre sitt ego, og han ønsker Microsoft velkommen i klubben. OLPC har ikke enerett til å hjelpe andre. Da vil OLPC-prosjektet miste det som var den opprinnelige meningen, nemlig å gi it til fattige barn.

Microsoft har en lei tendens til å kaste seg over markeder som andre pionerer har banet vei for. Hvis Microsoft nå bestemmer seg for å utvikle en XP-løsning for OLPC, bør Negroponte og gjengen juble. En bedre anerkjennelse for at prosjektet finnes knapt.

Les om:

Utvikling