TEST: Kjæledyr med operativsystem

Leketøysroboten Pleo gir deg full kontroll over oppdragelsen og lar seg manipulere via pc-en.

Publisert Sist oppdatert

Dinosaurroboten Pleo ble lansert på det amerikanske markedet i desember i fjor, men kom først til Norge nå i høst. For de som husker robothunden Aibo fra Sony fra 2001, er Pleo et lignende, men langt mer sofistikert og ikke minst langt rimeligere, konsept.

Til forskjell fra de fleste mekaniske kjæledyr er Pleo en robot som ikke bare kan bevege seg rundt, men også føle, se, høre og respondere. Den beveger hodet mot deg når du snakker til den, og den kan, med litt innsats, også programmeres til å utføre enkle kommandoer. For eksempel kan den komme til deg når du banker i gulvet.

Pleos kunstige intelligens gjør den også i stand til å utrykke elementære følelser. Den blir lei seg hvis du ikke koser med den eller lar den få oppmerksomhet. Den kan også bli trøtt etter å ha lekt en periode og rett og slett sovne rett foran deg.

Pleo er imidlertid ikke leketøyet for deg som vil ha fart og spenning. Den sovner ofte midt i leken og trives egentlig best når du klapper den på ryggen eller lar den tygge på den medfølgende maten - et løvblad i plast.

Slik virker den

Under det myke skinnet er Pleo et aldri så lite teknisk vidunder. Her skjuler det seg hele 14 forskjellige motorer, 13 sensorer, infrarød mottaker (i nesen), mikrofon, høytaler og et kamera (i hodet). Alt dette styres av to separate 32-bits ARM-prosessorer og flere mikrokontrollere. Under et deksel på undersiden skjuler det seg en batteripakke, en kontakt for mini-usb og et spor for Secure Digital-minnekort.

Da vi pakket opp Pleo og satte inn batteriet for første gang startet den som de fleste av oss, som «nyfødt». Spedbarnsstadiet varte imidlertid ikke spesielt lenge. Etter en periode på 10-15 minutter var den over i puberteten og klar for å tusle seg en tur for å utforske stuegulvet.

Pleos kunstige intelligens og hukommelse gjør den i stand til å forme personligheten etter hvilken oppvekst du gir det lille kreket. Gir du den mye kos blir resultatet en rolig og fornøyd dinosaur. Hvis ikke den får lite oppmerksomhet vil resultatet bli en sky og lite medgjørlig dinosaur.

De integrerte sensorene gjør at Pleo registrerer berøring og kan gi deg respons på tilnærmelsene. Integrert kamera og mikrofon gjør Pleo i stand til å registrere bevegelser og lyder, slik at den kan snu hodet mot deg når du klapper den eller leker med den på gulvet.

Det sitter også sensorer i bena som registrerer endringer i underlaget, slik at den ikke faller utenfor trapper eller lignende. Vi er imidlertid ikke helt imponert over disse egenskapene ettersom den ved flere tilfeller spaserte utenfor kanten på vårt eget stuebord.

Mer enn et leketøy

Pleo er mer en bare et mekanisert dinosaurdyr med kule egenskaper. Ugobe, utviklerne bak Pleo, har bygget opp en plattform ved navn Life OS som brukerne selv kan bygge videre på. Ved å laste ned verktøyet «MySkit Performance Editor for Pleo» kan du endre dens forhåndsprogrammerte oppførsel, lære den til å utføre ulike triks og bevegelser eller tilføre nye lyder. Det kan jo for eksempel være ekstra morsomt med en dinosaur som sier navnet ditt i stedet for sine sedvanlige grynt.

"MySkit Performance Editor for Pleo" er et gratisverktøy som lar deg endre endre Pleos bevegelser og lyder. Programmet har et brukervennlig dra-og-slipp grensesnitt og stiller ingen spesielle krav til programeringskunnskaper.

Pleo støtter også et mer avansert programmeringsspråk som kalles Pawn. Dette er foreløpig ikke tilgjengelig for nedlasting, men skal gi mulighet for mer avansert koding av operativsystemet slik at du kan endre på hvordan Pleo reagerer på signaler fra sensorene.

Om du ikke ønsker på bruke tid på programmering kan du likevel gjøre morsomme ting med Pleo gjennom pc-en. Pleo har sitt eget nettsted og et eget community hvor eierne kan utveksle erfaringer, bilder og videoer. Her kan du også laste ned ulike personligheter som installeres via minnekortet.

Vi forsøkte blant annet å laste ned personligheten «Pleosaurus Rex!», hvor Pleo ifølge beskrivelsen skal imitere Godzilla. Etter å ha startet Pleo på ny var den kanskje litt tøffere i bevegelsene, men alt for snill til at vi vil kalle den en predator. Skuffende.

Pleo er en søt liten tass som helst vil leke og spise løv

Konklusjon

Som et avansert kosedyr gjør Pleo en helt grei figur, men det er først når du begynner å eksperimentere med alle mulighetene som finnes under skallet at det begynner å bli interessant. Ved at du selv kan være med på å bestemme Pleos personlighet har utviklerne etter vår mening lykkes godt i å lage et spennende bindeledd mellom teknologi og underholdning. Om det er en ting som kan pirre interessen for programmering hos en 10-åring som er lei av Lego Mindstorms, ja da må det være Pleo.

Skal vi finne noe å kritisere med det innovative leketøyet må det være batteritiden eller fraværet av et ekstra batteri. Etter et par timers lek er nemlig batteripakken flat og trenger tre timer i laderen.