Telenor skal selge mobilapplikasjoner

Telenor skal selge mobilapplikasjoner

Mobiloperatører i apps-konkurranse med Google og Apple.

Apps selger som varmt hvetebrød, og mobiloperatørene vil også ha deler av kaka. Derfor skal nå Telenor sammen med verdens største mobiloperatører gå sammen om en egen markedsplass, skriver Dagensit i Dagens Næringsliv.

Navnet er Wholesale Applciation Community (WAC), og ideen er at utviklere skal kunne tjene apps-penger verden om på alle mobiler via én salgskanal.

Plass i styret

- Telenor har valgt å gå inn som en støttespiller til WAC med en plass i styret. WAC er et viktig element i vår tjenestestrategi, der vi ønsker å ta en større rolle i å tilby mer attraktivt innhold til våre kunder, sier Rune Slinning, WAC-prosjektleder hos Telenor, til DN.

Han tror WAC kan bli en attraktiv måte for utviklere å nå ut til kunder globalt.

WAC er ikke direktekonkurrent med Apples App Store eller Googles Andriod Marked. Mens disse nevnte butikker selger skreddersydde apps til sine respektive operativsystem, vil WAC være universelt for alle telefoner ettersom det vil være webbasert.

Lunkne

WAC skal etter planen tilby utviklerne gode inntekter samtidig som operatørene ønsker å få tilbake noe av inntektene som Apple og Google har kuppet. Slinning ser at det foreløpig ikke blir like avansert grafikk i webapplikasjonene som i skreddersydde telefonapplikasjoner, men mener det blir like bra brukeropplevelse for informasjonstjenester.

WAC er under utvikling og planlegger oppdatering av spesifikasjoner to ganger i år, blant annet med støtte for HTML5 i oktober.

Men de norske apputviklerne DN har pratet med lar seg ikke imponere. Sveinung Totland i selskapet Apps tror det handler om operatører som vil fornye sine inntektsmodeller med sugerør. Espen Riskedal i konkurrenten Cutehacks er enig.

- Operatørene har mistet kontrollen over inntektsstrømmen og vil ha den tilbake. Jeg tror det kan bli vanskelig for dem å samarbeide, sier han til Dagensit, mens Totland peker på at den viktige kompetansen fremover vil være Iphone, Android og Windows Mobile - sistnevnte etter at Nokia lanserte sin siste strategi.

Les om:

Utvikling