TEST: Sliderocket - PowerPoint på nett

Vi har tidligere latt oss imponere av 280 Slides. Nå har vi testet konkurrenten Sliderocket, som også ønsker å ta over jobben til PowerPoint. Hvilket av programmene bør du velge?

Publisert Sist oppdatert

Først kom tekstbehandlingsprogrammene, og deretter fulgte regnearkapplikasjonene – på web. Neste naturlige steg måtte selvsagt bli presentasjonsverktøy.

I PC World nr. 10/2008 testet vi tjenesten 280 Slides og lot oss imponere. Nå har vi testet konkurrenten Sliderocket.

Selv om tjenester som for eksempel Zoho Show lenge har kunnet tilby et enkelt presentasjonsverktøy på web, har funksjonaliteten vært begrenset og brukeropplevelsen ikke spesielt bra. Det er først i senere tid at de første «skikkelige» presentasjonsverktøyene på nett har begynt å dukke opp.

Med«skikkelige» menes at webapplikasjonen oppleves som om den er et lokalt installert program. Dessuten er funksjonaliteten så bra at det kan vurderes som et reelt og seriøst alternativ til tradisjonelle presentasjonsverktøy.

Som vi nevnte innledningsvis ble vi begeistret over hva skaperne av tjenesten 280 Slides hadde fått til. Til tross for at superlativene ikke haglet, ble ord som lekkert, brukervennlig og bra benyttet flittig for å beskrive tjenesten og brukeropplevelsen.

Forretningsmodell og målgruppe

Sliderocket er en rivaliserende tjeneste som er interessert i nøyaktig de samme brukerne som 280 Slides. Ifølge leverandøren av tjenesten skiller Sliderocket seg ut fra andre tjenester ved at den retter seg mot det profesjonelle markedet, der brukerne primært befinner seg i bedriftsmarkedet.

Tjenesten er i skrivende stund gratis – og det er kanskje ikke så rart, ettersom tjenesten ennå ikke er ferdigutviklet. Men når tjenesten er ferdigstilt, vil leverandøren tilby tre lisenstyper.

Den en er en gratisversjon for privatbrukere, det vil si til ikke kommersielt bruk.

Sliderocket gjør det klart på sine nettsider at målet med tjenesten er å tjene penger på den. Men i motsetning til med mange andre webapplikasjoner i dag, der inntekten kommer fra nettannonser, planlegger leverandøren å følge en mer tradisjonell måte å ta seg betalt på.

Funksjonaliteten til Sliderocket er det ingenting å se på. Legg merke til at muligheten for å generere grafer er støttet.

Brukere i bedriftsmarkedet kan velge mellom to versjoner. En abonnementstjeneste på rundt 50 kroner per måned for én brukerlisens, mens en gruppeversjon med mulighet for å dele presentasjoner vil koste rundt 100 kroner per bruker. Også dette dreier seg om per måned. Ønsker man å betale hele kjøpesummen på forhånd, vil man få noe reduksjon i prisen.

Mer profesjonell

For å komme i gang med Sliderocket må man registrere seg med en gyldig e-postadresse. Det er fort gjort å komme i gang med tjenesten, ettersom ingen validering av kontoen er påkrevd.

Det første skjermbildet man blir møtt med etter at man har logget seg inn i tjenesten, er en «utforsker»-visning av presentasjonene man har lagret på tjenesten. De ulike presentasjonene vises som en filmstripe, der hvert enkelt lysbilde i hver presentasjon vises som miniatyrbilder bortover på skjermen. En fiffig detalj selvsagt, men det bidrar faktisk til å gi en rask og effektiv oversikt over presentasjoner man har tilgjengelig.

Det er helt tydelig at Sliderocket har forsøkt å skape et brukergrensesnitt der oversikt over presentasjonene står sentralt. Dette signaliserer etter vår mening at tjenesten retter seg mot brukere som har mange presentasjoner, og dermed spiller organisering en nøkkelrolle. Husker man tilbake til 280 Slides, var utgangspunktet for et nytt skjermbilde alltid en ny og tom presentasjon.

Hva man liker best, kommer helt an på hva man foretrekker. Vi er fristet til å hevde at brukergrensesnittet til Sliderocket bedre enn hos 280 Slides, spesielt om man har mange presentasjoner som skal organiseres.

Lagringsplassen er per i dag begrenset til kun 150 MB. Men vi tror ikke at lagringsplass er et problem for Sliderocket. Selskapet benytter Amazons S3-lagringstjeneste – noe som bør bety at skalering ikke blir et problem med det første.

Rik på funksjonalitet

Sliderocket er en tjeneste som er enkel i bruk. Måten ikoner og brukergrensesnittet er organisert på, er nærmest identisk med det man finner hos andre presentasjonsverktøy som PowerPoint og Impress. For å gjøre det en lang historie kort: har du benyttet et presentasjonsverktøy før, vil du ikke ha problemer med å ta Sliderocket i bruk.

Nivået av funksjoner som tjenesten støtter er meget imponerende. Tjenesten kan skilte med en rekke effekter, overganger, og layoutmuligheter. Det flotte med Sliderocket er at funksjoner som grafer, diagrammer, og tabeller er også støttet. Ønsker du å legge til lyd på presentasjonene, er også dette mulig.

Ressurshåndtering er en viktig del av tjenesten. Under «assets» kan man laste opp ressurser som senere kan brukes i forbindelse med nye presentasjoner. Foruten støtte for bildefiler, video og lyd, er Adobe Flash-video og animasjoner også støttet.

Mulighet for å dele presentasjoner med andre er til stede. Tjenesten er ikke like god på å støtte andre relevante tjenester slik 280 Slides er. Men på den annen side leveres Sliderocket med en stilig funksjon for å se detaljert statistikk. Ved hjelp av denne funksjonen kan man se hvilke brukere som ser på presentasjonen som man har delt, hvem de har delt presentasjonen med, hvilket lysbilde de ser på flest ganger og hvor lenge. Artig.

Bedre fullskjermvisning

Fullskjermvisningen i Sliderocket fungerer bedre enn hos rivalen 280 Slides. En årsak til dette kan være at Sliderocket baserer seg på Adobes Flex-plattform. I praksis dreier det seg om en tjeneste som krever Adobe Flash-avspiller for å fungere. Mens presentasjoner i 280 Slides ikke klarer å gå helt i fullskjerm, klarer presentasjonene til Sliderocket det. Igjen kan selskapet takke Flash-avspilleren til Adobe for dette.

Ønsker man å se på presentasjoner uten å være koblet til Internett, kan en såkalt «offline»-avspiller installeres. Kjekt hvis man sitter på et fly og skal forberede en presentasjon.

Valget av utviklingsplattform er ikke bare positivt. Vi opplevde flere ganger under testperioden at Slideshare fikk nettleseren til å henge seg eller krasje under fullskjermvisning. Vi håper inderlig at utviklerne klarer å utbedre dette problemet – hvis ikke kan de risikere å sitte igjen med et presentasjonsverktøy som er bra inntil selve presentasjonen skal vises.

Det er fullt mulig å laste opp eksisterende presentasjoner til tjenesten – dette gjør tjenesten mer anvendelig. Men listen over elementer som effekter og objekter som fjernes ved import, er skremmende lang. Støtten for import er med andre ord ikke helt på topp.

Konklusjon

Sliderocket er en virkelig trussel, ikke bare mot andre nettbaserte presentasjonsapplikasjoner, men også skrivebordsapplikasjoner som PowerPoint, Impress og Keynote.

Applikasjonen er avansert og tilbyr alle de viktigste funksjonene et presentasjonsverktøy skal ha. Etter vår mening er tjenesten det nærmeste man kommer et komplett presentasjonsverktøy for profesjonelle på web per i dag.

Sammenliknet med andre nettbaserte presentasjonsverktøy er det ikke vanskelig å forstå at Sliderocket er både penere og mer avansert. Valg av utviklingsplattform er trolig årsaken til dette. Mens konkurrentene er utviklet ved hjelp av JavaScript og XML, er Sliderocket utviklet utelukkende i Flash.

Sistnevnte er på mange måter et kraftigere utviklingsverktøy – blant annet når det kommer til manipulering av grafiske objekter. Men samtidig medfører dette også en stor ulempe. Sliderocket er en ustabil applikasjon, mye takket være Flash-spilleren.

Etter et par uker med testing var det ikke vanskelig å skjønne hvorfor leverandøren ønsker å understreke at tjenesten bare er i en «preview»-versjon. Vi opplevde krasj etter krasj i både Firefox, Internet Explorer og Google Chrome. Og det virker som om sjansen for at nettleseren skal henge seg er størst når man skal vise presentasjonen i fullskjerm. Ofte ble vi nødt til å avslutte nettleseren fra oppgavebehandlingsprogrammet i Vista.

Andre ulemper som trekker ned, er begrenset støtte for import av presentasjoner. Dessuten kunne delingsfunksjonen vært noe mer oversiktelig. Men vi skal samtidig være forsiktig med å dømme tjenesten for hardt, ettersom den ikke er ferdigutviklet.

Hvis utviklerne av Sliderocket lykkes med å eliminere de feilene vi har påpekt, skal det mange gode grunner til for å ikke bruke tjenesten. En potensiell vinner.

Sliderocket

Pris: Gratis for privat, ikke kommersielt bruk, kr 50 inkl. mva per måned for en brukerlisens og kr 100 inkl. mva for en brukerlisens per måned for gruppeversjon.

Internett: sliderocket.com