TEST: Google Earth 5 - Google Earth i ny drakt

TEST: Google Earth 5 - Google Earth i ny drakt

Utforsking av havbunnen og planeten Mars er noen av nyhetene i den femte versjonen av Google Earth. Nye Google Earth imponerer stort.

Når folk spør meg hva Google Earth er, får jeg et forklaringsproblem. Og for å være helt ærlig, blir det bare vanskeligere og vanskeligere for hver utgave som kommer.

Programmet som i utgangspunktet var dette århundrets (digitale) globus, er i dag også et program for utforskring av universet, planeter, bygninger- og gater i 3D og nå, havet. Dette er faktisk bare noen av de få funksjonene. Du kan muligens forestille deg hvor merkelig dette høres ut, hvis du aldri har prøvd programmet før.

Ettersom Google Earth har utviklet seg til å bli et omfattende program, sier det seg at vi ikke har spalteplass til å gå hver eneste funksjon i sømmene. Denne anmeldelsen vil derfor bare se på det som er nytt i versjon fem.

Se flere bilder fra Google Earth 5 her.

Mye nytt i versjon fem

En titt på versjonshistorikken til Google Earth, signaliserer at lanseringen av Google Earth 5 er av betydelig størrelse. Ikke siden slutten av 2006, da versjon fire ble lansert, har Google introdusert en ny hovedutgave av programmet. Skal man dømme programmet ut ifra hva som introduseres med den nye utgaven, kan versjonsnummeret forsvares. Det er mye som er forandret, alt fra selve installasjonsprosessen til programmeringsgrensesnittet som utviklere har tilgang til. I korte trekk er trekkplastrene for denne versjonen muligheten til å utforske planeten Mars, dykke under jordas havoverflater, endring over tid og muligheten til å «spille inn» en virtuell tur.

Ny installasjon og i bruk

Når du skal laste ned Google Earth 5 fra Googles nettsider, må du være forsiktig med hvilken knapp du trykker på. Standard installeringsprosedyre er å få Googles nettleser, Chrome, med på «kjøpet». Ønsker du ikke å installere Chrome, må du derfor passe på å fjerne haken i sjekkboksen for Chrome. En smule irriterende må vi si, men vi skal ikke klage. Programmet er gratis. Tross alt.

Installasjonsprosessen for Google Earth er nå den samme som for ovennevnte nettleser. Det vil si at programmet installeres gjennom programmet Google Updater. Dette er et program som laster programmet ned fra Googles tjenere, før det installeres lokalt på maskinen. Interessant nok fikk aldri spørsmål om hvor programmet skulle installeres eller hvilke snarveier som skulle opprettes. Her finnes det tydeligvis kun én innstilling.

Har man brukt Google Earth før, og er kjent med programmet, vil man legge merke til at Google har gjort noen små endringer i brukergrensesnittet. I det store og hele snakker man om nye ikoner som er blitt både tydeligere og penere. Det er også kommet nye knapper i knapperaden øverst i skjermbildet – dette for å reflektere programmets nye funksjoner. Kontrollknappene til venstre i skjermbildet har i likhet med programikonene også fått et puss. Utover disse endringene er det ellers få endringer å melde om. Vårt inntrykk er at Google Earth 5 er blitt litt penere og det er fortsatt like enkelt i bruk.

Utforsk havet

Allerede en uke før Google Earth 5 ble lansert, lakk nyheten om Google Ocean på nettet. Dette skulle være et program som ville ta utforsking av hav og havoverflaten på nettet. Men det mange ikke visste var at programmet ville bli en integrert del av Google Earth.

I mange miljøer har det vært store forventninger til havfunksjonen – det med god grunn. Selskaper som US Navy, NGA, GEBCO og SIO har alle bidratt med bilder og fakta.

Havfunksjonen i Google Earth er lett å bruke. For å sette applikasjonen i havmodus, må man trykke på Hav-laget i kolonnen til venstre. Deretter kan man velge et hav man ønsker å utforske nærmere, og starte å zoome inn på havet. Zoomer man seg inn nærme nok, vil man først se havoverflaten i ekte 3D-grafikk. I mange tilfeller kan man også kunne se animerte bølger. I realiteten snakker vi om scener som man tidligere så i spill. Videre zooming fører til at man kommer under havoverflaten. Deretter kan man benytte programmets andre kontrollere til å navigere under vann, også dette er i 3D – hvilket gjør det meget imponerende.

Google Earth kommer også med kanalinformasjon fra kilder som BBC Earth, National Geographic og mange flere. Hensikten med dette laget er å gi brukeren informasjon om områdene de utforsker, samt livet under vann. At havfunksjonen har en viss miljøprofil over seg er det ingen tvil om – man kan for eksempel lese om utrydningstruede arter, overfiske og hvilke utslag smeltingen av polisene vil ha for jorden. Flere slike klimaspørsmål finnes under laget som heter «Global awareness».

Les mer om de spennende nye funksjonene i Google Earth på neste side.