TEST: Total pc-sikkerhet

De vil beskytte deg mot digital invasjon, men hvilke er best? Vi har testet 11 av de viktigste sikkerhetspakkene.

Publisert Sist oppdatert

Det er en fantastisk verden som åpnes opp med Internett og pc. Imidlertid er ikke alle deltakerne i denne verdenen like snille, og vil gjerne ha tilgang til pc-en din eller dataene dine for å stjele ressurser – eller bare penger. Vi har testet pakkene som reduserer disse truslene til det håndterbare.

VIKTIG: Dette må du ha på plass.

I denne testen ser vi på elleve sikkerhetspakker, og variasjonen er stor, og endringer blant de beste er merkbar. Vi har lagt vekt på at det er norske distributører, fordi vi mener norsk brukerstøtte må være på plass. Vi vektlegger også samlete pakker, fordi vi antar at de fleste vil ha en enklest mulig sikring av sin pc og data. Vi legger ikke skjul på at det finnes gevinster med å lage sin egen pakke, men hvor stor den er om man regner med nedsiden også, er vi mer usikker på.

Et uttrykk som har dukket opp de siste årene er heuristisk skanning, gjerne pakket inn i teknofraser som TruPrevent eller Bloodhound. Dette er skanninger som innebærer at atferd til datavirus brukes for å sjekke atferden til alle typer filer og programmer i en pc. Dette innebærer gjerne en kjempetung utfordring i mange programmer, men det er helt nødvendige funksjoner – fordi dette er en av de sikreste måtene å takle trusler som ennå ikke har spesifikke virussignaturer, og reagere proaktivt.

Antispionprogrammer? Spar penger!

Spionprogramvare har rast inn som et viktig moment som grunnlagssikring. Grunnen er at det delvis er svært lumske trusler, den andre er at spionprogramvare er et ressurssluk som over tid er verre enn enkeltvise virusangrep.

Vi kaller det spionprogramvare, men leverandørene av motmiddel kaller dem mye forskjellig. Delvis av juridiske grunner, enkelte av de som kan bli klasset som spionprogramleverandører mener de driver helt legalt, og vil ikke assosieres med spionasje. Dels for å samle all truende programvare under én paraply, enkelte typer spionprogramvare er også typiske datavirus. Slik får vi malware, possible unwanted programs, o.l.

Oppsummeringen er at dette er programvare som tilsynelatende kommer inn på pc-en som nytteprogrammer – og man får det omtrent som man får søppelepost, man er uforsiktig på Internett. Slik programvare skjules i skript på nettsteder, i programvare som lastes ned for å prøves ut, gjennom direktemeldingssystemer, e-post, og forskjellige tilsynelatende uskyldige metoder. Imidlertid spionerer de på innhold, bruk, tastetrykk, de åpner for å bruke pc-en din til angrep på bred front – i det store og hele gir du fra deg kontrollen over dine data og ditt IT-system.

LES OGSÅ: Duell: To gratis antivirus

Dette gjør de ved å endre systeminnstillinger og oppsett for å tilpasse dem til sin bruk, som er å spionere på bruken av pc-en, evt. for senere å ta kontroll over den (da er det en trojaner som aktiveres, som er et klassisk datavirus).

Ressursmessig er de en belastning fordi de stjeler båndbredde og tid fra deg, og de gjør pc-er ustabile. Tall tyder på at en av tre pc-er har større eller mindre infeksjoner av spionprogramvare som fører til brukerstøttebehov. Og skylden kan enkelt legges på denne verdenen sin favorittprygelknabe Microsoft, selv om det er spionprogramvare. Eller man springer selv eller jager IT-avdelingen av gårde for å kjøpe ny eller oppgradert maskinvare når det egentlig er spionprogramvare som gjør pc-en tregere og tregere.

Spionprogramvare er derfor god butikk for brukere og leverandører, og alle leverandører i denne testen har antispionprogramvare som en del av pakken. Den opptrer både som selvstendig komponent, integrert i brannmur eller i antivirusprogramvare eller som tredjepartsprogramvare levert i denne pakken.

Belte og bukseseler?

En vanlig respons etter hvert som det er vanlig med å utvide sikkerheten med brannmur og spionpramvarevern i tillegg til antivirus er om det virkelig er nødvendig. Ja, det er det. Om man ønsker kontroll over egen pc så er det nødvendig. I tester vi har foretatt i PC World Norge sin testlab tar det mellom seks og sju minutter fra en usikret pc er satt på Internet til den er i gang med å undersøkes av uvedkommende.

Etter tretten minutter starter de første installasjonene av uønsket programvare, og vårt testnettverk er ikke engang i konstant bruk. De store Internettleverandørene sine nettverk er under konstant overvåking etter pc-brukere som tar sjansen. Men det er klart at det går an å vente til du har opplevd en fullskala angrep selv – å ta sjansen er ikke forbudt.

En annen kommentar er at det ikke hjelper med antivirus og brannmurer – du kan bli infisert uansett. Det er riktig, og i hvert fall hvis man ikke har oppdatert programvare. Med bilbelte og luftpute i bilen kan du ikke fjerne skade og død, men de reduserer risiko og omfang. En Internettsikkerhetspakke er for pc-en din hva bilbelte, luftpute og blokkeringsfrie bremser er for bilen.

LES OGSÅ: Slik har vi testet