TEST: Lag ditt eget sosiale nettsted

Med Ning kan du opprette ditt eget sosiale nettsted, uten at det krever datakunnskaper overhodet.

Publisert Sist oppdatert

Tenk deg at du fikk følgende oppgave: Du skal sette opp et nettsted for noen. Nettstedet skal ha brukerpålogging, personlige profiler, forum, blogg, søkemotor, hendelseslogg, mulighet for å legge opp video, foto og grupper.

Alle sider og undersider skal følge et ensartet stilsett, bortsett fra brukernes profilside, der det skal være stort rom for skreddersøm.

Oppgaven høres unektelig komplisert ut. Og er det virkelig behov for alt dette? Mange ville nok aldri gått så langt i å designe et nettsted. Men sosiale nettsteder er i vinden for tiden.

Tenk på nettsteder som Facebook, Nettby, Linkedin og Plaxo. Kanskje er akkurat det du trenger et slags Facebook i miniformat?

Med et sosialt nettsted kan du «virtualisere» et mini-samfunn, som eksempelvis skoleklassen, foreldrene til skoleklassen(e), idrettsforeningen, fotballaget, tippelaget, borettslaget, velforeningen, hytteeierforeningen, modellflyklubben, fanklubben og så videre.

Hensikten kan være å bedre kommunikasjonen mellom alle parter. Der det er behov for flerveis kommunikasjon, kan det være behov for et sosialt nettsted. Og da snakker vi ikke bare om kommunikasjon mellom nettstedets eier og leserne, men om alle-til-alle kommunikasjon.

Også for bedrifterEr det noen bedrifter som har glede av et sosialt nettsted, da? Ja, om ikke alle, så i alle fall de som har en verdi av at kundene finner sammen. Et typisk eksempel kan være en it-bedrift som har utviklet eller som distribuerer en eller annen applikasjon, og som vil ha nytte av å redusere supporten eller øke lojaliteten til produktet ved at brukerne hjelper hverandre.

Telio har for eksempel en vellykket forumløsning i dag. For de kundene som er mer interesserte, brukes forumet til å få hjelp til å løse spesielle oppgaver, og Telio bruker forumet til å rekruttere betatestere.

Selv om markedet flommer over av mer eller mindre dårlige løsninger for å sette opp ditt eget nettsted, er det et fåtall av dem som lar deg bygge et sosialt nettsted av den typen vi har skissert her. Det finnes forumløsninger og det finnes innholdssystemer, men få som gjør alt.

Vi har imidlertid funnet oss én. Den har vi også blitt mektig imponert over. Den heter Ning, og har ikke bare samtlige av de funksjonene vi har beskrevet ovenfor. Den har også funksjoner som widgets (miniprogrammer), «vegg» (à la Facebook) på de personlige profilene, støtte for å sende meldinger til de andre brukerne, lysbildefremvisning og mulighet for å gå inn i koden og skreddersy det meste, om du er misfornøyd med standardfinessene.

Et eksempelGrendelaget der jeg bor, hadde, som så mange andre lag og foreninger, ekstremt dårlige nettsider. Den eneste informasjonen som var lagt ut og som var oppdatert var kontaktinformasjonen til styret.

Ellers fantes det noen linker, noen gamle generalforsamlingsdokumenter og noen gamle utgaver av internavisa. Den danske plattformen sidene var bygd, på gjorde oppdatering vanskelig.

Grendelaget egnet seg derfor godt for å teste ut Nings løsning i praksis. Etter et par kvelder hadde jeg nytt nettsted på plass, som foreløpig ligger på einerveien.ning.com.

På det nye nettstedet har vi nå disse tjenestene: * Siste nytt fra og kontaktinfo til styret* Diskusjoner, bilder, linker* RSS-nyhetsfeed med de siste lokale nyheter for nærområdet* Krav om å opprette bruker og logge seg på for å få tilgang til de fleste undersider. Dermed får grendelaget også samlet opp e-postadressene til alle beboerne.* Kalender-«widget» koblet til iCal-feed fra Google Kalender, som viser beboerne når grendehuset er utleid.* Widget linket til datalagringstjenesten Box. I den ligger generalforsamlingsdokumenter og lignende.* Internavis* Personlig profil som folk kan skreddersy som de vil. Folk kan også sende private meldinger til andre i grendelaget, skrive blogg, opprette vennelister, skrive på hverandres «vegg», og legge opp applikasjoner som spill, favorittmusikk og lignende på sin personlige profil.* Egen lukket gruppe for styret, med blant annet interne dokumenter og diskusjoner.

Med widgets kan du legge til nye finesser. Her en kalender som viser når grendehuset i grendelaget er utleid, basert på iCal-data fra Google Calendar.

Ser proft ut Det første en kollega tenkte etter å ha besøkt grendelagets nye nettsted, var at dette måtte ha tatt enormt mange timer å utvikle. Jeg tipper de fleste blir lurt. Sidene ser rett og slett hel-proffe ut. En grunn er at jeg har «jukset litt» og stort sett holdt meg til en av de mange ferdige tema-malene for sidene.

Og de tema-malene er gjennomført gode. For de som er interessert i å fikle litt kan man skreddersy det aller meste. Se skjermdumpene med eksempler på forum-løsninger skapt på Ning.

Tilpasning av sidene er svært enkelt. Du kan dra og slippe ulike typer bokser ned på siden, som du senere redigerer ved å klikke på en redigeringsknapp når du er pålogget. I tekstboksene får du opp en enkel wysiwyg-redigerer, men du kan også legge inn html, inkludert widgets. Det vil si små, spesialiserte programmer. Disse finner du tusener av gratis på nettet. For eksempel kalendere, kalkulator, spill, mp3-spiller og mye, mye mer.

Dersom man er programmerer eller kan sette en programmerer på saken, er også mulighetene mange. Du slipper inn i koden og kan tilpasse sidene etter egne krav.

De to tingene jeg er minst fornøyd med er at man ikke står like fritt til å redigere undersidene, som hovedsiden, og det er ikke helt enkelt å opprette undersider heller. Dessuten er hele løsningen litt treg. Det hjelper vel ikke at den ligger på amerikanske servere.

Ny funksjonalitet kommer imidlertid stadig vekk, og det er gode muligheter til å gi selskapet tilbakemeldinger (de tar egen medisin). Supportforumene er det også masse aktivitet på, og der kan du også få hjelp. Det finnes alltid noe å sette fingeren på. Alt i alt er likevel Ning det beste vi har sett innen verktøy for å sette opp nettsteder.

Eksterne lenker: Ning.com, Einerveien Grendelag, norsk språkfil for Ning