TEST: Evernote - smart og kraftig notatblokk

TEST: Evernote - smart og kraftig notatblokk

Har du problemer med å huske alle småting du noterer deg? Evernote lar deg samle alt på ett sted og gjør notatene søkbare, enten fra mobilen eller pc-en.

Hver dag kommer vi over små ting vi trenger å notere: hva navnet på boken din bedre halvdel ønsker seg til jul, et produktnummer, navnet på medisinen man skal kjøpe til familiens firbente, ja du kjenner deg sikkert igjen. Det blir i det hele tatt mange lapper i løpet av en hektisk arbeidsdag. Noen notater havner på gule lapper, noen havner på pc-en, og noen havner på mobilen.

Evernote er ifølge utviklerne av tjenesten ment til å hjelpe brukere med å samle notatene på ett sted. Dessuten skal informasjonen som lagres gjøres søkbart for å finne den frem igjen hurtig. Det høres fint ut, men hvordan fungerer tjenesten i bruk?

Installasjon

I skrivende stund er Evernote en gratistjeneste, og er i betastadiet i utviklingsprosessen. Tjenesten krever imidlertid at du blir invitert av noen som allerede har tilgang til tjenesten. Det er godt mulig at tjenesten er blitt åpnet for alle når du leser denne saken. Evernote krever at du registrer deg med en gyldig e-postadresse og et passord.

Når du har registrert deg, sitter du igjen med to valg: du kan enten laste ned en egen Evernote-applikasjon for Windows, Mac og mobiltelefonen (Java-klient, Windows Mobile eller Iphone) eller du kan benytte deg av webgrensesnittet gjennom nettleseren. Plattformstøtten er med andre ord meget god, og du har mulighet til å ta notater nesten hvor som helst, når som helst.

Evernote har et ryddig og enkelt brukergrensesnitt. Til høyre i bildet ser man en tidslinjeakse som lar en bla frem og tilbake i tid.

Denne testen baserer seg på skrivebordsapplikasjonen for Windows, selv om vi har testet både web- og mobilapplikasjonen av tjenesten også. Men vi har ikke testet Mac-utgaven.

Slik fungerer det

Utviklerne hos Evernote har gjort jobben når det gjelder å designe et oversiktlig og ryddig brukergrensesnitt. Vi hadde ingen problemer med å finne frem i applikasjonen. Evernote har mange fine tilpasningsfunksjoner for visningen av informasjon. Men for å være helt ærlig blir mange av disse litt overflødige, ettersom søkefunksjonen i Evernote er så bra som den er.

Etter et par uker blir det mange notater å holde orden på, og det sier seg selv at det er litt håpløst å gå gjennom hundrevis av notater, bare for å finne det notatet man var på jakt etter. Det ender ofte med at man søker gjennom informasjonen, fremfor å bla gjennom kartoteket. Dessverre synes vi at søk går litt sakte når informasjonsbasen vokser i størrelse.

Det samme gjelder også hastigheten på selve applikasjonen. Nøyaktig hva dette kan komme av, vet vi ikke, men man skal ikke glemme at Evernote er i beta. Vi kan bare håpe at ytelsen på søk og applikasjonen blir bedre når vi kommer nærmere lansering. Vi la for øvrig merke til at når nøkkelord ble assosiert med registrerte notater, økte søkeytelsen.

Synkronisering står sentralt i Evernote. Det skyldes at Evernote er en kombinert webtjeneste med en tilhørende skrivebordsapplikasjon. All informasjon synkroniseres mellom sistnevnte og lagringstjenerne til Evernote. Dette gjør at man alltid har tilgang til den samme informasjonen hele tiden, på web og på mobil – tillegg til skrivebordsapplikasjonen.

En funksjon som utviklerne av Evernote tydeligvis er svært fornøyd med, slik den er fremhevet, er muligheten til å kjenne igjen tekst i bilder. Tekst som blir gjenkjent indekseres og gjøres søkbart. Hvorvidt denne funksjonen fungerer godt, er en helt annen sak. Vi fikk den til å fungere kun en eneste gang. Norske tegn blir åpenbart ikke gjenkjent. Foreløpig er dette mer en funksjon for papiret. Men ideen er god.

Andre nyttige funksjoner vi likte godt i Evernote er muligheten til å sende notater som e-post eller vise lokasjoner i Google Earth.

Konklusjon

Evernote er en kraftig notatblokk som lar deg enkelt klippe og lime inn informasjon du finner nyttig, samtidig som formatteringen bevares. At programmet/tjenesten finnes både som en webtjeneste, skrivebord- og mobilapplikasjon gjør det enklere å samle all informasjon på ett sted. Programmet kan også kjenne igjen tekst i bilder, selv om vi ikke fikk denne funksjonen til å fungere godt.

Hastigheten på applikasjonen er også et problem – spesielt når man limer inn en større mengde med tekst og bilder. Men ikke la deg skremme av dette. Evernote er et bra program, og fortjener en nærmere titt.

Evernote beta

Pris: Gratis
Internett: evernote.com

Pluss:
Kryssplattformstøtte, gratis og kraftig

Minus:
Litt treg

Utvikling