TEST: Lag raske websider med Webon

TEST: Lag raske websider med Webon

Lag nettsiden du alltid har hatt lyst til – helt uten reklame. Det er produsentens egen beskrivelse av Webon. Kan Webon hamle opp med de mer tradisjonelle alternativene?

Et spørsmål som ofte går igjen blant våre lesere, er om vi kan anbefale et alternativ til webredigeringsverktøyet Microsoft Frontpage. Frontpage er som kanskje noen vet, ikke lenger under utvikling, og har blitt erstattet av en mer moderne applikasjon kalt Expression Web. Sistnevnte er ikke lenger en del av Office-pakken – noe som muligens kan forklare hvorfor flere kunne tenke seg å erstatte utdaterte Frontpage.

Dette er Webon

Webon er en relativt ny tjeneste som i første omgang ønsker å konkurrere med mer enkle applikasjoner som nettopp Frontpage, Kompozer og Google Page Creator. På sikt er hensikten å konkurrere med mer komplekse webverktøy som Adobe Dreamweaver og ovennevnte Expression Web.

Tjenesten er i prinsippet gratis, men kommer da med en del begrensninger. Blant annet i forhold til antall bilder som man kan laste opp og antall nettsteder man kan publisere. Bruk av Javascript er heller ikke mulig i feltet for egendefinerte HTML-elementer.

Ønsker man å oppgradere, kan en personlig konto være løsningen. Dette koster penger, men fjerner samtidig de nevnte begrensningene.

Tjenesten i bruk

I likhet med så godt som samtlige personlige webtjenester i dag, krever Webon at du registrerer deg. Vi ble positivt overrasket da vi fikk se registreringsskjemaet til Webon. Foruten en gyldig e-postadresse, krever tjenesten et brukernavn og et passord av deg. Dette er informasjon som du selv kan velge. Selve registreringsprosessen er unnagjort på et øyeblikk, og tjenesten er klar til bruk umiddelbart etter å ha fullført registreringen.

Webon må bli raskere og mer stabilt før det får noen anbefaling fra oss.

Førsteinntrykket av tjenesten er helt ok. Det hersker ingen tvil om at applikasjonen er utviklet med veiviser-prinsippet i bakhodet. Det betyr at de valgene man tar, er hele tiden tett knyttet til en bestemt mal eller kit som utviklerne av tjenesten har valgt å kalle det.

Da vi testet tjenesten, hadde vi tilgang til følgende maler: blogg, fotoalbum, personlig nettside, reiselogg, bryllup, barn og enkel. Vi har prøvd de ulike malene, men videre i testen har vi tatt utgangspunkt i den enkleste pakken, kalt «enkel».

Etter å ha valgt en mal, består neste steg av å fylle ut siden med personlig tekst og bilder. Om man vil, kan man også endre layout og design. Det er faktisk også mulig å legge til ferdigkomponenter som for eksempel de siste nyheter fra populære nettsider som digg.com. Er man noe kjent med HTML-språket, er det fullt mulig å lime inn HTML-kode, men Javascript tillates som nevnt ikke.

Å bruke Webon er som å bruke et tekstbehandlingsprogram. Det er brukervennlig og man har god kontroll på det man får lov til å endre på.

Sider som er produsert ved hjelp av Webon publiseres på Webons egne tjenere. Siden vil etter publisering havne på et underdomene. Du kan selv velge underdomenenavnet, gitt at navnet du velger er ledig. Vi valgte pcworld, og adressen til vår nettside ble pcworld.webonsites.com.

Sitter du på et eget domenenavn, kan dette kobles mot tjenesten, men det krever at du oppgraderer til en personlig konto, noe som koster rundt 9 dollar per måned. Men det mener vi – dessverre – at tjenesten ikke er verdt. Dette blir for ustabilt og tregt. Vi opplevde ofte at ting ikke fungerte, og at tjenesten sluttet å svare på ønskede operasjoner.

Konklusjon

Webon er en interessant nettjeneste for personer som er nysgjerrig på hvordan nettsider blir til, og kunne tenke seg å lage en nettside, uten å ta kveldskurs i webdesign og programmering.

Med tjenester som Webon er ulempene ganske forutsigbare. Man har ikke så stor påvirkningskraft over resultatet – hva design og valgmuligheter angår i alle fall. På en måte kan tjenesten sammenliknes med å fylle ut et avansert spørreskjema.

Webon er ikke et verktøy for den kreative, men for en som ønsker å komme i gang med en personlig nettside enkelt, raskt og kostnadsfritt. Tjenesten er foreløpig bare i betautgave, så vi får håpe de største svakhetene lukes ut med det første.

Webon Beta

Pris: Gratis
Internett: webon.com

Pluss: Enkelt, raskt og gratis
Minus: Ustabilt.

Les om:

Utvikling