Test: Opera 9.6 med få nyheter

Test: Opera 9.6 med få nyheter

Den nye versjonen av Opera gjør en god nettleser enda bedre, selv om nyhetene glimrer med sitt fravær.

Denne artikkelen legger utelukkende vekt på nyhetene i Opera 9.6. Er du interessert i en mer grundig gjennomgang av Opera som nettleser, anbefaler vi at du leser vår test av Opera 9.5 som du finner her, sammen med en rekke lesererfaringer.

Forsatt blant de raskeste

Da vi testet Opera 9.5 tidligere i sommer, ble vi positivt overrasket over hastigheten som nettleseren viste under testene. Nye Opera 9.6 skuffer ikke og følger i fotsporene til fotgjengeren på dette området.

Tidlige tester vi har gjort, viser at Opera 9.6 er i ytelsestoppen sammen med Google Chrome og noen ganger Firefox 3.0.3. Forskjellen mellom disse nettleserne er så små at vi tror ikke noen vil merke forskjell i praksis.

Få nyheter

Opera har tradisjonelt sett vært en nettleser som har skjemt bort brukeren med masse funksjonalitet. Og den nye versjonen er intet unntak, selv om det skal nevnes at Opera 9.6 har færre viktige nye funksjoner enn vi er er vant med fra tidligere versjonsoppgraderinger.

De fleste nyhetene i versjon 9.6 ser ut til å ha kommet i den innebygde e-postklienten. Blant annet støtter den oppdaterte e-postklienten en ny modus som sparer både pc-ressurser og datatrafikk. Dette er en god nyhet for eldre pc-er som er koblet på trege linjer. For en skal ikke kimse av Operas markedsandel i utviklingsland. Her har nemlig Opera et sterkt fotfeste.

Når det gjelder nyhetene for selve nettleserdelen derimot, er det lite å skrive hjem om. Den største og den mest nyttige av dem er trolig introduksjonen av strukturert visning av innholdet i RSS-feeder. Dette er en funksjon som Firefox, Safari og flere har hatt en i god stund.

Den andre store forbedringen kommer i form av en ny innovasjon som gjør det enklere å lese spesielt lange nettsider med mye tekst. Verktøyet viser hvor bunnen på skjermbildet var før man rullet nedover på skjermen. Vi fant denne funksjonen til å være spesielt nyttig på sider med mye tekst.


Med Opera 9.6 introduseres nyheten Opera rullefeltmarkør. Funksjonen har som mål å gjøre lesing av (lange) nettsider enklere. Dette gjøres ved å markere hvor bunnen av forrige skjermbilde før du rullet nedover på siden.

Bedre med Google Docs

Støtten for Googles tjenester har blitt dramatisk bedre i Opera 9.6. Man får ikke lenger beskjed fra Google om at Opera er en nettleser som ikke støtter selskapets tjenester. Dette er hovedsakelig arbeid som Google har gjort med tjenesten, slik vi har forstått det. Det er fortsatt et stykke igjen til regnearkprogrammet i Google Dokumenter-pakken fungerer utmerket. Høyreklikking på celler fungerer fremdeles ikke.

Selv om Opera er en godt utstyrt nettleser, er det fortsatt et par ting vi savner. Vi hadde blant annet ønsket oss bedre støtte for xml-dokumenter. Per i dag er Operas støtte for dette helt elendig.

Åpner man for eksempel et xml-dokument (la oss si et SOAP-request som er lagret som et xml-dokument) i Opera, ser dette ikke ut. Men åpner man det samme dokumentet i Firefox derimot, får man en ryddig og flott oversikt over nodene i XML-dokumentet.


Visuell presentasjon av innholdet på RSS-feeder er en etterlengtet nyhet i Opera 9.6.

En annen ting som vi savner sårt i Opera 9.6 er en kombinert ordliste med stavekontroll slik en finner i Firefox. Dette er på sin plass. Spesielt i en tid der flere og flere kontorapplikasjoner blir levert som tjenester over web.

Konklusjon

Versjonstallet lyver ikke. Hoppet fra 9.5 til 9.6 er beskjedent. Men det er dermed ikke sagt at det er en dårlig oppdatering vi har med å gjøre. Snarere tvert imot. Opera 9.6 fikser et par feil som plaget Opera 9.5, og gjør en allerede bra nettleser enda bedre i tillegg til å sementere plassen som en av de aller raskeste nettleserne i verden. Nettleseren beholder dermed karakter fem fra testen av forrige versjon.

Bruker du Opera som din standard nettleser, bør du oppdatere snarest.

Opera 9.6

Pris: Gratis
Internett: www.opera.no

Pluss:
Rask, sikker og meget bra funksjonalitet

Minus:
Problemer med enkelte Google tjenester, savner ordliste, savner bedre støtte for XML-dokumenter

Utvikling