TEST: Presentasjonenes Youtube

TEST: Presentasjonenes Youtube

På gratistjenesten Slideshare finner du spennende presentasjoner om alt fra hvordan du bygger et nettsamfunn til hvordan en atombombe fungerer. Sjekk tjenesten her.

Se for deg tjenester som LinkedIn, Facebook, Flickr, YouTube og Google Docs i skjønn forening for, vel, lysbildepresentasjoner. Ja, du leste riktig, lysbildepresentasjoner. Vi rynket også kraftig på nesen da vi først hørte om tjenesten. Hvor spennende kan en tjeneste for deling og publisering av lysbilder bli? Meget spennende. Slideshare har på kort tid blitt et helt samfunn for de som er flittige brukere av presentasjoner.

Tjenesten i bruk

Slideshare er i skrivende stund en gratistjeneste som krever registrering i likhet med nesten samtlige tjenester på Internett i dag. Registreringsprosessen er rask og enkel. Etter aktiverings-epost er man klar for å ta tjenesten i bruk.

Det første man blir møtt med etter en vellykket innlogging er en side som minner oss sterkt om iGoogle og Facebook. Bortsett fra at man ikke har de samme mulighetene for å gjøre de store tilpasningene på Slideshare som i de nevnte tjenestene.

Tjenestens fundament baserer seg på at brukere skal laste opp presentasjoner til tjenesten. Akkurat det bør ikke være noe problem. Da det finnes en rekke måte å laste opp på. Videre kan presentasjoner som er lastet opp til Slideshare deles blant venner og kolleger eller for samtlige av tjenestens brukere.

Forsiden til Slideshare minner sterkt om forsiden til YouTube. Produsenten bak Slideshare ønsker å oppnå samme status blant mennesker som jobber mye med presentasjoner.

Ønsker man å ikke dele presentasjoner med noen, går dette også an. Men vi tipper at Slideshare ser helst at flest mulig presentasjoner blir tilgjengeliggjort for alle, slik at flest mulig kan søke i en stadig voksende presentasjonsdatabase.

Slideshare har faktisk rukket å opparbeide seg en stor og fin brukermasse på kort tid. Dette gjør at utvalget av presentasjoner er rimelig bredt og stort. Er du på utkikk etter en presentasjon om et bestemt område, kan det med andre ord være verdt å søke etter det på Slideshare.

Maksimum presentasjonsfilstørrelse er på 30 MB – så det kan være lurt å holde kontroll på lyder og videoer som du måtte ha i presentasjonen din. Men vi tror at dette er mer en bra nok for de aller fleste. Vi vil betegne støtten på dette området som bra. De viktigste formatene, som ppt, pot, pps (PowerPoint), pdf (Adobe) og odp (OpenOffice.org) er støttet. Apples Keynote .key-format er foreløpig ikke støttet. De blir i stedet rådet til å eksportere filen som som en pdf-fil og deretter laste opp filen til Slideshare.

Widgets gir deg muligheten til å generere html-kode for å integrere visning av presentasjoner som er lagret på Slideshare på blogger og nettsider, slik man kan med YouTube-videoer.

Slideshare tilbyr mulighet for å generere html-kode for å integrere offentlige presentasjoner på blogger og andre nettsider.

Et irriterende element er at Slideshare maser om å benytte din Yahoo/Gmail/MSN/Hotmail-konto til å sende en invitasjons-epost til alle på kontaktlisten min. Innlogging kan skje direkte fra Slideshare og en autogenerert mail sendes da til dine kontakter. Det er fint å ha muligheten og det er mulig å hoppe over dette steget, men det blir for masete at du skal få spørsmålet hver gang du logger inn.

Konklusjon

Slideshare er et spennende påfunn. Det YouTube er for videoer, er Slideshare for lysbildepresentasjoner. Tjenesten forsøker å mikse ideer fra forskjellige sosiale nettverk til én enkelt tjeneste. Dette gjør Slideshare til en nyttig og underholdende tjeneste. Men tjenesten har et par-tre problemer. Problemene heter intet mindre enn Google, Microsoft og Zoho.

Vi frykter at dersom disse selskapene bestemmer seg for å forbedre kontorpakkene sine på nett, vil Slideshare være uten sjanse – dessverre. Sannsynligheten for at disse selskapene vil forbedre kontorpakkene sine med tilsvarende funksjonalitet som man finner hos Slideshare er stor. Derfor er vi spente på hva fremtiden vil bringe for Slideshare.

Et annet element er at når det kommer til kontorprogrammer er det gjerne ønskelig å benytte en samlepakke fra én og samme produsent. På nett er dette spesielt viktig med tanke på lagring. Det er fordelaktig å lagre dokumentene sine på ett sted – fremfor å ha de spredt på forskjellige tjenester. Det kan være en ulempe som er verdt å ta, i bytte mot å nå ut med presentasjonen din til et større publikum, og markedsføre deg selv som foredragsholder.

Slideshare Beta er gratis, og du finner den på Slideshare.net